Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris

Verbinding maken met database mysql

naar pagina "Selectie op Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris ".
naar pagina "Tegels op Locatie".

AMSTERDAM-West ASD-s2
Scholen in Amsterdam-West met een tegeltableau.
In deze groep zijn 16 betegelingen opgenomen.
1)
Id=383

Routecode: AMS-C3a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1013PW, Amsterdam, Centrum, Tasmanstraat 15

Plaats. Buiten; aan de gevel.

Omschrijving. Aanduiding voor een school voor "Gewoon Lager Onderwijs". School 88 (het hoogste nummer in Amsterdam op een tegeltableau gevonden is 115). Waarschijnlijk een school van de "Eerste Klasse" (de laagste van de vier klassen; voor de kinderen van arbeidersgezinnen; geen schoolgeld hoefde er betaald te worden; nummers zijn rond 1950 vervangen door namen; zoals ook bij de scholen met een letter; dit waren scholen van de Tweede Klasse en ouders betaalden een beetje schoolgeld). Bouwdatum: 1915 Staat: Goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 526746 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Drie tableaus. Twee kleintjes een een grote. De school heette ook 'Van Noordschool'. Door de ramen van de deuren heen zijn in het interieur tegels waar te nemen op de stootborden van de trap.

2)
Id=384

Routecode: AMS-C3a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1013SR, Amsterdam, Centrum, Spaarndammerstraat 13

Plaats. Buiten;  Aan de gevel.

Omschrijving. Naam van een "gesticht". Staat: Goed; met een witte lijn door de G. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Dit "gesticht" werd later als school gebruikt.

3)
Id=431

Routecode: AMS-W1a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1051HS, Amsterdam, West, Eerste Keucheniusstraat 32.

Plaats. Buiten; Aan de gevel van een school.

Omschrijving. ST. VINCENTIUSSCHOOL LR. G. Bouwdatum: 1912 (van de school). Staat: Goed. Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Zie scholen met dezelfde naam (maar met andere letter) in de Nieuwe Leliestraat en op de Oostenburgergracht.

4)
Id=432

Routecode: AMS-W2a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1052AE, Amsterdam, Oud-West, De Wittenkade 75

Plaats. Buiten; aan de gevel van een v.m. school.

Omschrijving. VEREENIGING VOOR LAGER ONDERWIJS OP GEREF. GRONDSLAG. SCHOOL NO 4 Staat: Hier en daar wat beschadigd. Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de gracht.

Productie.

Informatie.

5)
Id=434

Routecode: AMS-W2a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1052GA, Amsterdam, Oud-West, Fagelstraat 85

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel van een school.

Omschrijving. OPENBARE SCHOOL VOOR UITGEBREID LAGER ONDERWYS DER 1E KLASSE GENAAMD FAGELSCHOOL Staat: Licht beschadigd. Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de straat.

Productie.

Informatie.

6)
Id=436

Routecode: AMS-W2a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1052SC, Amsterdam, Oud-West, Bilderdijkpark 12

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel van een v.m. school (nu woningen).

Omschrijving. POTGIETER SCHOOL OPENBARE SCHOOL VOOR U. L. ONDERWYS DER 1STE KLASSE Staat: Goed. Toegankelijkheid: Zeer goed te zien vanaf de straat (op vrij laag nivo).

Productie.  Fabriek: Distel - Amsterdam

Informatie.

7)
Id=437

Routecode: AMS-W2a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1052VW, Amsterdam, Oud-West, Rombout Hogerbeetsstraat 109

Plaats. Buiten; Aan de gevel van een (v.m.?) school.

Omschrijving. OPENBARE LAGERE SCHOOL der 1e Klasse No 115 Bouwdatum: Ca. 1902 Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de straat.

Productie.

Informatie.

8)
Id=438

Routecode: AMS-W2b   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1053BE, Amsterdam, Oud-West, Bellamystraat 19

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel van een v.m. school.

Omschrijving. OPENBARE LAGERE SCHOOL DER 1E KLASSE NO 94 Staat: Wat gevlekt. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Het is aan de inzet van de WHGA (www.gevelreclames.nl) te danken dat dit tegeltableau gerestaureerd is door Bodill Lamain.

9)
Id=443

Routecode: AMS-W2c   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1054AH, Amsterdam, Oud-West, Alberdingk Thijmstraat 19

Plaats. Buiten; aan de buitengevel van een v.m. school.

Omschrijving. ST. VINCENTIUS B.L.O. SCHOOL Staat: De letters zijn moeilijk te lezen. Of het wit is verdwenen of er is met bruin overheen geschilderd. Het tegeltableau is tussen juni 2015 en juli 2016 gerestaureerd.

Productie.  Fabriek: Goedewaagen, Gouda

Informatie.  Commentaar: Nog een "St. Vincentiusschool". Dit keer zonder letter. Een "B.L.O." school was een school voor "Buitengewoon Lager Onderwijs". D.w.z. voor kinderen die, om welke reden dan ook, moeilijk konden leren. De middelste en rechter foto's van Marc Stegeman.

