Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris

Verbinding maken met database mysql

naar pagina "Selectie op Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris ".
naar pagina "Tegels op Locatie".

UTRECHT UTR-06b
Betegelingen in de wijk Binnenstad (oostelijke deel) in de Gemeente Utrecht met de postcode beginnende met 3512.
In deze groep zijn 36 betegelingen opgenomen.
1)
Id=3267

Routecode: UTR-06b   - Optionele tweede Routecode: UTR-SDC  Adres. 3512AA, Utrecht, Vinkenburgstraat 1 / hoek Oudegracht

Plaats. Buiten; links naast toegangsdeur horecagelegenheid

Omschrijving. De tekst van het bijgevoegde informatiebordje luidt: De Bakkerbrug en de huizen aan de Oudegracht tijdens de zuivelmarkt 1820 origineel: Het Utrechts Archief, maker onbekend schenking "Centrum Utrecht", vereniging van zelfstandige ondernemers in de binnenstad. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve.

Productie.  Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.  Commentaar: Dit is een exemplaar uit een serie van veerien in de (binnen)stad Utrecht: tegeltableaus naar oude afbeeldingen van (min of meer) de locatie - in casu, de Bakkerbrug / Oudegracht. Het installeren van de serie werd georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'.

2)
Id=1062

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512AE, Utrecht, Centrum , Neude 11

Plaats. Binnen; Ter weerszijden van het nokgedeelte van de prachtige grote hal van het voormalige Hoofdpostkantoor.

Omschrijving. Twee tableaus bestaande uit Sectieltegels: a-klok, b- twee leeuwen ter weerszijden van een gekroond blauw schild met gele afbeelding van leeuw met onder de tekst JE MAINTIENDRAI  Bouwdatum: 1924 Staat: Perfect Toegankelijkheid: Het gebouw van het Hoofdpostkantoor wordt binnen afzienbare tijd weer heropend met een andere functie. Raadpleeg de website van de gemeente Utrecht.

Productie.  Fabriek: Porceleyne Fles, Delft

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 514259 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel 1, Utrecht, bladz.252. Gebouw in Amsterdamse School-stijl ontworpen door Joseph Crouwel.

3)
Id=4393

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512AE, Utrecht, Neude 11 - v.m. Postkantoor

Plaats. Buiten; tussen de parabolische bogen die de overkapping van de monumentale hal schragen

Omschrijving. Citaat uit H.A. VAN DE EIJNDE 1869-1939 door Ype Koopmans (Assen: Drents Museum; 1994), blz. 89: "In de muurvlakken tussen de parabolische bogen van de overkapping was [...] geel verglaasde bouwceramiek verwerkt met geometrisch gestileerde, neerstrijkende postduiven [...]". Bouwdatum: 1919 (omstreeks)

Productie.  Ontwerper: architect van het gebouw: Jospeh Crouwel (1885-1955); beeldhouwer: Hendrik Albertus van der Eijnde Fabriek: mogelijk De Porceleyne Fles, Delft

Informatie.   Monumentnummer: 514259 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Koopmans (1994:89) schrijft voorts: "Een monumentale klok met het rijkswapen was [...] door Van der Eijnde naar aanwijzingen van Crouwel vervaardigd, zoals uit ontwerptekeningen blijkt. Zij werd in sectiel uitgevoerd bij de Porceleijne Fles in Delft". Voor klok en rijkswapen (overigens twee aparte betegelingen), zie separate registratie. Het wordt bij Koopmans (1994) niet duidelijk of de interactie tussen architect Crouwel en beeldhouwer Van der Eijnde, en de uitvoering door De Porceleyne Fles, zoals bij klok en rijkswapen, ook voor de keramische postduiven geldt; maar het lijkt niet onwaarschijnlijk.

4)
Id=801

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512AK, Utrecht, Centrum, Voorstraat 57

Plaats. Buiten; Tekst boven de winkelpui over hele breedte pand. Ook portiek-betegeling aanwezig. Let op: Sinds 2011 is het tableaus wederom afgedekt door panelen.

