A- A A+

Vrienden Nederlands Tegelmuseum

tegelmuseum-09.jpg

Helaas gaat de aangekondigde lezing door onvoldoende aanmeldingen niet door !

Misschien later ?

Op woensdag 8 november zou Frans Klein, kunsthistoricus en gastconservator van de expositie "Storytiles" een lezing houden in het Nederlands Tegelmuseum.  Hierin zal de geschiedenis van 400 jaar verhalende tegels aan bod komen aan de hand van vele voorbeelden.

Catalogus Story Tiles

Aanvang 14 uur. Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Op woensdag 22 februari houdt Frans Klein, kunsthistoricus en gastconservator van de expositie "IJspret" een lezing  in het Nederlands Tegelmuseum.  Hierin zullen de verschillende vormen van ijspret aan bod komen.

VisserKoekenZ

Aanvang 14 uur. Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Komend jaar is er weer een vriendenexcursie langs musea en gebouwen waar tegels zijn te bewonderen. In 2023 gaan we 15 mei met de bus vanuit Zaltbommel/Den Bosch via Koksijde, waar resten van de oude abdij zijn te bewonderen, naar St.Omer. Die historische stad is voor 2 dagen onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Desvres, een oude keramiekstad met een fraai museum met de nadruk op de lokale productie uit de19e en 20 eeuw. St.Omer heeft een fraaie kathedraal met oude vloeren en het lokale museum met veel keramiek en ook porselein. Vervolgens voert de reis naar Tourcoing bij Lille. Daar zijn op diverse locaties tegels en aardwerk te bewonderen. Vrijdag de 19e bezoeken we het oude zwembad in Art Deco stijl van Roubaix. Via Kortrijk, met een historische betegelde keuken, gaan we weer naar Den Bosch en Zaltbommel.  Er zijn nog plaatsen.  Kosten: € 575 p.p. op een tweepersoonskamer, € 725 op een eenpersoonskamer.  Opgeven of informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Museedesvres

 

Op vrijdagmidag 14 oktober geeft Hans Mulder in Otterlo een lezing over vogels. Hij is conservator Natuurlijke Historie bij Allard Pierson in Amsterdam, werkzaam op de Allard Pierson Artis Biblotheek. Voor inspiratie voor de expositie vreemde vogels, heeft Frans Klein, de samensteller, ook enige bijzondere werken uit die bibiotheek geraadpleegd die een beeld geven van hoe men in de 17e eeuw over de "vreemde vogels" dacht. Frans Klein zal na de lezing een rondleiding geven en de keus van de diverse tegels en illustraties op de expositie toelichten. 

JHToekanIMG 3060

Zaterdag 22 oktober is er weer een lezing met rondleiding, beide door Frans Klein.

Voor meer informatie zie ook de agenda van het museum. https://nederlandstegelmuseum.nl/plan-je-bezoek/agenda

Aankondiging boek en tentoonstelling

RAAKVLAKKEN TUSSEN OOST EN WEST

Geometrie2 NLGeom

ONDERZOEK VAN GEOMETRISCHE TEGELDECORS UIT DE NEDERLANDEN

Geometrische decors op vroege tegels uit de Nederlanden is bij voortduring een onderwerp dat interesse heeft bij verzamelaars. Hoe komen meetkundige figuren zoals driehoeken, vierkanten, zeshoeken, achthoeken, kruizen, sterren en zelfs cirkels met een islamitische achtergrond op tegels terecht? Een groepje vrienden - Lejo Schenk, Ger de Ree, Johan Kamermans, Wim van de Loo en Frans Caignie - met interesse in dit onderwerp, hebben inmiddels een hoop werk verzet en zullen in de zomer van 2021 een publicatie en een expositie aan dit onderwerp kunnen wijden.

RaakvlakkenKlein

Raakvlakken1

 

Het boek is te koop voor € 29,95 in de winkel van het Nederlands Tegelmuseum.

Tweetalig Nederlands-Engels. 224 Pagina's. ISBN/EAN: 978-94-6406-734-7

 

Top