Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris

Verbinding maken met database mysql

naar pagina "Selectie op Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris ".
naar pagina "Tegels op Locatie".

UTRECHT UTR-05
Betegelingen in de wijk Oost in de Gemeente Utrecht met de postcodes beginnende met 3581, 3582, 3583, 3584 of 3585.
In deze groep zijn 33 betegelingen opgenomen.
1)
Id=8183

Routecode: NILLMIJ   - Optionele tweede Routecode: UTR-05  Adres. 3582JA, Utrecht, Rubenslaan 43

Plaats. Buiten; in de noordelijke zijgevel van het flatgebouw, boven het winkelraam

Omschrijving. Exemplaar van een Nillmij-tegel: met olifant, kind en huisje. Linksonder gesigneerd, mans meijer. Bouwdatum: 1957 (volgens bagviewer.kadaster.nl)

Productie.  Ontwerper: Herman Carel (Mans) Meijer (1916-2011(?)) Fabriek: vermoedelijk: Mans Meijer

Informatie.   Website: https://ugtf.nl/wp/listing/rubenslaan-43e-en-67e/ (bezocht 03.01.2022) Commentaar: Citaat van ugtf.nl: "Keramische reliëfstenen". Hoewel er zes verschillende Nillmij-tegels waren, is er hier bij twee van de drie Nillmijflats ter plaatse dezelfde tegel gebruikt - zij het met toepassing van andere kleuren.  Wegwijzer: Bij de drie Nillmijflats aan de Rubenslaan, huisnummers 43-53, 55-63, 67-77 zijn drie Nillmij-tegels geïnstalleerd (postcodes 3582JA, 3582JC, 3582JD).

2)
Id=8184

Routecode: NILLMIJ   - Optionele tweede Routecode: UTR-05  Adres. 3582JC, Utrecht, Rubenslaan 65

Plaats. Buiten; in de noordelijke zijgevel van het flatgebouw, boven het winkelraam

Omschrijving. Exemplaar van een Nillmij-tegel: met olifant, kind en huisje. Linksonder gesigneerd, mans meijer. Bouwdatum: 1957 (volgens bagviewer.kadaster.nl) Staat: Beschadigd.

Productie.  Ontwerper: Herman Carel (Mans) Meijer (1916-2011(?)) Fabriek: vermoedelijk: Mans Meijer

Informatie.   Website: https://ugtf.nl/wp/listing/rubenslaan-43e-en-67e/ (bezocht 03.01.2022) Commentaar: Citaat van ugtf.nl: "Keramische reliëfstenen". Hoewel er zes verschillende Nillmij-tegels waren, is er hier bij twee van de drie Nillmijflats ter plaatse dezelfde tegel gebruikt - zij het met toepassing van andere kleuren. Wegwijzer: Bij de drie Nillmijflats aan de Rubenslaan, huisnummers 43-53, 55-63, 67-77 zijn drie Nillmij-tegels geïnstalleerd (postcodes 3582JA, 3582JC, 3582JD).

3)
Id=8186

Routecode: NILLMIJ   - Optionele tweede Routecode: UTR-05  Adres. 3582JD, Utrecht, Rubenslaan 69

Plaats. Buiten; in de noordelijke zijgevel van het flatgebouw, boven het winkelraam

Omschrijving. Exemplaar van een Nillmij-tegel: met olifant, kind en huisje  Bouwdatum: 1957 (volgens bagviewer.kadaster.nl)

Productie.  Ontwerper: Herman Carel (Mans) Meijer (1916-2011(?)) Fabriek: vermoedelijk: Mans Meijer

Informatie.  Commentaar: Citaat van ugtf.nl: "Keramische reliëfstenen".  Wegwijzer: Bij de drie Nillmijflats aan de Rubenslaan, huisnummers 43-53, 55-63, 67-77 zijn drie Nillmij-tegels geïnstalleerd (postcodes 3582JA, 3582JC, 3582JD).

4)
Id=3008

Routecode: PRO-UT   - Optionele tweede Routecode: UTR-05  Adres. 3581XW, Utrecht, Maliebaanstation 16 (spoorwegmuseum)

Plaats. Binnen; in het spoorwegmuseum.