Omschrijving. In stevige geblokte letters en dubbele omkadering de tekst: UTRECHTSCHE VERFHANDEL met rechts onderaan in tekst Rozenburg Den Haag Alles in glanzende geglazuurde tegels. Links in het portiek zijn rijen lichte tegels te zien in hoekgeschakeld groen verband. de onderste twee rijen bestaan uit halve, liggende tegels met een drukke figuratie in schakelverband. De bovenste met het motief in groen, de onderste rij met hetzelfde motief in rood. Staat: Redelijk met enkele tegels beschadigd.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/ Commentaar: Tegels in het portiek kunnen ook van Holland zijn: zie M.Heslenfeld: De collectie Holland bladz.143, J.v.d.Bosch 1904. Helaas heeft een nieuwe uitbater sinds halverwege 2011 het tableau verdonkermaand achter onbestemd plaatwerk met een reclametekst. Literatuur: boekje Historische muurreclames Utrecht bladz. 16. Zie ook: www.documentatie.org Voor de 2e WO was hier J. van Oostveen gevestigd, handel in verfwaren.

5)
Id=1647

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512AT, Utrecht, Centrum, Voorstraat 84

Plaats. Buiten; Portiek-betegeling is te vinden waar de toegang gesitueerd is naar bovenwoning. In de winkelruimte zijn de tableaus mogelijk afgedekt met panelen, maar dat dient nog geverifieerd.

Omschrijving. In het portiek zit eenvoudige majolica-betegeling afgewisseld met enkele sierstrippen. Binnen zit vermoedelijk nog aan één zijde een indrukwekkende interieur-betegeling behorende bij een voormalige slagerij. De tableaus waren gebaseerd op agrarische taferelen waarbij de dieren, waarvan men de producten verkocht, zijn afgebeeld.  Bouwdatum: ca.1910 Staat: Binnen niet bekend, buiten perfect.  Toegankelijkheid: Op openingstijden.

Productie.  Ontwerper: Oostveen, Hermanus ? Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org Commentaar: Op grond van vvergelijkend onderzoek komt Hermanus Oostveen vooralsnog in aanmerking. Interieurfoto's zijn uit de tijd dat boekhandel Jur Oskamp hier vertoefde. In 1995 waren de tableaus nog zichtbaar. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

6)
Id=3693

Routecode: UTR-06b   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 3512BL, Utrecht, Janskerkhof 14

Plaats. Buiten; aan de toren van het sociëteitsgebouw van het Utrechts Studenten Corps 'Placet Hic Requiescere Musis' (PHRM).

Omschrijving. Mozaïek (wapen van de Universiteit van Utrecht).  Bouwdatum: 1900

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 514251 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto's van Johan Verstrate.

7)
Id=793

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512BT, Utrecht, Centrum, Boothstraat 5

Plaats. Buiten; Boven de driezijdige erker in de voorgevel, onder de dakrand.

Omschrijving. Afgebeeld is een opperman op een trap. De tekening is geaccentueerd met stevige contourlijnen.  Bouwdatum: 1902 - 1903 Staat: Redelijk tot goed.  Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/ Commentaar: Architect: Het huis is gebouwd in 1902 door de eerste bewoner de architect D.Kruif. Volgens het Utrechtsch adressenboekje had hij zijn kantoor op Neude 16 en was hij tevens hoofdopzichter bij de Rijks Universiteitsgebouwen. Gebouwd in overgangsstijl

8)
Id=2746

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512CT, Utrecht, Centrum, Wittevrouwenstraat 4

Plaats. Binnen; Lambrisering van zowel het winkelpand nr.4 (foto 2) als winkelpand nr.2 (foto 3)

Omschrijving. De lambrisering van nr.4 is hoogstwaarschijnlijk in 1904 geplaatst toen de winkel verbouwd werd en de gevel een typisch Jugendstil uiterlijk kreeg. De lambrisering van nr.2 lijkt geplaatst in 1908 toen een nieuwe bakker zijn intrek nam in het pand.  Staat: Perfect  Toegankelijkheid: Openingstijden winkel

Productie.  Fabriek: Gebr. Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: www.hkth.nl   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org   Historische documentatie: http://ridderschapkwartier.blogspot.nl/search/label/wittevrouwenstraat%204; Commentaar: Op huisnr.4: Tegels van Ravesteijn, Catalogus ca. 1895 nr. 442. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

9)
Id=864

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512EW, Utrecht, Centrum, Nobeldwarsstraat 9

Plaats. Buiten; Boven de toegangsdeur naar de school.

