motief-02.jpg

Het boek Raakvlakken tussen oost en west behandelt in 8 hoofdstukken de ontwikkeling en toepassing van geometrische patronen op tegels. Te beginnen met  tegels uit het Islamatische Cultuurgebied. Vervolgens Spanje en ten slotte de lage landen vanaf de 16e eeuw.

Raakvlakken2            Raakvlakken3          Raakvlakken5

 

Rond 1600 kunnen we wel bijn 20 verschillende patronen onderscheiden. Deze worden uitgebreid behandelt in het boek.

Raakvlakken8    Raakvlakken9  Raakvlakken10

In de laatste hoofdstukken komen de ontwikkelingen van de 18e tot en met de 20e eeuw aan bod. 

Het boek is te koop in de museumwinkel. Prijs € 29,95 

 

 

Dit jaar is er weer de jaarlijkse TACS tegelbeurs op 2 oktober in Nottingham. Een gezellig treffen van aanbieders en verzamelaars van tegels in de gezellige stad Nottingham waar we in 2018 een paar mooie dagen hebben doorgebracht tijdens de Vriendenexcursie naar Engeland.   zie   ook  https://tilesoc.org.uk/tacs/index.php/tile-events/ 

We kunnen terugkijken op een geslaagd online symposium waarbij ook veel aandacht werd besteed aan het Nederlands Tegelmuseum!

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Graag nodigt u uit voor het gratis online Interieurplatform op vrijdagmiddag 18 september 2020 van 13.30 tot 16.45 uur. Het thema is ‘Keramische pracht; tegels in het interieur’. De Rijksdienst organiseert het dit keer in samenwerking met de ErfgoedAcademie.

In bijna alle monumentale interieurs bevinden zich tegels, op de vloer of aan de wand. Tegels hebben een grote verscheidenheid in vormen, materialen en toegepaste technieken. Het uiterlijk en de erop aangebrachte patronen zijn nog altijd in ontwikkeling. Of het nu gaat om karakteristieke Delfts blauwe tegels, de kenmerkende 20ste-eeuwse cementtegels of de nostalgische tegels uit de badkamer van onze jeugd: veel mensen hebben iets met tegels. Deze fascinatie blijkt alleen al uit het grootschalige hergebruik van oude tegels.

Tijdens de bijeenkomst zullen vier sprekers, waaronder Hans van Lemmen en Mario Baeck, vanuit verschillende invalshoeken hun kennis met ons delen en ingaan op vragen als: waarom waren de vroege Nederlandse tegels internationaal zo gewild, wat was het geheim van de productie ervan, welke technische ontwikkelingen hebben de tegels zoal doorgemaakt en met welke uitdagingen heeft de restaurator tegenwoordig te maken.

https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2020/09/18/interieurplatform-keramische-pracht-tegels-in-het-interieur

Tijdens september Kunstmaand, een initiatief van het Cultuur Platform Bunschoten, schenkt Museum Spakenburg aandacht aan de tegelcollectie. In het museumcafé zijn enkele tegeltableaus te zien. Blikvanger is het nieuw verworven tableau ‘Kraplap’, een tegelkunstwerk gemaakt door kunstenares Kim van Dooren-Pothmann. Bij het maken van dit werk liet zij zich inspireren door een kraplap uit de collectie van het museum.

zie: https://museumspakenburg.nl/tegelkunst/

‘Terracotta: Past, Present and Future’ ,van 26 en 27 maart 2020 is uitgesteld.   Conferentie georganiseerd door de The Tiles & Architectural Ceramics Society (TACS)

zie: De website van Tiles

Top