Omschrijving. In het spoorwegmuseum bevinden zich een aantal tegeltableaus waarvan hier twee gepresenteerd (andere kan men vinden onder dezelfde postcode). In de eerste plaats een tegeltableau met het opschrift WILLEM FREDERIK DEN EERSTEN KONING DER NEDERLANDEN GROOT-HERTOG VAN LUXEMBURG –. In de tweede plaats een langgerekt tegeltableau met het spoorwegstation van Haarlem en molens. Toegankelijkheid: Het museum is tegen betaling te bezoeken.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman. De andere lemma van dit museum vermeldt het adres Maliebaanstation 1 wat onjuist schijnt te zijn.

5)
Id=859

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581AE, Utrecht, Oudwijk, Nachtegaalstraat 67

Plaats. Buiten; Boogtrommels boven 2 kozijnen en de toegangsdeur van de winkel op de begane grond.

Omschrijving. Drie maal in spiegelbeeld herhaalde olijftak met blad en vruchten, een stamper en met in uiteinde een kelk met een vervlochten slang. Alles in eenzelfde groene tint en met zwarte contourlijnen aangezet. Het tableau bevat een kaderlijntje om de voorstelling in eenzelfde kleur tegen een witte achtergrond. De link naar de eerste eigenaar van het pand: De Boer drogisterijen is duidelijk.  Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org

6)
Id=3544

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581AE, Utrecht, Nachtegaalstraat 69-77

Plaats. Buiten; op vloeren in portieken en in driehoekige inkepingen in de gevel.

Omschrijving. Z.g. 'krakelingen'.

Productie.

Informatie.  Commentaar: In het boek WARSZAWSKIE GORSECIKI ZANIKAJĄCE, door Hanna Faryna-Paszkiewicz & Zuzanna Fruba (Warschau: Wydawnictwo Nisza; 2013), wordt de oorsprong van krakelingen, in het Pools 'gorseciki' (corsetjes), aan Nederland toegeschreven: "Punktem wyjścia do ich rozpowszechnienia, także w Polske, była Holandia [...] w ostatnich latach drugiej dekady XX wieku" (blz. 13; 'uitgangspunt voor hun verspreiding, ook in Polen, was Nederland [...] in de laatste jaren van het tweede decennium van de 20e eeuw').

7)
Id=860

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581AN, Utrecht, Oudwijk, Nachtegaalstraat 80

Plaats. Buiten; Op de eerste verdieping bevindt zich over de hele breedte van het pand een variatie in tegeltableaus: Onder de kozijnen aan de buitenzijde bevinden zich twee gelijke tableaus bestaande uit beige reliëftegels met symetrische figuratie versterkt door dieperliggende zwart of oker ingekleurde groeven en centraal ( het onderste gedeelte van de prominent naar voren komende ronde erker) zijn er drie kleurrijke geglazuurde tableaus zichtbaar met stevige contourlijnen, eveneens met reliëfwerking. In het pand zit (nog steeds of opnieuw) een slagerij. Het meest links tableau bevat als onderschrift rechtsonder: ROZENBURG.

Omschrijving. De drie kleurrijke tableaus vormen samen een halve cirkel. Het centrale tafereel betreft een Hollands weiland met twee koeien. Het rechtse laat ede koeien zien bij de slachterij (een ervan schopt zich juist los van de boer) Het linkse laat de veemarkt zien als voorheen in Purmerend met handelende boeren en koeien.  Bouwdatum: 1905 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in Jugendstil door architect M.E.Kuiler Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel 1 Utrecht bladz. 276. Boekje Historische Muurreclames Utrecht bladz. 50/51.

8)
Id=861

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581AN, Utrecht, Oudwijk, Nachtegaalstraat 82

Plaats. Buiten; Identieke portiek-betegeling aan weerszijden van het dubbel pand.

Omschrijving. : Ritmische symetrische betegeling waardoor afwisselend een strook met open karakter en een strook met dichtere figuratie in fijne groene belijningen is ontstaan. Boven afgewerkt met een iets afwijkende tegelband wat betreft figuratie, ingeklemd tussen twee schakelbanden, met bloemvorm stylering.  Bouwdatum: ca. 1910 Staat: Goed  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht ?

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl

9)
Id=856

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581BH, Utrecht, Oudwijk, Maliesingel 28a

Plaats. Buiten; Onder de ballustrade van de hoofdingang van de opvolger van het gebouw bekend als het Maliehuis.