Omschrijving. Gouden belettering op zwarte tegels met de tekst : St GREGORIUS – SCHOOL aangevuld met twee blauwe gelijke kerkelijke tekens op goud vlak.  Bouwdatum: Mogelijk 1930 Staat: 8 zwarte tegels beschadigd door boorgaten. De overigen bevinden zich in goede staat.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl

10)
Id=798

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512GA, Utrecht, Centrum, Schoutenstraat 5

Plaats. Buiten; Boogtrommelvulling boven het middelste raam op de 1e verdieping

Omschrijving. Kleurrijke betegeling met centraal een gouden kroon en zowel links als rechts geflankeerd door vruchten met blad. Als tekst in een banderol over bijna de hele lengte onder de kroon: HET HUIS VAN OUDS DE KROON. Handgevormde en handgeschilderde tegel Bouwdatum: Bij verbouwing in 1899 is tegeltableau aangebracht Staat: Perfect, hoewel het procedé een nogal afwijkend resultaat te zien geeft in de sterkte van de kleur van het glazuur.  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Architect van de verbouwing naar neo-renaissance stijl n.b.

11)
Id=865

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512GL, Utrecht, Centrum, Oudkerkhof 38

Plaats. Buiten; Tussen de winkelpui en de buitenste vensterkozijnen van de 1ste verdieping.

Omschrijving. Twee overeenkomstige tegelseries die bijzonder bijdragen aan het uitgebalanceerde uiterlijk van de gevel waarbij twee kleuren overheersen: het groen van het houtwerk en tinten beige in het steengebruik.  Bouwdatum: 1905 Staat: Lichtbeschadigd.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in overgangsstijl door arch.R.Diks Literatuur: M.Heslenfeld: De collectie Holland bladz. 142, patroonblad 1901. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

12)
Id=795

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512GM, Utrecht, Centrum, Korte Jansstraat 21

Plaats. Buiten; Linkerzijde van het portiek van de winkel

Omschrijving. Faiënce tegels, in deze uitvoering typerend voor Holland met ondermeer libelle motief in zachte pasteltinten tegen beige ondergrond. Bouwdatum: 1904 Staat: Goed, ondergedeelte lichte metaalschade Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Ontwerper: Jac. van den Bosch  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Arch.: G.J. Heusinkveld. Literatuur: M. Heslenfeld: Collectie Holland , A. Graafhuis: In en om de Janskerk. Voor de 2e WO was hier sigarenmagazijn H.P.J. Caminada gevestigd. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

13)
Id=1976

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512GS, Utrecht, Centrum, Minrebroederstraat 21

Plaats. Binnen; Kapel linksvooraan in de Willibrordkerk.

Omschrijving. Florale textuur-betegeling in witte en groene figuratie tegen donkerblauwe achtergrond met boven een typerende ritmische draperingsbies in zacht rood met witte bloemknoppen voorzien van een geel hart. Onderaan de betegeling bevindt zich over de hele breedte een referentie aan wandkleedfranje in zacht gele en rode tinten.  Bouwdatum: 1876 1877 Staat: Goed, ondanks een enkele missende hoektegel.  Toegankelijkheid: Openingstijden op de website. www.sintwillibrordkerk.nl/

