Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris

Verbinding maken met database mysql

naar pagina "Selectie op Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris ".
naar pagina "Tegels op Locatie".

UTRECHT UTR-06a
Betegelingen in de wijk Binnenstad (westelijke deel) in de Gemeente Utrecht met de postcode beginnende met 3511.
In deze groep zijn 60 betegelingen opgenomen.
1)
Id=2993

Routecode: PRO-UT   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511EP, Utrecht, Moreelsepark 11 (kantoorgebouw De Inktpot)

Plaats. Binnen; 

Omschrijving. Aanduidingen van étagenummers; wijzerplaten klokken; twee teksten, "GEEFT U ZELF" en "GEEFT ELKAAR"; e.d. Bouwdatum: 1918-1921 Toegankelijkheid: Het kantoorgebouw is niet openbaar toegankelijk; wel toegankelijk bij speciale gelegenheden (monumentendagen, o.i.d.), of op afspraak met medewerker(s) van één van de in het gebouw gehuisveste bedrijven.

Productie.  Ontwerper: architect gebouw: G.W. van Heukelom (1870-1952) Fabriek: W.C. Brouwer (1877-1933)

Informatie.   Website: http://www.arjandenboer.nl/2011/de-inkpot-hoofdgebouw-iii-spoorwegen/  Historische documentatie: https://www.duic.nl/cultuur/een-rondgang-door-de-100-jarige-inktpot/ (bezocht 05.06.2021) Commentaar: Foto's, met dank, van Arjan den Boer: Arjan den Boer CC-BY. Zie voor meer foto's de voormelde wewbsites arjandenboer.nl en duic.nl, en ook: https://hiddezwiers.wordpress.com/2014/07/21/fotoreportage-duic-kreeg-een-rondleiding-door-de-inktpot/ (brezocht 05.06.2021). In de collectie van het Tegelmuseum is een tableau waarop het gebouw staat afgebeeld: http://www.collectiegelderland.nl/musea/nederlandstegelmuseum/voorwerp-05417 . Wegwijzer: Aan W.C. Brouwer worden ook diverse voorbeelden van bouwkeramiek in in- en exterieur toegeschreven.

2)
Id=2720

Routecode: PRO-UT   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511KJ, Utrecht, Lijnmarkt 48

Plaats. Buiten; boven de ramen op de eerste verdieping.

Omschrijving. Met 'De Vlijt'.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto van Jan de Jong. Tegeltableau is enige tijd geleden tijdens vakantie in Portugal aangeschaft.

3)
Id=2755

Routecode: PRO-UT   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511VZ, Utrecht, Springweg 162 (v.m. synagoge)

Plaats. Binnen; rondom de z.g. aron aan de achterwand

Omschrijving. Citaat van http://zoeken.nai.nl/CIS/project/7125 : "zwart en goudkleurig glasmozaïek. Deze zogenaamde 'graniver'-tegeltjes in geometrische patronen paste Elte ook toe bij de aron in de synagoge in Utrecht".  Bouwdatum: 1926 (verbouwing) Toegankelijkheid: Bezichtigingen: van MAART t/m JUNI & van SEPTEMBER t/m NOVEMBER : op de LAATSTE ZATERDAGEN van de maand van 14.00 uur – 16.00 uur (even aanbellen); in JULI en AUGUSTUS: IEDERE ZATERDAG van 13.00 uur – 16.00 uur. Voor adequate foto's is het raadzaam om, anders dan bij de hier opgenomen foto's het geval was, over een redelijk geavanceerde camera en/of redelijke kwaliteiten als fotograaf te beschikken.

Productie.  Ontwerper: architect: H. Elte Phzn (1880-1944) Fabriek: Glasfabriek Leerdam

Informatie.  Commentaar: Over graniver tegels, zie bijv. Thimo te Duits, GEPERST GLAS UIT LEERDAM (Leerdam: Glasmuseum Leerdam / Assen: Drents Museum; 1991), blz.en 27-29, 58-59, 104-107, 150-151. Graniver tegels lijken veelal te zijn toegepast in geometrische en/of abstracte patronen: in scheepsinterieurs zijn deze inmiddels verloren gegaan, en ze zijn wellicht nog het beste te zien in het kantoorgebouw van NLsche Handel Mij aan Vijzelstraat Amsterdam (arch. K.P.C. de Bazel; thans Stadsarchief) en in Jachthuis St Hubertus Hoenderloo (arch. H.P. Berlage). Wegwijzer: Elte gebruikte graniver tegels ook in het interieur van de Raw Aron Schuster Synagoge, Amsterdam (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RAS_sjoel3.JPG).

4)
Id=1875

Routecode: SST-04   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511CE, Utrecht, centrum, Stationshal 12

Plaats. Binnen; In de vloer van de Noordertunnel

Omschrijving. glasmozaiek "De Vier Windstreken" in de vloer van de tunnel.  Bouwdatum: 1948 Staat: goed  Toegankelijkheid: Goed, toegang tot het station is een vereiste.

Productie.  Ontwerper: Jan Boon (1918-1988)

Informatie.  Wegwijzer: Voor het adres is het formele adres van het station Utrecht Centraal gebruikt. Het mozaiek bevindt zich in de tunnel aan de noordzijde van de sporen 1 tot en met 15.

5)
Id=4352

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511AC, Utrecht, Oude Gracht 92

Plaats. Buiten; onderpui

Omschrijving. Puibetegeling

Productie.

Informatie.  Commentaar: Op de gevel is een bordje aangebracht, "Rijksmonument De Gulden Helm". In september 2015 (b)leek hieromtrent op internet (via Google) niets terug te vinden te zijn.

6)
Id=2823

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511AK, Utrecht, Oudegracht 151

Plaats. Buiten; aan de gevel.

Omschrijving. Met HOFLEVERANCIER

Productie.

Informatie.

7)
Id=796

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511AL, Utrecht, Centrum, Oudegracht 163

Plaats. Buiten; Van dakrand tot winkelpui, twee verdiepingen bekleed, zowel voorzijde als aan de zijde van de steeg Het Massegast.

Omschrijving. Pand verbouwd in klassisistische stijl in 1922 met ondermeer het aanbrengen van natuurstenen kolommen met op enkele ervan bronzen strikken en vanaf de winkelpui tot de dakrand over de hele oppervlakte tussen de vensters machinaal geperste majolica tegels. Fabrieksmerk Westraven wordt op iedere zuil aan de voor/onderzijde herhaald afgebeeld.  Bouwdatum: 1902 Staat: Vrij veel horizontale voegruimte tussen de tegels. Diverse tegels zijn beschadigd ondermeer vanwege inmiddels verwijderde gevelreclame. Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Combinatie van gevel-tegelbekleding met de natuurstenen zuilen en winkelpui-overspanning is zeer geslaagd. Oorspronkelijke bouw voert terug tot de Middeleeuwen. Architect A. Joling 1902, en in 1922 J.v.d.Lip Literatuur: H. de Groot: Het Stenen Geheugen, M.Hermens: Faïence- en tegelfabriek Westraven.

8)
Id=897

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511AV, Utrecht, Centrum, Oudegracht 92

Plaats. Buiten; voormalige winkelpui op de begane grond van het 4 verdiepingen tellend pand (inclusief werfkelder) is compleet betegeld.