Omschrijving. Een vereenvoudigde voorstelling van het landschap ter plaatse in 1697, inclusief Maliehuis, Maliesingel en ophaalbrug naar het Lepelenburg in een lijst met decoraties waarbij met name de aan weerszijden twee korenaar-achtige attributen en gerepeteerd klaverblad opvallen. Verder onderaan voorzien van de tekst HET MALIEHUIS in hoofdletters en bovenin centraal het jaartal 1697 (naamsverandering van herberg het Gulden Vlies in Maliehuis. Hier werden de attributen van de studenten voor het maliespel bewaard) Rechtsonder de tekst Rozenburg Den Haag.  Bouwdatum: Het huidige uiterlijk stamt van vóór 1900. Staat: Weer perfect, na restauratie door mevr. Lemain in 2005.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 36343 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: L.Beumer: Geschiedenis van de Utrechtse Maliebaan en het Maliehuis. Het tableau is hoogstwaarschijnlijk in 1896 aangebracht ter gelegenheid van de ingebruikneming door de "Levensverzekering maatschappij het Maliehuis" (zuster van de veel bekendere "De Utrecht" Zie ook: wikipedia, trefwoord Maliebaan

10)
Id=787

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581BJ, Utrecht, Oudwijk, Maliesingel 29, hoek J. van Oldenbarneveltlaan

Plaats. Buiten; De boogtrommels boven een groot aantal vensters en boven de voordeur

Omschrijving. De boogtrommels bevatten tableaus met florale zweepslag versieringen. Varianten van een fijne eenvoud. Boven de voordeur is de uitwerking iets genuanceerder en daarnaast, boven het voorraam, zijn op het tableau de letters MALIESINGEL aangebracht. Geen logo (meer?) aanwezig van de fabriek Holland.  Bouwdatum: 1900 Staat: Vele matte tegels zijn al verloren geraakt en het totale pand is in zeer matige staat door decennialang achterstallig onderhoud.  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/ Commentaar: Gebouwd door architect M.E.Kuiler in gecombineerde Jugendstil / Renaissancestijl. Literatuur: B.van Hulten: Jugendstil in Utrecht, bladz.28 T.Bals: Utrechts Singelboek. M.Heslenfeld: De collectie Holland. Zie ook het boek 'Utrechtse tegels 1600 - 1900' van Peter Sprangers.

11)
Id=788

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581BM, Utrecht, Oudwijk , Maliesingel 46

Plaats. Buiten; De boogtrommels boven een groot aantal vensters, op begane grond en 1e en 2e verdieping.

Omschrijving. Symetrische figuratie, geglazuurd en in diverse kleuren ,  Bouwdatum: Ca. 1895  Staat: Gerestaureerd in 2003 Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: www.hkth.nl Commentaar: Het pand Maliesingel 46 is ontworpen als stadswoning door architect Kuiler in 1895 in opdracht van de eigenaar van Amelisweerd. De tegels aan de buitenzijde kunnen dus van Holland afkomstig zijn. Eigenaar van Holland, W.J.Mijnlieff, heeft toen hij er kwam wonen in 1901, de lambrisering in het trappenhuis laten betegelen met Iznikdecor-ornamenttegels uit eigen fabriek. Omdat het trappenhuis omstreeks 1935 is verbouwd zijn de tegels er mogelijk af gegaan en op de begane grond in verkeerd verband herplaatst. Mijnlieff woonde hier van 1901 tot 1910. Per 1910 vertrok hij naar de Helling/ Rotsoord 47, een groot pand vlakbij zijn fabriek. Na het faillissement van Holland ging hij permanent op zijn buitengoed 'De Liesbosch' wonen, waar hij een steenfabriek runde. Het stond ca. één km zuidelijker aan de Vaartsche Rijn. Literatuur: T.Bals Het Utrechts Singelboek. M.Heslenfeld: De collectie Holland. Zie ook het boek 'Utrechtse tegels 1600 - 1900' van Peter Sprangers, waarop enige correcties (per 01-01-2014).

12)
Id=855

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581CB, Utrecht, Oudwijk, Maliebaan 15

Plaats. Buiten; Boven de balkondeurenpartij van de 1e verdieping. Balkon rust op erkerachtige uitbouw met raampartijen binnen natuursteen.

Omschrijving. Stevig houten kaderomlijsting met drie compartimenten zg.sectieltegels waarbij de buitenste gespiegeld zijn en een gestyleerde florale voorstelling kennen in 4 zachte pasteltinten. Het midden compartiment kent eenzelfde beeld, in die zin dat als extra centraal een grote witte bloem is geplaatst voorzien van de tekst in afwijkende rode cyfers: 1901 – 02.  Bouwdatum: 1901 - 1902 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Porceleyne Fles

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd door architect I.H.J.van Lunteren in 1901 / 1902 in opdracht van de bekende Utrechtse Ribbius Pelletier. Hij had zijn loopbaan als sigarenfabrikant aan de Oudegracht beëindigd.

