Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris

Verbinding maken met database mysql

naar pagina "Selectie op Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris ".
naar pagina "Tegels op Locatie".

TRAMSTATIONS SST-06
Betegelingen op gebouwen langs voormalige interlokale tramlijnen.
In deze groep zijn 9 betegelingen opgenomen.
1)
Id=1514

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: SST-06  Adres. 1012AB, Amsterdam, Centrum, Stationsplein 10

Plaats. Binnen; In het "Noord en Zuid Hollandsch Koffiehuis" (Smits Koffiehuis).

Omschrijving. Twee tegel tableaus, een betegelde schouw en een betegeld trappenhuis. Dit gebouw was vroeger het stationsgebouw voor de tramlijnen naar Purmerend en Volendam. Men kon hier op een bootje stappen naar het tramstation aan de noordzijde van het IJ. Daar vertrokken de trams van de Noord-Zuid Hollandsche Tramweg Mij. Bouwdatum: 1931 (blauw / wit tableau)

Productie.  Fabriek: Plateelbakkerij Delft (sepia tableau).

Informatie.

2)
Id=1974

Routecode: PRO-NH   - Optionele tweede Routecode: SST-06  Adres. 1766HC, Wieringerwaard, Zuid Zijperweg 37

Plaats. Buiten; Aan de gevel van een v.m. tramstation in de lijn Wieringen - Schagen.

Omschrijving. Naam tableau met WIERINGERWAARD. en raambogen gevuld met vierkante tegeltjes. Bouwdatum: Ca. 1910 Staat: Enigszins beschadigd. Toegankelijkheid: Goed.

Productie.  Fabriek: Distel - Amsterdam (van het naam tableau).

Informatie.   Website: http://www.stationsweb.nl/station.asp?station=wieringerwaard&vraag=wieringerwaard  Monumentnummer: 512098 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Wegwijzer: Het gebouw staat wat teruggetrokken vanaf de Zuid Zuijperweg.

3)
Id=2149

Routecode: SST-06   - Optionele tweede Routecode: PRO-ZH  Adres. 2636HN, Schipluiden, Otto van Zevenderstraat 2

Plaats. Buiten; aan de voormalige perrongevel van het tramstation Schipluiden

Omschrijving. de plaatsnaam SCHIPLUIDEN  Bouwdatum: 1912 Staat: goed  Toegankelijkheid: goed

Productie.  Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Website: http://www.tramstationschipluiden.nl  Monumentnummer: 521921 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Dit pand was het tramstation van Schipluiden. In 1912 is deze lijn door de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij geopend, het personenvervoer is in 1932 gestaakt, tot 1970 was de lijn nog in gebruik voor goederenvervoer. Volgens het weekblad De Locomotief van 17 januari 1912: "Door de overbekende fabriek Rosenburg te 's Gravenhage, directeur de heer Jurriaan Kok, is in de voorgevel het naambord van het station en in de wachtkamer een schoorsteenvulling van gekleurde tegels aangebracht." Wegwijzer: In de nabijheid ligt nog de originele trambrug over de Vlaardinger Vaart, ook deze brug is een Rijksmonument.

4)
Id=2148

Routecode: SST-06   - Optionele tweede Routecode: PRO-ZH  Adres. 2671CR, Naaldwijk, Verspijcklaan 1

Plaats. Buiten; aan de straatgevel, de voormalige perrongevel

Omschrijving. de plaatsnaam NAALDWIJK  Bouwdatum: 1907 Staat: goed Toegankelijkheid: goed

Productie.  Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Monumentnummer: 516157 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Dit pand is gebouwd als tramstation van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij. Sinds 1932 is er geen personenvervoer meer over deze lijn, hoewel het in de oorlog kort is hervat. De lijn is in 1968 voor goederenvervoer gesloten en vervolgens opgebroken. Over deze betegeling, zie 'Decoratieve grestegels van Rozenburg (1904-1914)', deel 1, door Arno Weltens, in TEGEL 45 (2017), 26-39, blz. 37.

5)
Id=3824

Routecode: SST-06   - Optionele tweede Routecode: ZEE-S_D  Adres. 4301LV, Zierikzee, Scheepstimmerdijk 56

Plaats. Buiten; deur- en raambogen.

