vruchten.jpg

Tijdens september Kunstmaand, een initiatief van het Cultuur Platform Bunschoten, schenkt Museum Spakenburg aandacht aan de tegelcollectie. In het museumcafé zijn enkele tegeltableaus te zien. Blikvanger is het nieuw verworven tableau ‘Kraplap’, een tegelkunstwerk gemaakt door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann. Bij het maken van dit werk liet zij zich inspireren door een kraplap uit de collectie van het museum.

zie: https://museumspakenburg.nl/tegelkunst/

We kunnen terugkijken op een geslaagd online symposium waarbij ook veel aandacht werd besteed aan het Nederlands Tegelmuseum!

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Graag nodigt u uit voor het gratis online Interieurplatform op vrijdagmiddag 18 september 2020 van 13.30 tot 16.45 uur. Het thema is ‘Keramische pracht; tegels in het interieur’. De Rijksdienst organiseert het dit keer in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

In bijna alle monumentale interieurs bevinden zich tegels, op de vloer of aan de wand. Tegels hebben een grote verscheidenheid in vormen, materialen en toegepaste technieken. Het uiterlijk en de erop aangebrachte patronen zijn nog altijd in ontwikkeling. Of het nu gaat om karakteristieke Delfts blauwe tegels, de kenmerkende 20ste-eeuwse cementtegels of de nostalgische tegels uit de badkamer van onze jeugd: veel mensen hebben iets met tegels. Deze fascinatie blijkt alleen al uit het grootschalige hergebruik van oude tegels.

Tijdens de bijeenkomst zullen vier sprekers, waaronder Hans van Lemmen en Mario Baeck, vanuit verschillende invalshoeken hun kennis met ons delen en ingaan op vragen als: waarom waren de vroege Nederlandse tegels internationaal zo gewild, wat was het geheim van de productie ervan, welke technische ontwikkelingen hebben de tegels zoal doorgemaakt en met welke uitdagingen heeft de restaurator tegenwoordig te maken.

Aankondiging boek en tentoonstelling

RAAKVLAKKEN TUSSEN OOST EN WEST

Geometrie2 NLGeom

ONDERZOEK VAN GEOMETRISCHE TEGELDECORS UIT DE NEDERLANDEN

Geometrische decors op vroege tegels uit de Nederlanden is bij voortduring een onderwerp dat interesse heeft bij verzamelaars. Hoe komen meetkundige figuren zoals driehoeken, vierkanten, zeshoeken, achthoeken, kruizen, sterren en zelfs cirkels met een islamitische achtergrond op tegels terecht? Een groepje vrienden - Lejo Schenk, Ger de Ree, Johan Kamermans, Wim van de Loo en Frans Caignie - met interesse in dit onderwerp, hebben inmiddels een hoop werk verzet en hopen in 2021 een publicatie en expositie aan dit onderwerp te kunnen wijden.

We houden U op de hoogte !

‘Terracotta: Past, Present and Future’ ,van 26 en 27 maart 2020 is uitgesteld.   Conferentie georganiseerd door de The Tiles & Architectural Ceramics Society (TACS)

zie: De website van Tiles

WebsiteExpo2019

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo opende 7 september de expositie

Exotisch, luxueus, hygiënisch

met tegeltableaus uit eigen collectie.