13)
Id=959

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581CE, Utrecht, Oudwijk, Maliebaan 80

Plaats. Buiten; Boven de 1e en 2e verdieping van het trappenhuisgedeelte.

Omschrijving. Het teksttableau (kader geel met bruin-oranje) bevat de tekst in prachtig wit lettertype op blauw vlak: "Verleen Heer deze huize vrede dat nimmer 't kwade er binnen trede." Het bovenste tableau laat een Maria met Jezus en wereldbolletje zien in voornamelijk blauwe, witte en gele tinten. Met rechts beneden de initialen H S aangevuld met de datum 1886 en links beneden de initialen O en M.  Bouwdatum: 1886 Staat: Redelijk  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Schillemans, voorloper van Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Architect G.A.Ebbers bouwde het pand in opdracht van W.F.Mengelberg, beeldhouwer, schilder en interieurarchitect, boven de toegangspoort naar de achterliggende ateliers (per 1908 de naam "De Utrechtse Maatschappij tot het vervaardigen van Kerk- en Huissierraden en versieringen." De oorspronkelijke positie van het maria-tableau was afwijkend. Het zat aan de zuidkant van een grote, in 1886 in vakwerk gebouwde veranda die door de verbouwing grotendeels werd gesaneerd. De letters O en M verwijzen naar de zoon van W.Mengelberg: de ontwerper van glas in loodramen Otto. Deze zal verantwoordelijk geweest zijn voor het ontwerp van beide tableaus en mede Bernulphus-gildelid Hubertus Schillemans heeft ze gerealiseerd. Dat de kennis van het toepassen van vorstvrije tegels nog niet voldoende onder de knie was is de tableaus aan te zien. Het zijn de enige bekende buitentableaus van de Utrechtse fabriek Schillemans. (1856-1893, voorloper van Holland). De tableaus duiden op een innige samenwerking waarvan een aantal RK kerk-interieuren nog getuigen. Uitzonderlijk mooi zijn de wandbetegelingen van de RK kerk te Kortenhoef en de basiliek te Zwolle. Zie ook het boek 'Utrechtse tegels 1600 - 1900' van Peter Sprangers.

14)
Id=789

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581CN, Utrecht, Witte Vrouwen , Maliebaan 16

Plaats. Buiten; De boogtrommels boven een groot aantal vensters, op begane grond en 1e verdieping.

Omschrijving. Boogtrommels op de 1ste verdieping van diverse afmeting. Florale, kleurrijke Jugendstil, waarbij de tinten groen licht overheersen. Alle boogtrommels voorzien van logo Holland. Per boogtrommel is het thema op originele wijze uitgewerkt. Bij de driedelige b oogtrommel op de 1e verdieping is het middelste tableau voorzien van tegels met als tekst: 1897 (het bouwjaar).  Bouwdatum: 1897 Staat: Verkeren in uitstekende staat.  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Monumentnummer: 514371 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Architect S.J de Rooy Literatuur: M.Heslenfeld: De collectie Holland zie ook: www.documentatie.org De architect S.J.de Rooy woonde er tot zijn overlijden in 1916, zijn vrouw Alida tot 1931. Daarna ondermeer in eigendom geweest van J.H.Fentener van Vlissingen. Zie ook het boek 'Utrechtse tegels 1600 - 1900' van Peter Sprangers.

15)
Id=2009

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581CN, Utrecht, Oudwijk, Maliebaan 10

Plaats. Buiten; Boven het grote raam van de 1e verdieping van een groot statig herenhuis.

Omschrijving. Vijf met florale sectielbetegeling ingevulde vlakken naast elkaar tussen een groot raam en de dakrand.Naam fabrikant is zichtbaar op meest rechtse tableau, rechtsonder. Het middelste en de buitenste tableaus tonen een overeenkomstige bloem. De twee overige tonen een op openbarsten staande knop.  Bouwdatum: 1902 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Joost Thooft & Labouchere Delft

Informatie.   Monumentnummer: 514381 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org;

16)
Id=1780

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581CT, Utrecht, Oudwijk, Maliebaan 56

Plaats. Buiten; Binnen

Omschrijving. De essentie van 5 bekende sprookjes of wonderlijke vertellingen zijn in 8 tableaus verbeeld waarvan 3 getoond. (Gulliver, Assepoester, Sneeuwwitje, De vliegende koffer, de schone slaapster.)  Bouwdatum: 1921 1922 Staat: Perfect  Toegankelijkheid: Onder schooltijden na overleg met de conciërge.