Omschrijving. Pand is verbouwd in neo-klassisistische stijl in 1865 en na de 2e WO is ondermeer een koppeling van de vensters tot stand gebracht met siervelden en lijsten voorzien van machinaal geperste majolica tegels in twee tinten en enkele rijen zwarte en witte tegels.  Bouwdatum: 2e helft 17e eeuw. De aanvankelijk twee afzonderlijke panden zijn in 1865 samengevoegd.  Staat: Perfect Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth./nl   Monumentnummer: 31041 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: De allereerste bouw stamde uit 1583 en droeg de naam “Den Groten Helm”. In 1923 was de firma Waltman & Co eigenaar. Daarna heeft de firma De Erven H. Trip (waarvan de opslagloodsen naast de tegelfabriek Westraven aan de Helling gevestigd waren) hier toonkamers gehad met wand- en vloertegels. Toevalligerwijs? lijkt de schouw voorzien te zijn van Ravesteijn betegeling (foto 3). Aangebracht in ieder geval na 1930, lijkt het.

9)
Id=1657

Routecode: UTR-06a   - Optionele tweede Routecode: PRO-UT  Adres. 3511BK, Utrecht, Centrum, Lange Viestraat 24

Plaats. Binnen; Niet meer op lokatie. Vanwege de verbreding van de Lange Viestraat in 1935 werd het pand afgebroken. Alle tableaus lijken verworven door het Zuiderzeemuseum. De tableaus F2 en F3 zijn (mogelijk in incomplete staat) in het depôt beland. Het spectaculaire tableau F1 is in alle glorie te zien in het hoofdgebouw te Enkhuizen.

Omschrijving. Het tableau F1: Op de voorstelling van de VLOOTREVUE OP DE ZUIDERZEE, op 3 augustus I900, zijn vele tientallen botters te zien, geëscorteerd door een Volendammer visser. Onder, in het midden, is het Nederlandse wapen weergegeven, geflankeerd door vissen. Boven is tweemaal de Nederlandse vlag afgebeeld, met meeuwen ter weerszijden. Het is koningin Wilhelmina, die vanuit een statiesloep de botter Volendam 235 (rechts voor) betreedt. In de sloep is de figuur van haar echtgenoot, prins Hendrik, herkenbaar en mogelijk eveneens van regentesmoeder Emma. Tableau 2 betreft de Noordzeevisserij. Tableau 3 staat niet geheel op de foto.  Bouwdatum: 1909 Staat: Tableau 1 is in perfecte staat.  Toegankelijkheid: Openingstijden Zuiderzeemuseum.

Productie.  Ontwerper: Oostveen, Hermanus ? Fabriek: Holland, Utrecht.

Informatie.   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org Commentaar: De nieuwe vishandel van Eibert Bunte aan de Lange Viestraat, zou spoedig gerenommeerd raken door haar imponerende interieur aan alle zijden voorzien van tableaus met daarop panorama's van Noordzee en Zuiderzeevloten. Ook het aquarium met stromend water was een publiekstrekker. Het keramiek was besteld bij de goede kennis J.W.Mijnlieff. Eibert bezat zelf ook een botter met Harderwijk als thuishaven. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

10)
Id=802

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511BW, Utrecht, Centrum Wijk C, Waterstraat 27

Plaats. Buiten; Boogtrommel boven de dubbele toegangsdeur.

Omschrijving. Blauwe letters op beige ondergrond: NED:HERV:DIACONIE SCHOOL No 2 en onder de 2 het fabrieksmerk Distel Amsterdam.  Bouwdatum: In 1907 grondig verbouwd. Staat: Perfect  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: De Distel

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in Neo renaissance en tableau in 1907 aangebracht. Schoolgebouw met bovenmeesterwoning. Huisvest het Utrechtse Wijk C volksbuurtmuseum. Literatuur: E.Booy: Stichtse Hist.Reeks nr.5, J.v.Ebbenhorst: Liefdadige en andere nuttige instellingen te Utrecht.

11)
Id=4227

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511BW, Utrecht, Centrum Wijk C, Waterstraat 27

Plaats. Binnen; Op de binnenplaats van het Volksbuurtmuseum

Omschrijving. Reliëftableau genaamd Bakkersland gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de bakkerij Do Schat in 1973.  Bouwdatum: 1973 Staat: Perfect  Toegankelijkheid: Via de entree van het museum.

Productie.  Ontwerper: Luigi Amati Schilder: Luigi Amati Fabriek: Westraven

Informatie.  Commentaar: Het tableau is na beëindiging van het bedrijf overgebracht naar het Volksbuurtmuseum. Zie ook het boek Faïence- en tegelfabriek Westraven van Marcel Hermens waarin een zeer goede beschrijving staat van de relatie van de kunstenaar Luigi met het bedrijf Westraven.

12)
Id=5053

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511EA, Utrecht, Smakkelaarsveld zonder nummer (de postcode zou ook 3511EB kunnen zijn)

Plaats. Buiten; op vier verschillende plaatsen verspreid over het Smakkelaarsveld

Omschrijving. 'Zeelandschap'. Citaat van http://utrecht.kunstwacht.nl/ (bezocht 23.02.2017): "Vier abstracte, gemetselde en geglazuurde keramische objecten in de kleuren blauw, geel en wit [...] Een van de objecten [de z.g. 'Schelp'] vormt een integraal onderdeel van de vijver. Hier vormt de betegeling van de kade een onderdeel van het werk. [...] De organische vormen zijn gerelateerd aan vormen uit de natuur en het Zeeuwse landschap". De vijver is anno 2017 verdwenen; en daarbij is het lagere gedeelte van de kade, met deel van de betegeling (& van de Schelp), onder de grond komen te zitten. Bouwdatum: 1986

Productie.  Ontwerper: David Johannes van de Kop / David Vandekop (1937-1994)  Fabriek: Struktuur 68 (Den Haag)

Informatie.   Website: http://www.capriolus.nl/nl/content/vandekop-david (geraadpleegd 13.11.2016)  Historische documentatie: https://izi.travel/en/28df-de-verborgen-sculpturen-van-het-smakkelaarsveld/nl (bezocht 17.02.2017) Commentaar: Op de website van izi.travel worden de vier keramische objecten op het Smakkelaarsveld aangeduid als 'Slinger', 'Schildpad', 'Golf', & 'Schelp'. In de loop van 2022 worden, in verband met bouwprojecten op het Smakkelaarsveld, de elementen Slinger, Schildpad, en Golf verplaatst (naar park De Watertoren in Overvecht); de Schelp met aangrenzende betegeling is "één deel [dat] zit vastgemetseld aan de kademuur. Dit element kan niet meeverhuizen en wordt op den duur verwijderd" (https://www.duic.nl/cultuur/deel-van-kunstwerk-smakkelaarsveld-gaat-naar-park-de-watertoren-in-overvecht/ - bezocht 26.04.2022).

13)
Id=4710

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511GC, Utrecht, Catharijnesingel 47

Plaats. Buiten; in zijgevel vooruitstekend gedeelte gebouw

Omschrijving. Vogels Bouwdatum: 1963 Staat: Volgens http://www.helpwandkunstopsporen.nl/12/details/4239/ (geraadpleegd 18.04.2016), "Verbouwing stationsgebied maakt toekomst onzeker".

