A- A A+

Vrienden Nederlands Tegelmuseum

vruchten.jpg

Het boek Raakvlakken tussen oost en west behandelt in 8 hoofdstukken de ontwikkeling en toepassing van geometrische patronen op tegels. Te beginnen met  tegels uit het Islamatische Cultuurgebied. Vervolgens Spanje en ten slotte de lage landen vanaf de 16e eeuw.

Raakvlakken2            Raakvlakken3          Raakvlakken5

 

Rond 1600 kunnen we wel bijn 20 verschillende patronen onderscheiden. Deze worden uitgebreid behandelt in het boek.

Raakvlakken8    Raakvlakken9  Raakvlakken10

In de laatste hoofdstukken komen de ontwikkelingen van de 18e tot en met de 20e eeuw aan bod. 

Het boek is te koop in de museumwinkel. Prijs € 29,95 

 

 

Op zaterdag 25 september 2021 is de Jaardag van de Vrienden Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. 
Wij hebben een nieuwe locatie gevonden waardoor meer mensen op de Jaardag aanwezig kunnen zijn dan eerder verwacht. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.
De nieuwe locatie is de Spil, Molenweg 8, 6732 BL Harskamp.
U dient zich van tevoren aan te melden. Dit kan via email op deze site of per telefoon, 0611051893. Ter plaatse checken wij uw QR code op uw telefoon of de uitgeprint versie. Ook moet u zich kunnen identificeren. Meer hierover kunt u vinden op de achterkant van het programma (de eerste pagina van Vriendennieuws). 
Het programma van die dag bestaat uit een lezing over het nieuwe boek en de expositie "Raakvlakken tussen Oost en West", een lezing over Art Nouveau tegels in Amsterdam en verder de vaste rubrieken "Een verzamelaar vertelt" en "Vriend wat vind je van mijn tegel"
Om 14.30 u. wordt de Jaardag voortgezet in Het Nederlands Tegelmuseum, waar de nieuwe expositie is te bekijken onder het genot van een hapje en drankje aangeboden door het Tegelmuseum.    
Tot ziens op zaterdag 25 september in de nieuwe Spil en het Tegelmuseum!

Tijdens september Kunstmaand, een initiatief van het Cultuur Platform Bunschoten, schenkt Museum Spakenburg aandacht aan de tegelcollectie. In het museumcafé zijn enkele tegeltableaus te zien. Blikvanger is het nieuw verworven tableau ‘Kraplap’, een tegelkunstwerk gemaakt door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann. Bij het maken van dit werk liet zij zich inspireren door een kraplap uit de collectie van het museum.

zie: https://museumspakenburg.nl/tegelkunst/

Dit jaar is er weer de jaarlijkse TACS tegelbeurs op 2 oktober in Nottingham. Een gezellig treffen van aanbieders en verzamelaars van tegels in de gezellige stad Nottingham waar we in 2018 een paar mooie dagen hebben doorgebracht tijdens de Vriendenexcursie naar Engeland.   zie   ook  https://tilesoc.org.uk/tacs/index.php/tile-events/ 

We kunnen terugkijken op een geslaagd online symposium waarbij ook veel aandacht werd besteed aan het Nederlands Tegelmuseum!

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Graag nodigt u uit voor het gratis online Interieurplatform op vrijdagmiddag 18 september 2020 van 13.30 tot 16.45 uur. Het thema is ‘Keramische pracht; tegels in het interieur’. De Rijksdienst organiseert het dit keer in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

In bijna alle monumentale interieurs bevinden zich tegels, op de vloer of aan de wand. Tegels hebben een grote verscheidenheid in vormen, materialen en toegepaste technieken. Het uiterlijk en de erop aangebrachte patronen zijn nog altijd in ontwikkeling. Of het nu gaat om karakteristieke Delfts blauwe tegels, de kenmerkende 20ste-eeuwse cementtegels of de nostalgische tegels uit de badkamer van onze jeugd: veel mensen hebben iets met tegels. Deze fascinatie blijkt alleen al uit het grootschalige hergebruik van oude tegels.

Tijdens de bijeenkomst zullen vier sprekers, waaronder Hans van Lemmen en Mario Baeck, vanuit verschillende invalshoeken hun kennis met ons delen en ingaan op vragen als: waarom waren de vroege Nederlandse tegels internationaal zo gewild, wat was het geheim van de productie ervan, welke technische ontwikkelingen hebben de tegels zoal doorgemaakt en met welke uitdagingen heeft de restaurator tegenwoordig te maken.

https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2020/09/18/interieurplatform-keramische-pracht-tegels-in-het-interieur

Top