Productie.  Fabriek: Plateelbakkerij Delft

Informatie.   Website: http://www.maliebaanschooljaren60.nl/Geschiedenis%20deel%201.html Commentaar: De tableaus komen uit de oude school die gebouwd is in 1921-1922 en zijn opnieuw geëxposeerd in de nieuwbouw van 1986.

17)
Id=958

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581CW, Utrecht, Oudwijk, Maliebaan 59

Plaats. Buiten; Herenhuis met groot souterraingedeelte met eenkleurige tegels (vergelijk boven)links van de toegangsdeur. Via een open trap komt men op de beletage waarvan het half open portiek zowel links als rechts voorzien zijn van tegels.

Omschrijving. Prachtige combinatie van zeegroen met marineblauw gescheiden door een band van gestileerde bloemkelken in een contrasterend donkerder groen met een bijpassend getint hart.  Staat: Perfect Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl

18)
Id=858

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581EL, Utrecht, Witte Vrouwen, Mgr.v.d.Weteringstraat 84

Plaats. Binnen; Aangebracht als tableau achter de toonbank van de voormalige slagerij. Momenteel te zien in de vrije gang naar de wachtruimte van de fysiotherapie De gehele muur zal verder bedekt zijn geweest met (inmiddels verwijderde) effen tegels. Om dit niet al te zichtbaar te laten zijn is er een houten omlijsting aangebracht.

Omschrijving. Tableau van glanzende glazuurtegels van 3 meter lengte 65 cm hoog betreffende een oerhollands vlak landschap met vergezichten, waarbij de veelkleurige koeien en de schapen gescheiden zijn door een kronkelende beek. Groen overheerst in deze schoolplaatachtige uitvoering. De omlijstende tegels zijn blank met een repeterend takje met drie blaadjes. Rechts onderaan staat Holland Utrecht met het logo va de fabriek: eikenblad met de letter J W in elkaar geschoven.  Bouwdatum: ca. 1905 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: Openingstijden praktijk fysiotherapie (tel: 030-2341010)

Productie.  Ontwerper: H.Oostveen Schilder: H.Oostveen Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Literatuur: M.Heslenfeld: De collectie Holland. Voor de 2e WO was hier vleeshouwer H.Pauw gevestigd. Zie ook het boek 'Utrechtse tegels 1600 - 1900' van Peter Sprangers.

19)
Id=6664

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581HA, Utrecht, Ramstraat 1 - 13.

Plaats. Buiten; aan de gevel.

Omschrijving. Tegelstroken.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Dit lemma omvat ook 3581HB (gedeeltelijk). Foto's van Marc Stegeman.

20)
Id=3358

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581HD, Utrecht, Ramstraat 31-33

Plaats. Buiten; hoog aan de gevel.

Omschrijving. Stroken met tegels onder de dakgoot.

Productie.

Informatie.

21)
Id=790

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581HH, Utrecht, Oudwijk, Ramstraat 2a

Plaats. Buiten; Tableau gevat in houten kader binnen een onderscheidend naar voren springend gedeelte van de dakconstructie voorzien van torenkap bedekt met leien. Boven het balkon van de 1e verdieping.

Omschrijving. Belettering OVERWEG in rood op créme achtergrondvlak in typische Jugendstil, voorzien van kleurrijk kader met waterlelie centraal en ter weerzijden gespiegelde vogel-stylering. Naam verwijst naar de spoorwegovergang pal voor het huis. Rechts onder in de hoek het logo Holland Utrecht, in tekst.  Bouwdatum: 1900 Staat: Groot aantal tegels beschadigd, ondanks beschutte plek.  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/ Commentaar: Villa is gebouwd voor een koloniale tabakshandelaar door architect J. van Looy in de trant van architect en meubelontwerper H.P.Mutters. Het beschikt over een schilderachtige dakopbouw, grote dakoverstekken en decoratieve consoles. Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel 1 Utrecht,blz. 268-269. Tijdschrift Achter Utrechtse Gevels, aflevering 15. M.Heslenfeld: De collectie Holland. Zie ook het boek 'Utrechtse tegels 1600 - 1900' van Peter Sprangers.

22)
Id=896

Routecode: UTR-05   - Optionele tweede Routecode: XYZ-GRU  Adres. 3581KT, Utrecht, Oudwijk, Burgemeester Reigerstraat 44

Plaats. Buiten; De gevelbekleding van de winkelpui.