Productie.  Ontwerper: Jan Boon Azn (1918-1988) Fabriek: tegelfabriek Westraven

Informatie.   Website: https://www.ooginalinbeeld.nl/jan-boon/ (bezocht 25.09.2020)  Historische documentatie: http://www.helpwandkunstopsporen.nl/12/details/4239/ (geraadpleegd 18.04.2016)

14)
Id=845

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511GG, Utrecht, Centrum, Catharijnesingel 59

Plaats. Buiten; Alle 33 boogvelden van de 1e verdieping van het hoofdgebouw van het voormalige Laboratorium voor anorganische chemie en gezondheidsleer.(Nu gerechtsgebouw)

Omschrijving. In chronologische volgorde zijn de gelauwerde namen van meer dan twintig belangrijke chemici en medici af te lezen, onder wie Lavoisier, Dalton, Jenner, Pasteur en Koch, maar ook vertegenwoordigers van de scheikunde en het recht. Alles gesteld in de traditie van de groten uit het verleden. In een rechthoekig, rond of ovaal vlak met lijst en het verdere boogveld versierd in vier evenwichtige varianten waarbij de paarse, groene en gele tinten (in deze volgorde) overheersen.  Bouwdatum: 1893 Staat: Weer perfect na de opknapbeurt om het gerechtsgebouw te huisvesten. Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Villeroy & Boch of mogelijk J.van Hulst

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 514458 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Architect J.van Lokhorst Bekend is dat er bewust gezocht is naar een vorstvrije tegel die o.a. het bedrijf J.v.d.Hulst uit Harlingen kon leveren. De entreehal met zijgangen en trappenhal is voorzien van wandlambriseringstegels in perfecte staat, ondermeer voorzien van zg. Lokhorst-randen. Deze zijn afkomstig van Van Hulst: modellenboekjenrs. 1945, 1634 en 974.(Op afspraak met de afd. voorlichting van de rechtbank te bewonderen). Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel Utrecht, bladz.252. Zie ook: www.documentatie.org Robert W.Bunzen (1811-1899) was de uitvinder van het magnesiumlicht (1860) en de zg. "bunzenbrander", een kleine gasbrander die veel werd gebruikt in laboratoria. Volgens het bewaard gebleven bestek kostte een boogvulling (cartouche) indertijd dertig guldens. Zie ook: A.Reinink, Bouwen voor de Utrechtse Universiteit

15)
Id=846

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511GN, Utrecht, Centrum, Catharijnesingel 79

Plaats. Buiten; Herenhuis met groot souterraingedeelte en een open trap naar de beletage waarvan het half open portiek het tableau bevat.

Omschrijving. Een 17e eeuwse edelman, zoals Rembrandt ze op zijn beroemdste schilderijen portretteerde, in vol ornaat met laarzen, sabel en hoed, houdt in zijn rechterhand een vaandel vast op een standaard waarop een wapen zichtbaar is van drie kleine witte schildvlakken tegen een blauwe achtergrond. Sterk gelijkend op het wapen van het Utrechtse schildersgilde in de 17e eeuw. De tekening is voornamelijk wit gebleven met zwarte contouren op een verder donkergroene geglazuurde ondergrond binnen een luik met rode rand en vervolgens zowel onder als boven florale tegels in afwijkende heldere tinten. De rest is opgevuld met lichtgroene tegels.  Bouwdatum: 1904 Staat: Perfect  Toegankelijkheid: openbare weg.

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Gebouwd in overgangsstijl / Hollandse neo-renaissance. Opdrachtgevers waren de bouwers Van Es sr. en jr. Het lijkt erop dat men het stukje blinde muur, waardoor het voorportaal niet uitgevoerd kon worden met glas en lood als bij aanpalende woningen onder dezelfde architectuur, heeft verrijkt met een mogelijk bij een fabriek aangetroffen tableau dat als deel van een serie was achtergebleven of dat vrij was gekomen van een lokatie elders. De overige tegels lijken van willekeurige afkomst. De vestibules van de buurhuizen 75 t/m 77 (door dezelfde architect gebouwd) zijn voorzien van Holland tegel-lambriseringen. Literatuur: Steengoed nr.36 jr. 2003 bladz. 49-54. Zie ook: www.documentatie.org Onlangs werd bekend dat het tableau pas in ca.1922 is geplaatst. Verder heeft dit woonhuis evenals het naastgelegen huis nr. 78 in de hal aan weerszijden een tegellambrisering ontworpen door Adolf Le Comte voor Joost Thooft & Lambouchere, de Porceleyne Fles Delft in ca. 1900, vergelijkbaar met de betegeling van het portiek van Oudegracht 207.

16)
Id=1375

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511GN, Utrecht, Centrum, Catharijnesingel 76

Plaats. Buiten; Lambrisering van de hal.

Omschrijving. Herhaling van fijne ranken, uitlopend in gele bloemen in pasteltint tegen overwegend wit vlak, waarboven een band met een herhaling van een ander type gele bloem ontspruitend uit een sierlieke, dubbele, omega-boog. Het geheel gekaderd tussen groene, smalle tegels.  Bouwdatum: 1904 Staat: Licht beschadigd, een enkele kadertegel ontbreekt.  Toegankelijkheid: Als een student opent wenst te doen.

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Drielingpand gebouwd in 1904 in Hollandse neo-renaissancestijl met veel Jugendstilelementen. Het complex bestaat uit een souterrain, drie bouwlagen met afgekotte zadeldaken evenwijdig aan de singel. In de gevels is veelvuldig gebruik gemaakt van decoratieve gekleurde baksteen. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

17)
Id=873

Routecode: UTR-06a   - Optionele tweede Routecode: ALS-GRU  Adres. 3511HA, Utrecht, Centrum, Westerkade 7

Plaats. Buiten; Winkelpui van dubbel winkel-woonhuis, inclusief de portieken.

Omschrijving. Een eenvoudige groene majolica betegeling van de winkelpui in verspringende zwarte tegels over de hele lengte boven met een extra tegellijnaccent in zwart. De zwarte tegellijn loopt in twee baantjes verticaal tussen de etalageramen door naar de compleet zwarte tegelbedekking van de etalages naar de stoep. In de portieken is aansluitend majolica betegeling toegepast met aanvullend een eenvoudige figuratie in zwart.  Bouwdatum: Gevelbetegeling stamt van rond 1920 (1929?). Staat: Matig. Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Mogelijk Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Het pand kende twee winkels met aan de buitenzijde de toegangsdeur. Voor de 2e WO was rechts brood- en banketbakkerij De Zeeuw gevestigd, vh. B.Hus, en links winkelier T.W.v.d.Berg.  Wegwijzer: Voor de betegeling van de vloer van het portiek (met z.g. krakelingen), zie een aparte registratie.

18)
Id=4648

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511HA, Utrecht, Westerkade 7

Plaats. Buiten; op vloer van portiek

Omschrijving. Patroon van z.g. 'krakelingen'

Productie.

Informatie.  Wegwijzer: Voor de betegelingen van de wand van het portiek en van de winkelpui, zie een aparte registratie.

19)
Id=4649

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511HA, Utrecht, Westerkade 5

Plaats. Buiten; in vloer van portiek

Omschrijving. Patroon van z.g. 'krakelingen'

Productie.

Informatie.

20)
Id=4647

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511HC, Utrecht, Westerkade 32

Plaats. Buiten; in portiek

Omschrijving. Lambrisering

Productie.

Informatie.