Productie.  Fabriek: Schillemans

Informatie.   Monumentnummer: 36364 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: www.documentatie.org Commentaar: Architect A.Tepe ontwierp deze Neogotische kruisbasiliek van zeer rijzige opzet. Ronde pijlers, elk met vier kolonnetten, kruisribgewelven. Schoorbogen tegen het schip, tweebeukige biechtkapel aan de noordzijde, deel uitmakend van een pandhof. Interieur geheel in de stijl van het St. Bernulphusgilde waarvan zowel A.Tepe, W.Mengelberg en H.Schillemans lid waren. De betegeling kan ook later dan 1877 aangebracht zijn.In de Werenfriduskerk te Workum en in de Antonius te Kortenhoef bevinden zich identieke betegelingen van Schillemans. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

14)
Id=2227

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512GS, Utrecht, Minrebroederstraat 21 - St Willibrordkerk

Plaats. Binnen

Omschrijving. Betegelingen van vloer in koor en kapellen Bouwdatum: 1876-1877

Productie.  Ontwerper: architect: A. Tepe (1840-1920)

Informatie.  Commentaar: Voor de inrichting van zijn gebouwen werkte architect Tepe veelal samen met F.W. Mengelberg (1837-1929)

15)
Id=2750

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512JE, Utrecht, Centrum, Domplein 29

Plaats. Binnen; Trappenhal.

Omschrijving. Bouwkeramische tegels zijn toegepast in de binn enlambrisering van de trappenhal van het illustere academiegebouw.  Bouwdatum: 1894 Staat: Perfect. Toegankelijkheid: Vrij toegangelijk.

Productie.  Fabriek: Porceleyne Fles ?

Informatie.   Website: www.hkth.nl  Monumentnummer: 514264 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Architecten, Professor E.Gugel, C. Vermeys, en F.J. Nieuwenhuis (na het overlijden van Vermeys) Het Academiegebouw is een geschenk van de burgerij van de stad Utrecht aan de Universiteit. De gemeente Utrecht heeft als eigenares, het gebouw aan de Universiteit beschikbaar gesteld onder voorwaarden dat het gebouw altijd ten dienste moest komen aan de Universiteit. In 1894 vond de feestelijke opening plaats door de 12-jarige prinses Wilhelmina.

16)
Id=870

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512JJ, Utrecht, Centrum, Trans 19

Plaats. Buiten; Meer dan 30 boogvelden en varianten daarop, met name boven alle raampartijen van de drie verdiepingen tellende voormalige Oranjesociëteit Sic Semper.

Omschrijving. In grote lijnen zijn 5 varianten te onderscheiden van florale tableaus waarbij onderling bij de “repeterende series” ook in de schikking van de bloemen varianten voorkomen zowel wat betreft kleurstelling als in vorm, waardoor eigenlijk bij een klein aantal slechts sprake is van gedeeltelijk herhaald. De hoektoren bevat op de 2e verdieping ronde tableaus met de jaartallen 1775(oprichting), 1838(verbouwing) en 1890(algehele nieuwbouw). Het fraaiste tableau wordt gedomineerd door een pauw in vol ornaat temidden van een prachtig veld van bloemen in zachte tinten. Verder voorzien van 2 historische gevelstenen.  Bouwdatum: 1890 -1891 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Ontwerper: P.J.Houtzagers en zijn leerling J.W.Merckelbagh Fabriek: Mogelijk J.van Hulst

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 514222 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Architect P.J.Houtzagers: laat-gotisch bakstenen gebouw, naar een ontwerp in Middeleeuwse stijl. Gevel is rijk gedecoreerd met lijsten, nissen, penanten, balkons en een erker. De tableaus behoren tot de stijl van het Arts en Crafts Movement. Literatuur: C.Kolman: Monumenten in Nederland deel 1 Utrecht bladz.255. Tijdschrift Achter Utrechtse Gevels aflevering 8. Tijdschrift Eigenbouwer nr. 17 2014.

17)
Id=2747

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512JK, Utrecht, Centrum, Trans 10

Plaats. Binnen; Diverse lambriseringen

Omschrijving. Aangezien de historische panden van Trans 4 tot en met 14 intern zijn verbonden en toegankelijk via één voordeur op nr. 10 (Faculteit geesteswetenschappen Universiteit Utrecht)worden de lambriseringen onder dezelfde noemer gebracht.  Staat: Goed.  Toegankelijkheid: Op openingstijden faculteit, melden bij de receptie.