Omschrijving. Majolicategels in typische “De Gruyter”-kleurstelling,en reliëftegeltoevoegingen wat betreft de buitenste pilasters.  Bouwdatum: Verbouwdatum 1930. Staat: De complete verdwijning van de winkelbelettering inclusief tegelkaders boven de etalages en vervanging door een soort pleisterribbel heeft rampzalig uitgepakt. De winkel is samengevoegd met de winkel ernaast en daar werd ook de nieuwe ingang gesituee Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: De Porceleyne Fles

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Commentaar: De Gruyter kwam in 1915 in het pand,waarschijnlijk als opvolger van een andere zaak. Zie ook het boek "De kunst van De Gruyter" Peter Sprangers.

23)
Id=862

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581VG, Utrecht, Oudwijk, Nicolaasweg 115b

Plaats. Buiten; De bekleding van de winkelpui van een voormalige bakkerij.

Omschrijving. Eenvoudige betegeling in zwart tot ongeveer een meter hoogte dan een bandtegeltje met gestyleerd bloemmotiefje in lichtgrijs positief en negatief en de rest van de gevel in majolica groen met uitsnedes die opgevuld zijn door een fijne zwarte lijntegeltjes, samen de tekst FRIESCHE BAKKERIJ vormend.  Bouwdatum: 1918 is de bakkerij gestart.  Staat: Matig tot slecht. Met name de gasgevelkacheldoorvoeren hebben veel schade teweeg gebracht.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: mogelijk Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Door de betegeling werd het het meest opvallende pandje in een lange straat met gelijkaardige lage arbeiderswoningen. Dat was waarschijnlijk ook de opzet. Met deze brood- en banketbakkerij hebben drie generaties Bontekoe hun brood verdiend. Literatuur: Boekje: Historische muurreclames Utrecht bladz. 59.

24)
Id=1401

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581XW, Utrecht, Oudwijk, Maliebaanstation 1

Plaats. Binnen; Inkomsthal net voorbij de kassa: ter weerszijden van zijgang ter rechterzijde bevinden zich de koninklijke tableaus. Via dezelfde zijgang komt men bij de koninklijke wachtkamer met een betegelde schouw. Inkomsthal: in de zijgang ter linkerzijde bevindt zich het tableau met het 1ste spoorstation te Haarlem afgebeeld. Onderdeel van de grote museumhal is een depôt waar vier tableaus te zien zijn waarvan er twee refereren aan het 1ste station bij Haarlem en waarbij een tableau het bedrijf Beijnes uit Haarlem betreft.

Omschrijving. F1: Twee koninklijke tableaus betreffen voorstellingen van Koning Willem 1 en zijn echtgenote en zijn per 1954 hier geplaatst, afkomstig van onbekende lokatie (identiek paar bevindt zich in Otterlo)tekst: Willem Frederik den Eersten Koning der Nederlanden Groothertog van Luxemburg en Frederika Louisa Wilhelmina van Pruissen, gemalinne van Willem den Eersten. F2: In het openbaar depot, centraal in het museum, zijn enkele spoorweg-gerelateerde tableaus te zien waaronder die van J.J.Beijnes, Kon.fabriek van Rijtuigen en Spoorwagens te Haarlem. F3: Ook bevindt zich daar het tableau met ondermeer de opening van de 1ste spoorlijn in 1839 Haarlem-Amsterdam afgebeeld. (= een van de 2 tableaus ter ere van het 75 jaar bestaan van de spoorwegen. Een variant met alleen de centrale afbeelding bevindt zich ook in het depôt en een variant bevindt zich links van de hoofdingang.  Bouwdatum: Per 1954 is het het station museum geworden. Staat: Perfect  Toegankelijkheid: Met entreebewijs of museumkaart

Productie.  Schilder: F2. Leon Senf Fabriek: F1: niet bekend. F2: Joost Thooft en Labouchere te Delft. F3: Plateelbakkerij Delft, Hilversum

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: De koninklijke tableaus komen uitgebreid aan de orde in het jaarboek Tegel nr.34 van 2006. Artikel Oranjevorsten op tegeltableaus (Willi Joliet en Johan Kamermans). Over de fabriek Beijnes is een artikel verschenen in het blad Eigen Haard 1882. Goed om te weten dat niet een van de beschreven tableaus zich in het oorspronkelijke stationsgebouw bevond.

25)
Id=3694

Routecode: UTR-05   - Adres. 3581XX, Utrecht, Johan de Wittstraat 4

Plaats. Buiten; raambogen.