21)
Id=782

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511JA, Utrecht, Centrum, Lange Elisabethstraat 15

Plaats. Buiten; Boven de winkelpui, over bijna de gehele lengte

Omschrijving. Jugendstil in zachte tinten. Zeer doelmatig ten aanzien van opzet. Soort winkel staat erop: Slagerij, het assortiment: Rund, Kalfs en Varken, de naam van de slager G.van Galen en ten overvloede aan de einders zowel rund als varken in een zelfde stijl met name onderscheidend in de toegevoegde attributen van de slager: twee hakbijltjes gekruist onder de koeienkop, twee messen gekruist onder de varkenskop. Rechts onderaan staat de producent:HOLLAND UTRECHT met eikeblad en initialen.  Bouwdatum: 1904  Staat: Zeer slecht  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd door Architect R.Diks,in Jugendstil Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel 1 Utrecht, B.van Hulten: Jugendstil in Utrecht, bladz 35. Boekje Historische Muurreclames Utrecht bladz.11/12. M.Heslenfeld: De collectie Holland. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

22)
Id=3061

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511JL, Utrecht, Massegast zonder nummer hoek Oudegracht (huisnummer 163)

Plaats. Buiten; aan de gevels, boven de beganegrond verdieping, zowel de voorgevel aan de Oudegracht als de zijgevel aan de Massegast

Omschrijving. Min of meer effen betegelingen verlevendigd met accenten in haut relief, en op de vijf verticale stroken tussen de ramen in de voorgevel aan de Oudegracht onderaan telkens het fabrieksmerk van Westraven. Achteraan, gezien vanaf de Oudegracht, is langs Massegast de betegeling op het twee-verdiepingen hoge bouwdeel wat gevarieerder dan langs de Oudegracht en dan vooraan langs Massegast op het drie-verdiepingen hoge bouwdeel. Bouwdatum: 1922 (verbouwing waarbij de betegelingen werden aangebracht)

Productie.  Ontwerper: architect verbouwing in 1922: Jan van der Lip (1877-1939) Fabriek: Westraven, Utrecht

Informatie.   Historische documentatie: http://www.hoyng.nl/historie Commentaar: Dit is het Utrechtse filiaal van het winkelbedrijf Hoyng geweest. De familie Hoyng had vanaf 1903 ook een controlerend belang in de Plateelfabriek "Zuid-Holland" (PZH) te Gouda. Uit het archief-Van-der-Lip (code: LIPJ) in het v.m. NAi te Rotterdam (thans Het Nieuwe Instituut; Museumpark) blijkt dat een significant deel van de correspondentie in het dossier-Hoyng (d52) zelfs met de PZH als aanschrijfpunt van de opdrachtgevers werd gevoerd. Het lijkt zodoende saillant dat er voor keramiek van Westraven en niet van de eigen PZH werd gekozen. Overigens blijkt uit het dossier dat ook A.N. de Lint's Industrie & Handelmaatschappij, Afdeeling: Delftsche Tegelfabrikaten, naar de opdracht voor de betegelingen heeft gedongen. In FAIENCE- EN TEGELFABRIEK WESTRAVEN (door Marcel Hermens; Vianen: Optima, 2005) geeft het Register aan dat noch Hoyng noch Van der Lip in het boek voorkomen; en bij de afgebeelde tegels is er ook geen met het eigen beeldmerk als afbeelding, zoals hier aan de Oudegracht is te zien - maar de afbeelding wordt wel weergegeven bij de signaturen (zoals op de achterkant van tegels aangebracht), blz. 171, Signatuur 13. Wegwijzer: Met de adressering Oudegracht 163 wordt onder postcode 3511AL ook aandacht aan het pand en zijn betegelingen besteed.

23)
Id=799

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511JN, Utrecht, Centrum , Steenweg 65

Plaats. Buiten; Boogtrommelvullingen van de drie gelijkwaardige raambogen in de voorgevel, op de 2e verdieping. Ook de jaaraanduidingen boven de luifels van de pui betreffen tableaus.

Omschrijving. Jaaraanduidingen op 2 posities: 1812 (aanvang bedrijf) en 1906 (verhuizing naar dit pand). De linker en rechterboogtrommel bevatten een gelijkend floraal tableau in oranje bruin op beige ondergrond. Het middentableau kent een gestyleerde roofvogel in dezelfde tinten. Het mooiste tableau bevindt zich in het depôt van het Centraal Museum en laat het oude pand zien en het nieuwe in 1912. Het is een door het personeel aangeboden 100-jarig jubileumtableau. De ornamentale omlijsting is versierd met krokussen en bloeiende takken. Linksboven is een aesculaap, middenboven de opkomende zon, rechtsboven een vijzel. Invent.nr. 19785  Bouwdatum: 1905 1906 Staat: Goed  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Monumentnummer: 514245 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in overgangsstijl/Jugendstil door architect J.H.B. Literatuur: B.v.Hulten: Jugendstil in Utrecht blz.37, C.Kolman: Monumenten in Nederland deel 1 Utrecht. M.Heslenfeld: De collectie Holland. Boekje Historische Muurreclames Utrecht bladz. 10/11.Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

24)
Id=841

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511JN, Utrecht, Centrum, Bakkerstraat 20

Plaats. Buiten; Middengedeelte van de flessehalsvormgevel boven de winkelpui en toegevoegd drie horizontale accent-rijtjes tegels.

Omschrijving. In een symetrisch verband opeenvolgend lichtgroen blad verbonden door blauwe draden in de vorm van guirlandes met op gelijke afstand vruchtvorming in diverse stadia in de vorm van trosjes gele stippen. Bouwdatum: 1905 Staat: Flink toegetakeld. Meer dan de helft heeft schade opgelopen.  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Ontwerper: Jac.van den Bosch Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Verbouwd in Jugendstil / overgangsstijl door architect C.A. van Eijck. Eerdere verbouwing in 1863. Literatuur: B.van Hulten: Jugendstil in Utrecht bladz. 36/37 M.Heslenfeld: De collectie Holland (op bladz. 143 staat hetzelfde tableau in de tegelcatalogus van 1904) Zie ook: www.documentatie.org Voor de 2e WO was hier A.J.van der Sluijs gevestigd, een winkel in herenartikelen. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

25)
Id=800

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511JT, Utrecht, Centrum, Steenweg 70

Plaats. Buiten; Binnen de raamboog in hoefijzervorm, boven de driezijdige erker in de voorgevel, op de 2e verdieping, tussen de balkondeuren en de dakrand. Bij de vensters ter weerszijden hiervan is een verkleinde uitvoering zichtbaar.

Omschrijving. Florale boogtrommelvuling met TEKST: ANNO 1905. De kleinere boogtrommelvullingen zijn niet van tekst voorzien.  Bouwdatum: 1905 Staat: Het grootste tableau kent evenals het linker kleinere lichte beschadigingen en een vervangen tegel. Het rechter kleine tableau is nogal gehavend.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Mogelijk Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in overgangsstijl/Jugendstil, Literatuur: B.v.Hulten: Jugendstil in Utrecht blz. 38 en 39. M.Heslenfeld:De collectie Holland. Voor de 2e WO was hier o.a. een sigarenmagazijn van V.d.Steen gevestigd.

26)
Id=853

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511KH, Utrecht, Centrum, Lijnmarkt 12

Plaats. Buiten; Tussen de drie raampartijen op de eerste verdieping gevat in hardstenen gedecoreerde omlijsting.