10)
Id=445

Routecode: AMS-W2c   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1054DZ, Amsterdam, Oud-West, Eerste Helmersstraat 263

Plaats. Buiten; Twee tableaux aan de gevel op twee nivo's.

Omschrijving. DE SAVORNIN LOHMAN SCHOOL / CHRISTELIJKE SCHOOL VOOR M.U.L.O. FRÖBELKLASSE. H.BONDA. ARCH. Staat: Het onderste tableau wat beschadigd. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Een Fröbel school was een kleuterschool (of voorbereidende school). In de volksmond ook wel "kak school" genoemd.

11)
Id=446

Routecode: AMS-W2c   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1054DZ, Amsterdam, Oud-West, Eerste Helmersstraat 271

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel.

Omschrijving. OPENBARE SCHOOL VOOR UITGEBREID LAGER ONDERWIJS DER 1E KL. VOOR MEISJES GENAAMD "HELMERSSCHOOL" Staat: Het tableau heeft zeer veel kleine gaatjes. Vroeger een bord op dit tableau gemonteerd geweest? Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Het enige school tableau met een verwijzing naar het geslacht der leerlingen. Een ULO had een 3-jarig programma; een MULO een 4-jarig programma.

12)
Id=454

Routecode: AMS-W2c   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1054TS, Amsterdam, Oud-West, Derde Kostverlorenkade 35

Plaats. Buiten; Aan de gevel van een v.m. school; nu woningen.

Omschrijving. (uil) ALLEBESCHOOL OPENBARESCHOOL voor U.L.ONDERWIJS der 1ste KL. (uil) Staat: Goed tot zeer goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de kade.

Productie.  Fabriek: Distel - Amsterdam (?)

Informatie.  Commentaar: Het opmerkelijke hier is dat de tegels 45 graden gedraaid zijn t.o.v. van de gewoonlijke positie.

13)
Id=456

Routecode: AMS-W3a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1055ND, Amsterdam, Bos en Lommer, Admiraal de Ruijterweg 410.

Plaats. Buiten; drie tableaus aan de gevel van een school.

Omschrijving. Het middelste tableau met 'MARIA SCHOOL'. De buitensten met 'St. Maria meisjesschool' (rechts) en 'St. Maria ULO-school' (links). Staat: Het middelste tableau is goed te zien. De buitensten overheen geschilderd. Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Het schijnt dat er over de buitenste twee tableaus heen geschilderd is. Om oude, onjuiste, informatie te vervangen door de nieuwe informatie? Het ziet er naar uit dat deze tableaus tenminste twee keer beschilderd zijn. Er zijn n.l. overblijfselen van bruine en zwarte letters te zien. Mogelijk komen de oude tableaus weer tevoorschijn als de verf verwijderd wordt. Opm.: Eind 2019 is het rechter tableau gerestaureerd. Het linker tableau is iets later gerestaureerd. Foto's van Marc Stegeman.

14)
Id=457

Routecode: AMS-W3a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1057DL, Amsterdam, De Baarsjes, Willem Schoutenstraat 1

Plaats. Binnen; in de gangen van deze v.m. kleuterschool. Boven haakjes waar kinderen hun jasjes hingen (zgn. 'kapstoktegels').

Omschrijving. Individuele tegels met voorstellingen van beestjes, speelgoed, enz. Bouwdatum: 1931 Staat: Goed. Toegankelijkheid: Het gebouw is nu een Portugees buurtcentrum. De beheerders laten je rustig toe om rond te kijken.

Productie.

Informatie.  Commentaar: De plaatjes hielpen de kinderen te onthouden waar ze hun jasje gehangen hadden... De school heette eerst "School 52". Later, sinds ca. 1950, "Het Vergeet-mij-nietje". Op de vloeren en in het trappenhuis van deze v.m. school ook tegels.

15)
Id=458

Routecode: AMS-W3a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1057JA, Amsterdam, De Baarsjes, Chasséstraat 59

Plaats. Buiten; Aan de gevel.

Omschrijving. openbare school voor meer uitgebreid lager onderwijs Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Hier was vroeger de "Nassauschool" gevestigd. Thans bevindt zich de 10e Montessorischool "De Meidoorn" in dit gebouw.

16)
Id=460

Routecode: AMS-W3a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s2  Adres. 1061ER, Amsterdam, Bos en Lommer, Flierefluiterpad 15.

Plaats. Buiten; Aan de gevel van een school.

Omschrijving. Modern tableau met een haas en vogels. Bouwdatum: 2003 Staat: Goed. Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de openbare weg.

Productie.  Ontwerper: Eline Janssens en Margot Berkman.

Informatie.  Commentaar: Aan de gevel van de Bos en Lommerschool.