Productie.

Informatie.   Website: www.hkth.nl  Monumentnummer: 18364 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org

18)
Id=2825

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512KM, Utrecht, Brigittenstraat 22

Plaats. Buiten; aan de gevel op ooghoogte.

Omschrijving. Tableau van 2 x 4 tegels met het opschrift: HIER WOONDEN MR. F.A.R.A. BARON VAN ITTERSUM PRESIDENT DER ARRONDISSEMENTS RECHTBANK TE UTRECHT EN ZIJNE ECHTGENOOTE JONKVROUWE R.J.A. SANDBERG EN HUN ZOON IR. F.A.R.A. BARON VAN ITTERSUM, CIVIEL INGENIEUR, LID VAN GEDEPUTEERDE STATEN DER PROVINCIE UTRECHT. 1876-1939

Productie.

Informatie.

19)
Id=8452

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512KM, Utrecht, Brigittenstraat 16 hoek Oudekamp

Plaats. Buiten; in de blinde gevel langs Oudekamp.

Omschrijving. In tegels uitgevoerde versie van het schilderij 'Gezicht op de Stad Utrecht' (c. 1650-1660) van Joost Cornelisz Droochsloot (1585/1586-1666). Bovenin staat de (toegevoegde) tekst "Gezicht op de stad Utrecht rond 1660 naar een schilderij van Joost Cornelisz. Droochsloot in het Centraal Museum. Geschonken aan de stad Utrecht ter gelegenheid van de viering 900 jaar stadsrechten, ten tijde van het burgemeesterschap van S.A.M. [Sharon] Dijksma op 25 augustus 2022 door Mr J.A.F. Boor en J.J. Boor." Ook zijn namen van afgebeelde gebouwen toegevoegd; rechts naast het tegeltableau is een apart bordje geïnstalleerd: "De namen boven de gebouwen zijn conform een prent van Droochsloot uit 1625" (Foto 3). Het originele gezicht van één van de op het schilderij afgebeelde dames is vervangen door dat van Irene Marina Elisabeth Boor-Van der Putten, op de wintersport met zonnebril. Bouwdatum: 2022

Productie.  Ontwerper: Jan Albert Frederik Boor Fabriek: Maatwerk Tegels, De Meern / Solke Pasveer

Informatie.  Commentaar: Het geschenk aan de stad Utrecht van het tegeltableau is een gebaar van de familie Boor als markering van het feit dat de familie in 2022 al zo'n kleine honderd jaar in Utrecht gevestigd was (o.a.: wonen; werken; studie). Met dank voor informatie aan dhr J.A.F. Boor (Leersum).

20)
Id=863

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512LJ, Utrecht, Centrum, Nieuwegracht 87

Plaats. Buiten;  : De vier boogtrommels van de begane grond en het boogveld van het centrale raam op de 1ste verdieping + de naamgeving van het gebouw onder de raampartijen van de 1ste verdieping.

Omschrijving. De drie boogtrommelvullingen van de raampartijen op de begane grond zijn overeenkomstig en laten in het hart drie leliën zien omgeven door zwierige florale belijning. Boven de toegangsdeur is het tableau iets ruimer en meer gedetailleerd. Het hogste tableau is tevens het grootste en bevat 7 leliën in een veel ruimere compositie. De kleuren zijn geel, blauw en 2 tinten bruin op een beige ondergrond. De naamgeving WIJKGEBOUW:NICOLAIKERK. In bruine belettering op beige ondergrond met blauwe omlijsting bevat rechtsonder de naam van de producent Distel.  Bouwdatum: 1901 Staat: Perfect.  Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Fabriek: De Distel

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Monumentnummer: 356287 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Gebouwd in overgangsstijl met karakteristieke driepasvorm in de gevelwand met weinig verdiepte hoefijzervorm. Literatuur: B.van Hulten: Jugendstil in Utrecht bladz. 26.