Omschrijving. Sectiel-tegels met segmenten vertrekkend rond het middenvlak. Glazuur is mat en niet volledig gedekt. Afbeelding met duidelijke contouren met per vlak een kleur, heeft ronde, lichtgetinte omlijsting binnen een beigegetint vierkant met afgeronde hoeken.  Bouwdatum: 1906 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Mogelijk Porceleyne Fles

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 36300 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in Jugendstil door architect A. Otten in opdracht van de Maastrichtse bierbrouwerij “De Zwarte Ruiter”. De afgebeelde prinses is de "Stadsengel", het stadswapen van Maastricht. De porceleyne Fles was de enige fabriek die sectieltegels produceerde in die tijd. Onder de tegels van de Witte Balloons bevindt zich een geschilderde belettering: Café Billard en deze is aangebracht op de originele beletterde betegeling waarschijnlijk gelijkluidend aan het opschrift op het pand aan de Grote Markt 27 te Den Haag: "Bestelkantoor der Rutten's bierbrouwerij De Zwarte Ruiter Maastricht." Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel 1 Utrecht bladz. 276, B.van Hulten: Jugendstil in Utrecht bladz.29. Aan de achtergevel, aan het water, vierkante tegeltjes in raambogen.

27)
Id=854

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511KH, Utrecht, Centrum, Lijnmarkt 20a

Plaats. Buiten; Div. boogtrommels aan de achterzijde van dit Jugendstilpand bevatten kleurrijke geglazuurde tegelvullingen, een enkeling aan de voorzijde, het merendeel aan de Oudegracht-achterzijde.

Omschrijving. Een gedeelte van de tegels herhaald op dambord geblokte wijze de kleuren van de bakstenen bouw als afwisselend de kozijnen. Ook is een variant in zwart met geel te zien (aan de voorgevel lichtblauw met geel geblokt)en een serie-tegel die doet denken aan de fabriek Holland.  Bouwdatum: 1904 Staat: Een van de twee boogtrommelvullingen aan de voorzijde is compleet verdwenen. De anderen zijn intact en goed.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 514240 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in Jugendstil/overgangsstijl door architect R.Nieuwenhuys in opdracht van de handelaar in bedden en dekens, G.A.Fleck. Literatuur: B.van Hulten: Jugendstil in Utrecht bladz.39.

28)
Id=794

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511KL, Utrecht, Centrum, Choorstraat 33

Plaats. Buiten; Op beide zijden van het hoekhuis boven de winkelpui een bijna identieke dubbele rij tegels ongeveer op etalagelengte.

Omschrijving. Prachtig groen gekadere dubbele tegelrij met tekst in kapittelen GOUD · ZILVER EN JUWEELEN met donkere letter op beige-licht groene ondergrond. Het tableau aan de Choorstraatzijde heeft rechts in de hoek het fabrieksmerk HOLLAND UTRECHT.  Bouwdatum: 1899, pui uit 1912 Staat: Goed Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in overgangsstijl. Literatuur: Boekje Historische Muurreclames Utrecht bladz.42. M.Heslenfeld: De collectie Holland. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

29)
Id=2106

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511KP, Utrecht, Centrum, Stadhuisbrug 3

Plaats. Binnen; In de raadskelder onder het stadhuis zijn tegen de gewelven en muren op zo'n twintig plaatsen vele tegels aangebracht waarnaast enige tableaus.

Omschrijving. Circa 1000 tegels van diverse herkomst, waarvan naar schatting de helft geproduceerd is door Utrechtse bakkerijen tussen 1620 en 1700. Bij de herplaatsing in de diverse kelderruimten zijn de tegels gegroepeerd conform het decor.  Staat: Divers, vaak beschadigd door herplaatsing.  Toegankelijkheid: Openingstijden van het restaurant Humphrey's

Productie.

Informatie.  Commentaar: In 1929 zijn de gewelfkelders van het stadhuis te Utrecht (ondermeer benut als kolenopslag) vrijgekomen en in min of meer romaanse stijl ingericht door de heer J.van Anrooy. Hij had eerder de raadskleder van Den Bosch met succes nieuw leven ingeblazen. Zeker ook om praktische én hygiënische redenen is gekozen voor ondermeer tegeldecoratie die in partijen her en der werd aangekocht. Totaal 1000 stuks zijn er nu te ontdekken. Helaas niet meer gepositioneerd als oorspronkelijk bedoeld, maar bij een latere verbouwing weer van de muren verwijderd(waarschijnlijk daardoor vaak beschadigd) en gehergroepeerd opnnieuw aangebracht. De aangewezen plek voor de liefhebber om na een Utrechtse in-situ wandeling dit Tegelhof met een bezoek te vereren.(mogelijk in het uur voorafgaand aan de openingstijd het best in alle rust te bezoeken/met toestemming van de verantwoordelijke). Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

30)
Id=6722

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511KR, Utrecht, Vismarkt 8

Plaats. Buiten; in het plaveisel

Omschrijving. Een tegeltableau met nostalgische voorstelling van de kaasmakerij (sinds mei 2017 is in het pand een kaaswinkel gevestigd van 'Cheese & More by Henry Willig'). Het tegeltableau is links onder gesigneerd, "v. Hunnik" met een onleesbare voorletter. Bouwdatum: (na) 2017 (zie Commentaar)

Productie.  Ontwerper: Johannes Coenraad (Coen) van Hunnik (1925-2016) Fabriek: Maatwerktegels

Informatie.   Website: https://www.lambiek.net/artists/h/hunnik_coen-van.htm (bezocht 11.06.2019) Commentaar: In https://www.ad.nl/utrecht/toeristische-kaaswinkel-cheese-en-more-br-naar-de-vismarkt~a4ef7e16/ (bezocht 06.06.2019), 21.04.2017, wordt over de komst van Cheese & More per "begin mei" bericht. Met dank voor informatie (Van Hunnik; Maatwerk) aan de afdeling Formule en Marketing van Henri Willig Kaas B.V. (mw D. Philipsen). Vergelijk: https://www.ebay.com/itm/Royal-Mosa-Schwabap-Holland-JC-Van-Hunnik-Wall-Tile-Spoon-Holder-Wood-Framed-/273725638124 , https://www.etsy.com/nl/listing/196103898/nwt-holland-jc-van-hunnik-ter-steege (beide bezocht 11.06.2019).

31)
Id=5224

Routecode: UTR-06a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 3511LA, Utrecht, Willemsplantsoen 2 - oud-katholieke kathedraal St Gertrudis

Plaats. Buiten; In de bogen boven de drie cdeuren van de ingangspartij

Omschrijving. Drie mozaïeken: v.l.n.r. St Willibrordus, Christus, aangeduid als "ISAIAS", St Gertrudis; het middelste mozaïek is rechtsonder gesigneerd, "A. FEDERLE KLEEF" Bouwdatum: (kathedraal 1912-1914; mozaïeken:) 1933

Productie.  Ontwerper: A. Federle, Kleef?; E.G. Wentink? (zie Commentaar hierna) Fabriek: A Federle, Kleef? (zie Commentaar hierna)

Informatie.   Monumentnummer: 36346 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Architect van de kathedraal: Egbertus Gerhardus Wentink (1874-1948). Werk van A. Federle, Kleef, wordt online herhaaldelijk vermeld; maar nadere persoonlijke gegevens over A. Federle lijken online niet beschikbaar te zijn: navenant blijft het hier onbepaald of zij/hij geacht moet worden de ontwerper van de mozaïeken te zijn (of bijv. Wentink?), of de uitvoerder, of allebei. Wegwijzer: In het interieur van de kathedraal, rondom het altaar: krakelingen (zie aparte registratie)