Omschrijving. Versieringen.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto van Johan Verstrate.

26)
Id=4646

Routecode: UTR-05   - Adres. 3582GH, Utrecht, Gansstraat 16

Plaats. Buiten; in portiek, op wand en op vloer (vloerbetegeling doorlopend naar binnen in gang)

Omschrijving. Wand- en vloerbetegelingen

Productie.

Informatie.  Commentaar: De vloerbetegeling zet zich voort vanuit het portiek naar binnen in de gang, wat zichtbaar door een ruimhartig beglaasde deur.

27)
Id=6723

Routecode: UTR-05   - Adres. 3582GT, Utrecht, Fransestraat e.o.

Plaats. Buiten

Omschrijving. Aan de Fransestraat en in de aanpalende straten Kranenburgerweg, Bosch van Drakesteinlaan, Kozakkenweg zijn in de vroege jaren 1950 duplexwoningen en flatgebouwen gebouwd; bij een grote renovatie van de buurt omstreeks 2016 zijn de woningen van tegeltableaus met geometrische patronen voorzien. Bouwdatum: (oorspronkelijk 1953-1954; renovatie) c. 2016

Productie.

Informatie.  Wegwijzer: De woningen vallen onder de postcodes 3582GR, 3582GS, 3582GT, 3582GV, 3582GW, 3582GX.

28)
Id=8763

Routecode: UTR-05   - Adres. 3582HA, Utrecht, Breitnerlaan 9 - 'huis Muus'

Plaats. Buiten; boven de deur van de garage.

Omschrijving. Tegeltableau, twee rechthoekige tegels boven elkaar; afbeelding van een vis. Bouwdatum: na c. 1974 (see ugtf.nl)

Productie.  Ontwerper: zie ugtf.nl voor vermoedens Fabriek: zie ugtf.nl voor vermoedens

Informatie.   Historische documentatie: https://ugtf.nl/wp/listing/breitnerlaan-9/ (bezocht 19.05.2023) Commentaar: Registratie naar aanleiding van het album 'Art in Architecture' van Klaas Vermaas op flickr (https://www.flickr.com/photos/klaasfotocollectie/sets/72157622435480981/page 10 - bezocht 18.04.2023).

29)
Id=797

Routecode: UTR-05   - Adres. 3583EJ, Utrecht, Oudwijk, Prins Hendriklaan 103

Plaats. Buiten; Aan de zijkant van het pand (Laan van Minsweerd) zit de voordeur opgenomen binnen de contour van een hoefijzervorm. De timpaanvulling boven de deur bevat het tableau.

Omschrijving. Florale bloemenpracht in frisse lentekleuren omlijst de tekst STADSRAND refererend aan de toenmalige grens van de bebouwde stad Utrecht met vanaf hier een weids uitzicht (Het Rietveld Schröder-huis aan de overzijde is vanwege dat uitzicht hier verrezen). Bouwdatum: 1920 ? Staat: Perfect  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: www.hkth.nl

30)
Id=3547

Routecode: UTR-05   - Adres. 3583ER, Utrecht, Prins Hendriklaan zonder nummer, viaduct (ongeveer tussen 60 en 66).

Plaats. Buiten; 

Omschrijving. 'Sitting in Blue': Verwijzingen naar (meubelen van) G.Th. Rietveld, architect van de belendende panden ter weerszijden van het viaduct, Rietveld-Schröderhuis aan de ene kant en het flatgebouw Erasmuslaan 5-11 aan de andere kant. Bouwdatum: 2001 (betegeling; het viaduct is vermoedelijk ouder)

Productie.  Ontwerper: Eline Janssens (* 1959) en Margot Berkman (* 1964). Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.  Commentaar: Citaat uit WANDELEN LANGS UTRECHTSE STADSGEZICHTEN door Tolien Wilmer (Utrecht: Stichting De Plantage; 2014), blz. 69: "Maatwerktegels [...] werkte onder meer aan tunnelprojecten van Eline Janssens, zoals [...] de 'Rietveldtunnel'".

31)
Id=4711

Routecode: UTR-05   - Adres. 3583RC, Utrecht, Stadionlaan 1-89

Plaats. Buiten; op de gevel, op elk van de negen verdiepingen.