Omschrijving. Versieringen aan de v.m. wachtkamer 'Zierikzee Sas' van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Johan Verstrate.

6)
Id=2206

Routecode: SST-06   - Optionele tweede Routecode: ZEE-Ter  Adres. 4522NA, Biervliet, Pyramide, Pyramide 6

Plaats. Buiten; Aan de zijgevel van het voormalige tramstation

Omschrijving. De plaatsnaam PYRAMIDE Bouwdatum: 1914 Staat: goed Toegankelijkheid: Het voormalige tramstation is nu een woonhuis, maar vanaf de weg is het goed zichtbaar.

Productie.

Informatie.  Commentaar: De Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM) had een netwerk van tramlijnen in het oostelijke deel van Zeeuws Vlaanderen. De eerste tramlijn is in 1914 geopend, in 1948 is het personenvervoer grotendeels gestaakt. Alleen op de lijn Breskens - Pyramide bleef één motorrijtuig rijden.  Wegwijzer: Zie ook de voormalige ZVTM stations in Zaamslag, Hoek en Sas van Gent

7)
Id=2205

Routecode: SST-06   - Optionele tweede Routecode: ZEE-Ter  Adres. 4542BH, Hoek, Tramstraat 20

Plaats. Buiten; op de van de straat gekeerde gevel van het gebouw

Omschrijving. De plaatsnaam HOEK. Het gebouw is het voormalige tramstation van de plaats Hoek. Bouwdatum: 1918 Toegankelijkheid: Slecht. Het tableau is alleen te zien vanaf de Julianastraat, staande tussen de huisnummers 35 en 36.

Productie.

Informatie.  Commentaar: De Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM) had een netwerk van tramlijnen in het oostelijke deel van Zeeuws Vlaanderen. De eerste tramlijn is in 1914 geopend, in 1948 is het personenvervoer grotendeels gestaakt en in 1950 reed de laatste goederentram. De ZVTM vervoerde veel goederen en had enkele lijnen die alleen voor goederenvervoer in gebruik waren. Bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik is een rijtuig, uit 1916, van de ZVTM geheel gerestaureerd en in gebruik.  Wegwijzer: Zie ook de voormalige ZVTM stations in Zaamslag, Pyramide en Sas van Gent.

8)
Id=2208

Routecode: SST-06   - Optionele tweede Routecode: ZEE-Ter  Adres. 4543NM, Zaamslag, Veerstraat 47

Plaats. Buiten; aan de straatgevel

Omschrijving. Naamtableau ZAAMSLAG. Dit gebouw is het voormalige tramstation van Zaamslag  Bouwdatum: 1918 Staat: goed Toegankelijkheid: uitstekend

Productie.

Informatie.  Commentaar: De Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij (ZVTM) had een netwerk van tramlijnen in het oostelijke deel van Zeeuws Vlaanderen. De eerste tramlijn is in 1914 geopend, in 1948 is het personenvervoer grotendeels gestaakt en in 1950 reed de laatste goederentram. De ZVTM vervoerde veel goederen en had enkele lijnen die alleen voor goederenvervoer in gebruik waren. Bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik is een rijtuig, uit 1916, van de ZVTM geheel gerestaureerd en in gebruik.  Wegwijzer: Zie ook de voormalige ZVTM stations in Hoek, Pyramide en Sas van Gent.

9)
Id=2207

Routecode: SST-06   - Optionele tweede Routecode: ZEE-Ter  Adres. 4551GB, Sas van Gent, Westdam 42

Plaats. Buiten; aan de voormalige perrongevel

Omschrijving. De plaatsnaam SAS VAN GENT Bouwdatum: 1914 Staat: goed Toegankelijkheid: goed

Productie.

Informatie.  Commentaar: Dit gebouw is gebouwd als station van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij. Ook in de westelijke gevel, aan de zijde van het spoorwegstation, zat een tableau maar dit is overgeschilderd. Wegwijzer: Zie ook de voormalige ZVTM stations in Zaamslag, Hoek en Pyramide.