32)
Id=5225

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LA, Utrecht, Willemsplantsoen 2 - oud-katholieke kathedraal St Gertrudis

Plaats. Binnen; rondom altaar

Omschrijving. Vloerbetegeling, als het ware tegel-tapijten, van z.g. krakelingen Bouwdatum: 1912-1914 (de vloerbetegeling kan later zijn aangebracht)

Productie.  Ontwerper: architect van de kathedraal: Egbertus Gerhardus Wentink (1874-1948) Fabriek: zie Commentaar

Informatie.   Monumentnummer: 36346 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: In het boek DE UTRECHTSE KERK VAN DE BELOFTE door Coen van Kasteel (Utrecht: Bk18; [2014]) staat vermeld: "Voor de mozaïektegels in de vloer van de altaarruimte vraagt het kerkbestuur een offerte aan bij de firma Heijster [sic] Smit & Co [...] te Amsterdam"; kennelijk is niet bekend of Heystee Smit & Co de krakelingen daadwerkelijk hebben geleverd. Wegwijzer: Aan de voorgevel van de kathedraal drie grote mozaïeken; zie aparte registratie.

33)
Id=784

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LD, Utrecht, Centrum, Mariahoek 1a en 2

Plaats. Buiten; Aan de Mariahoek-zijde de boogtrommel-vullingen boven de vensters op de 1e en 2e verdieping. Aan de Catharijnesingelzijde boven 2 vensters op de 2e verdieping.(3e foto)

Omschrijving. Per boogtrommel herhaalde florale gestyleerde voorstelling, goud op groene achtergrond, matte tegels. Bouwdatum: 1891  Staat: Goed. Bij restauratie van de gevel in 2004 waar nodig hersteld. Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Pand is gebouwd in neo-renaissance stijl door Dhr.J.W. Mijnlieff, oprichter van tegel- en faiëncefabriek Holland. Hij heeft het rechter gedeelte van het pand, Nr.1a betrokken na zijn trouwen in 1893. N.B. De fabriek Holland is pas in 1894 opgericht. Architect W.J.van Lunteren. Literatuur: M.Heslenfeld: De collectie Holland. Werk doet sterk denken aan T.Molkenboer 1867-1920.

34)
Id=857

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LG, Utrecht, Centrum, Mariahoek 16+17

Plaats. Buiten; De boogtrommel van het grote raam op de eerste verdieping.

Omschrijving. Zwarte belettering op beige achtergrond aangevuld met enige zwierige decoratie in de niet beletterde vlakken. Tekst bovenste regel: O R C afgewisseld met klaverbladdecoratie.(Oud Rooms Catholiek) Onderste regel:Oude Mannen & Vrouwen Huis.  Bouwdatum: 1904 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 36351 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: : Complex behoort bij de aalmoezenierskamer van de Oud Katholieke Kerk ter plaatse. Verbouwd in 1904 in neo-empire stijl/overgangsstijl.

35)
Id=783

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LR, Utrecht, Centrum, Zadelstraat 19

Plaats. Buiten; Boven de winkelpui.

Omschrijving. Twee gespiegelde tableaus, gestileerde flamingo's voorstellend, binnen karakteristieke hoefijzerboog. Kleuren: zandgeel, grijsblauw, crème in florale, gracieuze Jugendstil. Op rechter tableau onder logo Holland Utrecht,in tekst. Het portiek was verrijkt met een, helaas verwijderd, prachtig tableau (foto 3)met kleurrijke decoratieranden.  Bouwdatum: 1901  Staat: goed Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Monumentnummer: 514235 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Pand gebouwd door architect M.E.Kuiler voor de firma NOACK in de toen populaire Jugendstil en was oorspronkelijk ook in het portiek voorzien van een prachtig tableau. Eerste eigenaar was de heer J.C.van Zeyst met een winkel in religieuze artiekelen. Literatuur:- C.Kolman Monumenten in Nederland Deel 1 Utrecht, B.van Hulten: Jugendstil in Utrecht, Bladz. 29+31. M.Heslenfeld: De collectie Holland. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

36)
Id=874

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LR, Utrecht, Centrum , Zadelstraat 3

Plaats. Buiten; Centraal op een stenen muurvlak, op de 2e verdieping van een pand dat in 1920 is gebouwd waarbij men sterk heeft nagestreefd een eenheid te vormen met het naastliggende pand nr. 5.

Omschrijving. Een reliëfgevelsteen uit tegels bestaand, voorstellende de binnenshuisactiviteit van het goudsmedersgilde waarbij een lid verguldsel rond een boek slaat met een oven op de achtergrond en de ander aan tafel graveert met een diversiteit aan werktuigen onder handbereik.  Bouwdatum: De aanbouw met tableau zal van 1906 zijn. Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Ontwerper: Kees Kuiler, zoon van Jugendstil-architect M.A.Kuiler.  Fabriek: Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Architect van de verbouwing in 1905/1906 was M.A.Kuiler. Vanaf 1860 was A.J.Cral in het in 1905 afgebroken pand op deze plaats als goud- en zilversmid gevestigd geweest waar van oudsher dit beroep was uitgeoefend. De voorstelling is gebaseerd op werk van de schilder Hans Holbein (1497-1543) In het rijksmuseum bevindt zich een dergelijk tableau. Literatuur: M.Hermens: Faiënce- en tegelfabriek Westraven, Boekje: Historische muurreclames Utrecht bladz. 43.

37)
Id=2037

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LR, Utrecht, Zadelstraat 17

Plaats. Buiten; in portiek

Omschrijving. lambrisering Toegankelijkheid: Men zij erop verdacht dat het portiek o.a. toegang biedt tot een sex-shop.

Productie.

Informatie.

38)
Id=6989

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LS, Utrecht, Zadelstraat 35.

Plaats. Buiten; in het portiek en in de winkel bij de paskamers.

Omschrijving. Delfts-blauw-achtige tegels met diverse voorstellingen w.o. het logo van Freling & Freling (een gespiegelde F plus nog een F).

Productie.  Ontwerper: Peter Freling Fabriek: Mosa, Maastricht

Informatie.   Historische documentatie: http://www.frelingenfreling.nl/vestigingen/zadelstraat-35-utrecht/ Commentaar: Waar vier tegels bij elkaar komen vindt men het logo van Freling en Freling.

39)
Id=875

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511LV, Utrecht, Centrum , Zadelstraat 24

Plaats. Buiten; Portiek winkelwoonhuis.

Omschrijving. Variatie van 4 geglazuurde glanzende tegels levert een strakke figuratie van fijne groene verticale balkjes op in symetrische afstand van plafond tot bijna vloer afgewisseld door twee verticale banen met een herhaald steeds spiegelend speels Jugendstil decor en een herhaalde horizontale halve tegel waarbij ook de tint zachtgeel voorkomt.  Bouwdatum: In 1906 verbouwd en betegeling aangebracht.  Staat: Redelijk.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Pand is gebouwd in overgangsstijl. Literatuur: M.Heslenfeld: De collectie Holland

40)
Id=866

Routecode: UTR-06a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-GRU  Adres. 3511NG, Utrecht, Centrum, Oudegracht 201

Plaats. Buiten; Complete typische “De Gruyterwinkel” bouwkeramiek van die tijd met extra herhaalde tegelpresentaties in reliëf/sectiel ter hoogte van de tweede verdieping van het verder in kunstig baksteen uitgevoerde gebouw.