Omschrijving. Diverse min of meer gestileerde vogels. Bouwdatum: 1955-1956

Productie.  Ontwerper: Jan Boon Azn (1918-1988)

Informatie.   Website: https://www.ooginalinbeeld.nl/jan-boon/ (bezocht 25.09.2020)  Historische documentatie: http://assets.heemschut.nl/docs/34f6d83c-4ca3-4e93-9288-59a72c61f5cc.pdf (geraadpleegd 18.04.2016) Commentaar: Het is niet perse duidelijk of het daadwerkelijk om *tegeltableaus* gaat. Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Boon_(kunstenaar_1918_-_1988) (geraadpleegd 18.04.2016), spreekt van "schilderingen"; maar dan lijken de voegen tussen 'tegels' schilderachtig te zijn nagebootst. De website https://www.ooginalinbeeld.nl/jan-boon/ spreekt van "tegeltableaus". Zie: https://www.duic.nl/cultuur/kunst-aan-gebouwen-kunstwerk-van-negen-verdiepingen-aan-de-stadionflat/ (bezocht 14.07.2023): "Door de lijnen in de voorstelling lijken de schilderingen uit de verte op mozaïeken, maar van dichtbij heeft de gebruikte schildertechniek – tamponneren – juist een diffuus effect".

32)
Id=8679

Routecode: UTR-05   - Adres. 3584BA, Utrecht, Archimedeslaan zonder nummer (tussen 10 en 16) - fietstunnel onder A28 door

Plaats. Buiten; op de zijwanden van de fietstunnel.

Omschrijving. Citaat uit 'Berkman en Janssens: "Archimedes in Wonderland"' , door Cor Knoester in KERAMIEK, april 2002 (online via https://www.margotberkman.nl/archief/pages/pers/archimedes%20in%20wonderland/2%20keramiek.pdf - bezocht 06.02.2023): "De Griekse wis- en natuurkundige Archimedes (287-212 v. Chr) ontwierp een geometrische figuur, de "Stomachion", die door schrijver / mathematicus Lewis Carroll [Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898)] als uitgangspunt werd gebruikt om de figuren uit [...] 'Alice in Wonderland' samen te stellen. [...] Margot Berkman en Eline Janssens lieten zich daardoor inspireren bij hun ontwerpen voor de tegeltableaus [...] voor de fietstunnel in de Utrechtse Archimedeslaan. [...] De tegels zijn vierkant met een zijde van 23.5 centimer en in [...] samenwerking met Berkman en Janssens vervaardigd door De Porseleyne [sic] Fles in Delft". In de oostelijke zijwand zijn bij elke in-/uitgang een tegel geïnstalleerd met de tekst "'Archimedes in Wonderland 2001 Berkman en Janssens > >".  Bouwdatum: 2001 Staat: In februari 2023 verontreinigd met graffiti.

Productie.  Ontwerper: Eline Janssens (* 1959) en Margot Berkman (* 1964) Fabriek: De Porceleyne Fles, Delft

Informatie.   Website: http://www.margotberkman.nl/archief/pages/pers/berenparade/6%20%20stadsblad%2023-1-2002.pdf Commentaar: De website margotberkman.nl/archief/ bezocht 06.02.2023. Citaat: "

33)
Id=8680

Routecode: UTR-05   - Adres. 3584SH, Utrecht, Bisschopssteeg 1-701 - studentenhuisvesting Johanna alias studentcloud

Plaats. Buiten; op de gevels en op de onderzijde van het uitstekende deel boven de ingang.

Omschrijving. Citaat van de website onix.nl: "De gevels zijn afgewerkt met tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. Met deze geglazuurde tegels is een wolkenpatroon ontworpen waarbij de ramen samen met de tegels een diffuus patroon vormen. De frisse gevel reageert op onverwachte wijze op licht en vocht. Door de reactie van het glazuur met de achterliggende schorsafdruk in de klei ontstaat er naast de hoofdschakering nog een grote verscheidenheid in gestold resultaat".  Bouwdatum: 2015

Productie.  Ontwerper: architectenbureau Onix NL; projectarchitect Haiko Meijer (* 1961) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.tichelaar.nl/projecten/34/studentenhuisvesting-utrecht (bezocht 04.12.2022)  Bouwkundige documentatie: https://onix.nl/project/studentcloud/ (bezocht 05.02.2023) Commentaar: De website van Kon. Tichelaar duidt het materiaal aan als "steenstrips", "strips". Maar elders online wordt toch veelal van *tegels* gesproken, zoals met name ook de website van de architecten: zie 'Omschrijving' hiervoor. Wegwijzer: Het gebouw beslaat de postcodes 3584SB, 3584SC, 3584SE, 3584SG, 3584SH, 3584SJ, 3584SK, 3584SL, 3584SN; hier is de middelste gebruikt.