Op de hoogte blijven van (lopend) onderzoek, nieuwe publicaties en projecten? Kijk wat in binnen- en buitenland gaande is op het gebied van tegels, in historisch en eigentijds perspectief.
European Ceramic Tiles Circle
De European Ceramic Tiles Circle (ECTC) werd opgericht door de Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum met als doel de uitwisseling van informatie omtrent publicaties, tentoonstellingen, symposia en andere evenementen die verband houden met keramische tegels, maar ook met keramiek dat in relatie staat met tegels. Organisaties en musea die zich bezig houden met de studie van Europese keramische tegels kunnen op deze website informatie plaatsen.
Databank Tegels op locatie
Aan de basis van goed onderzoek liggen inventarisatie en registratie. Daarom nam de Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum het initiatief voor een unieke databank Tegels op locatie, met als doel een inventaris samen te stellen van alle in situ betegelingen in Nederland.
Deze in-situ betegelingen omvatten alle toepassingen van keramisch tegels die binnen of buiten zijn aangebracht op of in gebouwen die toegankelijk zijn en bezichtigd kunnen worden. Voorbeelden zijn stationsgebouwen, stadhuizen, openbare gebouwen, scholen, zwembaden en ziekenhuizen. Ook façades en portalen van woonhuizen, en interieurs van winkels, restaurants, cafés en bedrijfsgebouwen, maken deel uit van de databank die nog steeds wordt aangevuld.
Meebouwen aan Tegels op locatie?
Heeft u een mooie tegellocatie ontdekt die nog niet in de databank zit? U kunt deze doorgeven door middel van dit formulier.
Wilt u regelmatig aan dit project meebouwen? U kunt zich registreren en ontvangt dan een toegangscode en instructies om nieuwe betegelingen online toe te voegen.
Stichting Vrienden
Nederlands Tegelmuseum
Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum bestaat uit ruim 400 verzamelaars, kenners, liefhebbers en professionals uit binnen– en buitenland. Zij ondersteunen het museum actief en delen hun kennis en passie voor de Nederlandse tegel. Ook stimuleert de stichting onderzoek en documentatie m.b.t. Nederlandse tegels en de context waarin deze eeuwenlang zijn ontworpen, geproduceerd en toegepast.
Vriend worden? U steunt daarmee de activiteiten van de stichting voor het Nederlands Tegelmuseum en het onderzoek naar de Nederlandse Tegel.
Lees hier over alle voordelen
Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum
Secretariaat
Marianne Florschütz
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In ontwikkeling
Als Vriend/begunstiger steunt u de activiteiten van de Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum en die van het Nederlands Tegelmuseum.
De voordelen voor u:
- Vrienden hebben gratis toegang met 2 personen tot het Nederlands Tegelmuseum op vertoon van hun Vriendenkaart.
- U ontvangt jaarlijks de publicatie Tegel met interessante artikelen over tegels en aanverwante zaken.
- Via de nieuwsbrief “Vriendennieuws” wordt u twee keer per jaar op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en activiteiten rondom de Vrienden, het Nederlands Tegelmuseum en de tegel.
- U ontvangt 10% korting op de meeste artikelen in de museumwinkel.
- U hebt gratis toegang tot de Jaardag op de laatste zaterdag van september.
- U kunt deelnemen aan excursies, studiereizen en andere activiteiten georganiseerd door de Vrienden.
Begunstigerbijdrage
De jaarlijkse bijdrage bedraagt € 35. Van dit bedrag wordt 10% afgedragen aan het Nederlands Tegelmuseum. De rest van de bijdrage komt geheel ten goede van de Vrienden. Voor € 1.000 wordt u begunstiger voor het leven.
Onze Stichting is een Algemeen Nut Beogende instelling. Bij schenkingen en giften gelden voor u belastingvoordelen.
Onze stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Bij schenkingen en giften gelden voor u belastingvoordelen.
De stichting werkt met vrijwilligers die hiervoor geen vergoeding krijgen en krijgt zijn inkomsten door giften, subsidies en bijdragen van begunstigers.
Naam: Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum
Fiscaalnummer: 816058805
Adres: Eikenzoom 12, 6731 BH Otterlo
Begunstigers kunnen een extra bijdrage betalen voor het bestemmingsfonds. Dit fonds wordt aangewend voor aankoop van bijzondere tegels door het Nederlands Tegelmuseum.
Het bestuur van de Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum bestaat uit:
Voorzitter
Lejo Schenk
Secretaris
Marianne Florschütz
Penningmeester
Mark van Veen
Algemene bestuursleden
Leo van Druten
Frans Klein
Tonny Pijper
De Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum stelt zich in de eerste plaats tot doel het kweken van belangstelling voor en het daadwerkelijk steunen van het Nederlands Tegelmuseum. Een tweede doel is het bevorderen van kennis van tegels en de verschillende vervaardigingstechnieken.
Steun Nederlands Tegelmuseum
- Afdragen van 10% van de jaarlijkse Vriendenbijdrage aan het museum.
- Het ondersteunen van bijzondere aankopen met geld uit het Bestemmingsfonds*.
- Het doen van incidentele schenkingen (in geld of natura) wanneer de reserve van de stichting dat toelaat.
- Het vergroten van de bekendheid van het museum en van de Nederlandse tegel in het bijzonder door middel van publicaties en lezingen.
- Het desgevraagd geven van (wetenschappelijke) adviezen aan het Nederlands Tegelmuseum.
* Het Bestemmingsfonds is een fonds waarin Vrienden een extra bijdrage kunnen storten. Uit dit fonds kunnen bijzondere tegels door het Nederlands Tegelmuseum worden aangekocht.
Vriendenactiviteiten
Voor de Vrienden worden jaarlijks verschillende activiteiten georganiseerd. De bekendste daarvan is de Jaardag, die de laatste zaterdag van september afwisselend in Otterlo of op een andere locatie in Nederland wordt gehouden. Ook worden met enige regelmaat binnenlandse en buitenlandse excursies georganiseerd waar de Vrienden aan kunnen deelnemen.
Overige activiteiten
Twee maal per jaar worden de Vrienden op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over het Museum, de Stichting en andere tegel gerelateerde onderwerpen door middel van het Vriendennieuws. Een keer per jaar ontvangt iedere Vriend het boekje Tegel met interessante artikelen over tegels en aanverwante zaken.
Verder is door de Vrienden de database Tegels op locatie in het leven geroepen waarin alle bekende openbare in situ betegelingen zijn opgenomen. Deze database wordt nog steeds uitgebreid.
Tenslotte is er de Vriendenvitrine in het Nederlands Tegelmuseum, die 3 maal per jaar opnieuw wordt ingericht met een greep uit de verzameling van een van de Vrienden.
Activiteiten
Hieronder vindt u een overzicht van activiteiten van de Vrienden Nederlands Tegelmuseum.