Omschrijving. Prachtige smaragdgroene majolica slangenleer-tegels boven de voordeur zijn doorgezet in neo-klassiek aandoende zuilen waarbinnen de etalageramen vallen. Het geheel is extra gedecoreerd met reliëftegels waarbij geometrische vormen te zien zijn in contouren of geheel bedekt met brons/goud glazuur. De tegels zijn als een accentuerende lijn ook opzij van het diepe pand aanwezig.  Bouwdatum: 1920 Staat: Perfect. De goudgetinte enigszins bollende De Gruyter belettering is helaas verwijderd. Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Ontwerper: W.G. Welsing (architect). Fabriek: Porceleyne Fles

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org   Historische documentatie: https://vriendennederlandstegelmuseum.nl/publicaties/jaarboek-tegel/240-tegel-48  Commentaar: Commentaar: Gebouwd door architect W.G.Welsing, met Amsterdamse schoolinvloeden Zie ook: het boek "De Kunst van de Gruyter", Peter Sprangers (tip: ga het pand bezien 's morgens vóór 9.30 vanwege de stand van de zon)

41)
Id=867

Routecode: UTR-06a   - Optionele tweede Routecode: ALS-GRU  Adres. 3511NH, Utrecht, Centrum, Oudegracht 205

Plaats. Buiten; Winkelpui, links, rechts en boven.

Omschrijving. Majolica tegelbanen met accentuering van reliëftegels met spiraalmotief, alles in lichtblauwgrijs gemoffelde tint.  Bouwdatum: Vóór 1900 Staat: Matig, vanwege herhaaldelijk ondeskundige verwijdering van stickers e.d. en graffiti. Ook de diverse doorboringen vanwege (neon)reclame-uitingen hebben afbreuk gedaan.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Zie ook: www.documentatie.org Voor de 2e WO was hier o.a. een filiaal gevestigd van chemisch wasserij Hoeksema.

42)
Id=868

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511NH, Utrecht, Centrum , Oudegracht 207

Plaats. Buiten; Portiek van winkelwoonhuis.

Omschrijving. Fijne "bamboe"betegeling die doet denken aan Jugendstil van Holland met in de bovenste afronding afwisselende figuratie als bloemen en flossen die minder in overeenstemming is vanwege de zwaardere aanzetting. De kaders van halve, liggende tegels zijn boven en onder gelijk. Ongeveer drie kwart bestaat uit witte tegels met de bamboeaccenten. Daarnaast zijn de kleuren blauw en groen/grijs met bordeaux accenten aanwezig.  Bouwdatum: Oorspronkelijk eind 14e eeuw, betegeling uit 1912. Staat: Zwaar beschadigde betegeling vanwege (ver-) bouwwerkzaamheden, graffiti(verwijdering), boorgaten etc.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Porceleyne Fles

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Zie ook: www.documentatie.org Opvallend is dat de lambriseringen van de vestibules in de panden Catharijnesingel 78 en 79 van een exact gelijke compositie zijn.

43)
Id=2748

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511NH, Utrecht, Centrum, Oudegracht 219

Plaats. Buiten; portiek

Omschrijving. Lambrisering van het portiek. Florale ornamenttegels met decor eikenblad omringd door lauwerkrans waaraan bloemen zijn bevestigd.  Staat: Goed.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: www.hkth.nl  Monumentnummer: 36533 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org Commentaar: Oorspronkelijke een middeleeuws pand, "Den Ouden Puth" genoemd. Boek van Jan Pluis: De Nederlandse tegel: A.01.70.33, Modellenboek Ravesteijn van ca. 1895, decornr. 429. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

44)
Id=2824

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511NR, Utrecht, Oudegracht 204

Plaats. Buiten; aan de gevel boven winkel raam.

Omschrijving. Republic Dutch

Productie.

Informatie.

45)
Id=880

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511PH, Utrecht, Centrum, Oudegracht 395

Plaats. Buiten; Boven het bakstenen toegangspoortje van de Martinusschool aan de straat.

Omschrijving. Beletterd tableau met tekst St.MARTINUSSCHOOL in licht bruin met contourlijn tegen beige achtergrond met vrolijk getinte omlijsting met herhaalde vormen in geel, licht-bruin en opgevuld met groen.  Bouwdatum: 1914 Staat: Redelijk (diverse beschadigingen). Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org

46)
Id=2229

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511PH, Utrecht, Oudegracht 401 - v.m. Martinuskerk

Plaats. Binnen

Omschrijving. Lambrisering en vloerbetegeling Bouwdatum: 1899-1901

Productie.  Ontwerper: architect: A. Tepe (1840-1920)

Informatie.  Commentaar: Bij de verbouwing van de kerk tot appartementen, eind jaren 1980, is verreweg het grootste deel van de oorspronkelijke interieur verdwenen; resterende betegelingen zijn zichtbaar in het portiek, zowel voor als achter de glazen pui die daar is ingebouwd. Voor de inrichting van zijn gebouwen werkte architect Tepe veelal samen met F.W. Mengelberg (1837-1929).

47)
Id=2023

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511VL, Utrecht, Centrum, Springweg 85

Plaats. Buiten; De boogtrommels van beide ramen op de 1e verdieping.

Omschrijving. Tegels in serie van het type A.01.13.19 (zie boek de Nederlandse Tegel) in diagonaal raster met steeds per 4 vlakken bloemtakjes afgewisseld met 4 vlakken gele dotters.  Bouwdatum: 1896 verbouwd. Staat: Bij een raam is de staat redelijk tot goed. Bij het andere raam is de staat slecht en zijn een aantal tegels verdwenen.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht of Ravesteijn

Informatie.   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

48)
Id=6553

Routecode: Utr-06a   - Adres. 3511VP, Utrecht, Springweg 26.

Plaats. Buiten; aan een blinde gevel.

Omschrijving. Kunstwerken. Bouwdatum: 2012

Productie.

Informatie.   Bouwkundige documentatie: https://serviezendomein.nl/Lof_der_keramiek.html Commentaar: Het schijnt dat een groot aantal kunstenaars aan deze tableaus meegewerkt hebben. Foto's van Marc Stegeman. Wegwijzer: De tableaus bevinden zich om de hoek van de Springweg in de Strosteeg.

49)
Id=881

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511VT, Utrecht, Centrum, Springweg 84

Plaats. Buiten; Winkelpui van voormalige bakkerij.

Omschrijving. Zwarte eenvoudige betegeling, waar mogelijk, met vrolijke art-deco accenten in drie kleuren door middel van tegeltjes van verschillend formaat. Meest opvallend is hierin het 4 tegels tellend tableau op een beetje ongelukkige plaats onder de etalage, een “logo” dat waarschijnlijk ook op alle broodzakken e.d. was gedrukt, vandaar de (goedkopere)beperkte kleurkeuze (Vergelijk het bakkertje op de rollen beschuit). Tekst toegevoegd: GEDEPONEERD HANDELSMERK en ZOO BAKT MEN VAN HOLLAND MEEL. (het meel kwam van de Stoom-meelfabriek Holland N.V. –gesticht in 1871- te Amsterdam).  Bouwdatum: Van oorsprong 15e eeuws.  Staat: Redelijk, de tegels van het bakkertje kent vele putjes.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Komt voor op tekening Bouwceramiek Westraven nr.7875. De huidige, gekozen aardkleur van de 1e verdieping combineert geweldig en is gerelateerd aan de art-deco elementen in de betegeling. Gedurende maar liefst 3 eeuwen was hier een bakkerij gevestigd. Adresboek 1930: J.H.M. Waalwijk 1940-1950: H.A. van Doorn, waar ook de muurreclame naar verwijst en 1967-1975: C.J. Vulto. "Holland Meel" (de Stoommeelfabriek Holland in Amsterdam (1724-1951)voorzag zijn afnemers van tableaus. Deze dateert aan de "ZOO" te zien uit begin jaren '30, voor de spellingshervorming van 1934. Literatuur: S.Weide: Utrechtse Geveltekens bladz. 126 /127.