21)
Id=2022

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512LT, Utrecht, Centrum, Nieuwegracht 50

Plaats. Buiten; Eenzijdig in beide portieken

Omschrijving. Tegelvlak met bloempot in achtkant-kader in serie in het bovenste gedeelte. Twee tinten groen en gebroken wit. Daaronder een florale tegelreliëfband ter afscheiding van een eenkleurig tegelvlak.  Bouwdatum: 1900 Staat: Perfect Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.

Informatie.   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org

22)
Id=2826

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512LT, Utrecht, Nieuwegracht 62A

Plaats. Buiten; vrij laag aan de gevel in de Schalkwijkstraat.

Omschrijving. Tegeltableau ter ere van W. C. Röntgen.  Bouwdatum: 2005

Productie.  Ontwerper: Jackie Sleper Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.   Historische documentatie: http://www.radiologen.nl/250/2840/historisch-hoekje/gunningdag-in-utrecht-17-september-2005/

23)
Id=3105

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512NA, Utrecht, Centrum, Zuilenstraat 7

Plaats. Binnen; lambrisering van entree, gang en trappenhuis

Omschrijving. In de voormalige Agatha Snellenschool is de entree, de gang en het trappenhuis nog steeds voorzien van de oorspronkelijke lambrisering- en console-betegeling uit 1924. Van de in dat jaar of enige jaren later geplaatste tableaus zijn er twee meeverhuisd naar de nieuwe locatie aan de Nicolaas Dwarsstraat 3. Een aantal anderen bevinden zich in particuliere collectie te Utrecht. Helaas is er niet één meer te zien op de oorspronkelijke locatie.  Bouwdatum: 1924 Staat: Zeer goed.  Toegankelijkheid: Het pand Zuilenstraat 7 is een appartementencomplex geworden.

Productie.  Fabriek: Plateelbakkerij Delft, Hilversum

Informatie.   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org Commentaar: M.Rietbergen was de architect van de grootscheepse verbouwing van patriciërshuis naar school in 1924. Hij was ook de architect van de Dr. de Visserchool op de hoek Croesestraat/Vondellaan uit 1918 waar bijzonder veel tableaus in zaten. (Een gedeelte hiervan is na de sloop terecht gekomen in het tegelmuseum te Otterlo).

24)
Id=8451

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512NH, Utrecht, Magdalenastraat 20-24 - z.g. 'Anna Maria van Schurman-Hofje'

Plaats. Buiten; in de onderdoorgang.

Omschrijving. Citaten van https://ugtf.nl/wp/listing/anna-maria-van-schurmanhofje-tussen-keukenstraat-en-magdalenastraat-naast-22/ (bezocht 23.09.2022): "tegeltableau (keramieke [sic] tegels met prints)"; "Tegeltableau over het leven van Anne Maria van Schurman [(1607-1678)]". Genoemde website geeft een uitgebreide beschrijving van het tegeltableau, met vele foto's. Bouwdatum: 2018

Productie.

Informatie.   Website: https://www.nieuws030.nl/nieuws/opgeknapt-plaatsje-nu-anna-maria-van-schurman-hofje/  Commentaar: De website nieuws030.nl bezocht 23.09.2022.

25)
Id=848

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512NN, Utrecht, Hamburgerstraat 13

Plaats. Buiten; Tot 3 meter hoge afvlakking/uitsparing van een hoekpand waardoor men beter zicht kreeg op kruisend verkeer. Het hierdoor ontstane vlakke gedeelte is op ooghoogte verrijkt met een tableau.Gemeentecentrum van de Evangelische-Lutherse Kerk.

Omschrijving. Een zittende zwaan (Luthers symbool)in aanvalshouding op een platform in art-deco omlijsting. Alles met typische metaalglazuurtinten waardoor een scherpe stylering is ontstaan. Sept. 1926 als tekst boven de zwaan toegevoegd (bouwdatum van het pand).  Bouwdatum: 1926 Staat: Perfect. Toegankelijkheid: openbare weg

Productie.  Ontwerper: A.C.Valstar Schilder: A.C.Valstar Fabriek: Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: A.Valstar was een glas-in-lood kunstenaar uit De Bilt, die o.a. het trappenhuis van de voormalige V & D (huidige centrale gemeentebibliotheek) van ramen voorzag.

