olifant.jpg

In het kader van ons project “Tegels op locatie” willen we u graag attent maken op een crowdfunding actie van Vereniging Hendrick de Keyser.

Hendrick de Keyser, een organisatie die zich landelijk inzet voor het behoud van monumentaal erfgoed is sinds kort in het bezit van een prachtig, maar ernstig vervallen langhuis in het Westfriese Oosterleek. Het is een uniek pand, aangezien er veel van het 18e -eeuwse interieur bewaard is gebleven.

Het langhuis heeft twee smuigers, rug aan rug gekoppeld: één in de woonkamer, en één in de keuken. In totaal prijkten op deze schouwen 10 prachtige tegeltableaus met kleurrijke bloemenbokalen, vogelkooitjes, en boeren landschappen. Helaas zijn deze tegeltableaus allemaal uit het pand ontvreemd, en niet meer te traceren. De restauratie is in volle gang, maar de schouwen blijven leeg. Met deze crowdfunding wil de vereniging geld ophalen om tenminste de twee grootste tegeltableaus te kunnen terugplaatsten. Aan de hand van een tweetal historische foto’s die zijn gevonden, is bekend waar op de schouw welke voorstelling gezeten heeft.

De projectpagina op crowdfundingsplatform Voordekunst is te bezoeken via deze link. Hierop is een filmpje te zien waarin het project wordt toegelicht, en meer (historisch) beeldmateriaal.

Top