50)
Id=1977

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511XD, Utrecht, Centrum, Geertestraat 15

Plaats. Buiten; Buiten

Omschrijving. Tussen dakgoot en ramen van de eerste verdieping is over de hele breedte van het pand een dubbele rij tegels aangebracht in florale stijl. Blauwe druiventros op groen blad waarnaast een gele bloem met in alle tegelhoeken een gestyleerde lanspunt. Dit alles tegen een achtergrond van gebroken wit.  Bouwdatum: 1899 Staat: Goed.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Ravesteijn, per 1908 Westraven,

Informatie.   Bouwkundige documentatie: www.documentatie.org Commentaar: In de Ravesteijn catalogus van circa 1895 staat dit model genoteerd onder nr. 424. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

51)
Id=2749

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511XN, Utrecht, Centrum, Pelmolenweg 3 - 4

Plaats. Buiten; Boogtrommels en lijst over gehele pandbreedte tussen dakgoot en ramen van de 1e verdieping.

Omschrijving. Ornament-tegels van diverse aard.  Bouwdatum: 1895 Staat: Goed.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht en Ravesteijn

Informatie.   Website: www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Het bedrijf Holland is leverancier van afbeelding 2: Zie catalogus 1895 nr. 08. Het bedrijf Ravesteijn is leverancier van tegel, afbeelding 3, catalogus van ca.1895 nr.424. Het pand kent nóg twee varianten die nog nader toegeschreven dienen te worden. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

52)
Id=842

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511ZC, Utrecht, Centrum, Bijlhouwerstraat 6

Plaats. Buiten; Boven toegangsdeur van de aanbouw uit 1926 van het voormalig Fysisch laboratorium dat gebouwd was in 1875-1876.

Omschrijving. Licht grijze matte hoofdletters in tegelvorm aangevuld met glanzend geglazuurde tegels die gezamenlijk een rechthoekig vlak vormen, waaromheen een decoratieve neo klassieke omlijsting in eenzelfde tint.  Bouwdatum: 1926 Staat: Groene glazuur gedeeltelijk verdwenen.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Architect aanbouw niet bekend. Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel Utrecht bladz 252.

53)
Id=2105

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511ZD, Utrecht, Centrum, Tolsteegbarrière 2

Plaats. Buiten; Aan de Oudegrachtzijde van het huidige café De Poort.

Omschrijving. Belettering Maastrichts Bierhuis in sectiel betegeling. Bouwdatum: 1900 Staat: Goed  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: mog. Porceleyne Fles

Informatie.  Commentaar: Verbouwing in 1900 ten behoeve van een depôt van Ruttens bierbrouwerij De Zwarte Ruiter te Maastricht(ander depôt ondermeer op de Lijnmarkt 12 te Utrecht en Grote Markt 27 te Den Haag)

54)
Id=869

Routecode: UTR-06a   - Adres. 3511ZN, Utrecht, Centrum, Tolsteegbrug 3

Plaats. Buiten; : Boogtrommelvulling op begane grond van het grootste raam van het café Ledig Erf.

Omschrijving. Uitzonderlijk mooi tableau, accentueert op geraffineerde wijze in fijne heldere tinten de functie van het gebouw waarbij de omcirkelde letters: CAFE extra uitnodigen hier even van te genieten. Overgang van Jugendstil naar Art deco. Opvalt dat de vlakken waar de letters in staan licht zijn, maar de rest van de beige basiskleur van het tableau in afgezwakte vorm de kleur van de letters meeneemt. Speels groen blad in de hoekdelen wordt in gestyleerde vorm herhaald op symetrische wijze tussen en om de letters. De kleuren van het kozijn én de lichtreklame zijn afgestemd op het palet van het tableau.  Bouwdatum: 1910 Staat: Reeks lichte beschadigingen.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht ?

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in overgangsstijl. Literatuur: Boekje Historische muurreclames Utrecht bladz. 32.

55)
Id=3555

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511BL, Utrecht, Jacobskerkhof 2

Plaats. Buiten; in gevel

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Isaac Ouwater De Sint Jacobskerk te Utrecht 1780 origineel Centraal Museum Utrecht schenking Utrechtse Sociëteit De Constructieve. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve.

Productie.  Ontwerper: (Isaac Ouwater, 1748-1793) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

56)
Id=3566

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511JG, Utrecht, Korte Elisabethstraat 20 hoek Achter Clarenburg

Plaats. Buiten; in de gevel langs Korte Nieuwstraat

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Joost Cornelisz. Droochsloot Het beleg in 1577 van het Kasteel Vredenburg te Utrecht 1646 origineel: Centraal Museum Utrecht schenking Thom Broekman en De Rode Winkel. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Joost Cornelisz. Droochsloot, 1586-1666) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

57)
Id=3557

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511JL, Utrecht, Massegast 1a

Plaats. Buiten; 

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Jan Hendrik Verheijen De Oudegracht te Utrecht bij de Stadhuisbrug 1813-1816 origineel Het Utrechts Archief schenking "Centrum Utrecht", vereniging van zelfstandige ondernemers in de binnenstad. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Jan Hendrik Verheyen, 1778-1846) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

58)
Id=3558

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511KX, Utrecht, Zoutmarkt 4

Plaats. Buiten; 

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Willem Cornelis van Dijk De Oudegracht met de Vismarkt en de Kalisbrug 1873 origineel: Het Utrechts Archief schenking K.F. Hein fonds. Gevolgd door logo Sociëteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Willem Cornelis van Dijk, 1826-1881) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

59)
Id=3567

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511LJ, Utrecht, Mariaplaats 17

Plaats. Buiten; in blinde muur langs inrit naar huisnummers 18-19-22

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Pieter Jansz. Saenredam Mariaplaats en Mariakerk te Utrecht 1662 origineel Museum Boymans van Beuningen schenking Gemeente Utrecht, Werkgroep Directe Voorzieningen. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve Bouwdatum:

Productie.  Ontwerper: (Pieter Jansz. Saenredam, 1597-1665) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.  Wegwijzer: Het portiek van Mariaplaats 17 heeft wandbetegelingen en een terrazzovloer (Foto 3); in het spiegelbeeldige portiek van 16 is een en ander kennelijk door modernere tegels vervangen.

60)
Id=3562

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06a  Adres. 3511PH, Utrecht, Oudegracht Tolsteegzijde 409 (v.m. Christelijke Gymnasium)

Plaats. Buiten; 

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Pieter Jan van Liender De Oudegracht te Utrecht met op de achtergrond de Tolsteegpoort 1773 origineel: Het Utrechts Archief schenking Leenheren van het Sticht. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Pieter Jan van Liender, 1727-1779) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.  Wegwijzer: Het v.m. Christelijk Gymnasium vertoont in het interieur betegelingen van vloeren, wanden en bouwkundige elementen; Foto 3.