26)
Id=8695

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512NN, Utrecht, Hamburgerstraat 11

Plaats. Buiten; in de borstweringen onder de ramen op de eerste verdieping.

Omschrijving. Stroken met exemplaren van één en dezelfde tegel, met een min of meer neo-Gotisch motief.

Productie.

Informatie.  Wegwijzer: In het interieur hangt in één van de ruimtes een kleine versie, bestaande uit één enkele tegel, van het tegeltableau geïnstalleerd bij Hamburgerstraat 7.

27)
Id=2137

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512PA, Utrecht, Centrum, Lange Nieuwstraat 3

Plaats. Buiten; Ganglambrizering over vele meters ter weerszijden

Omschrijving. Betegeling in jugendstil. Vroeg ontwerp van Jac.v.d.Bosch cat.nrs. 229 randpatroon en 542 tegelpatroon. Sterk gestyleerde bloemvorm met de kleuren lavendel en zachtgroen op beige.  Bouwdatum: 1898 Staat: Ondanks intensief gebruik van de gang goed te noemen.  Toegankelijkheid: Het gebouw is in gebruik als opleidingscentrum voor yoga en zenmeditatie. Kijk voor openingstijden op hun website: http://www.yogacentrumutrecht.nl/kontakt.htm

Productie.  Ontwerper: Jacob Pieter van den Bosch Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: In 1898 werd deze oude pastorie van de Evangelische Luthersche gemeente verbouwd waarbij de lambrizering is aangebracht. Zie ook het boek Utrechtse tegels 1600 - 1900 van Peter Sprangers.

28)
Id=2228

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512PH, Utrecht, Lange Nieuwstraat 36 - Catharijnekerk

Plaats. Binnen

Omschrijving. Betegelingen van vloeren

Productie.  Ontwerper: architect restauratie (1898-1900): A. Tepe (1840-1920)

Informatie.  Commentaar: Voor de inrichting van zijn gebouwen werkte architect Tepe veelal samen met F.W. Mengelberg (1837-1929)

29)
Id=3292

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512PT, Utrecht, Centrum, Eligenstraat 43

Plaats. Buiten; Boogtrommels boven ramen en deuren.

Omschrijving. Fris aandoende boogtrommeltegels bij zg. kameren uit het tweede kwart van de 17e eeuw. In ieder geval twee series met kleurschakeringen zijn aangebracht bij verbouwingen in het laatste kwart van de 19e eeuw. Eén serie betreft mogelijk een vervanging van na 1900.  Bouwdatum: 1875 1900 Staat: Goed Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org Commentaar: Foto 2: A.01.30.66 dec.nr.445 Ravensteijn Foto 3: A.01.70.41, Elsley krt 4 nr.69 dec.nr.544 Ravensteijn (Het nummer kan een indicatie zijn voor het ontbreken van een deel van de catalogus van ca. 1895 die eindigt met nr. 448.

30)
Id=957

Routecode: UTR-06b   - Adres. 3512PX, Utrecht, Centrum, A.B.C.-Straat

Plaats. Buiten; Het merendeel van de boogtrommels op de 1e en 2e verdieping van het uit meerdere huizen bestaande pand, huisnrs. 8 t/m 18

Omschrijving. Iedere boogtrommel bevat een tot drie tegels in een bonte variatie, 45 graden gekanteld binnen een vlak van fijne gekleurde mozaiëktegeltjes. Geen tegel lijkt hetzelfde en meestal zijn het binnentegels. Bouwdatum: 1899 Staat: Soms redelijk, vaak vaal geworden en met name mozaiëktegeltjes ontbreken nogal eens.  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Meest Duitse tegels

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Een aantal tegels zijn geïdentificeerd als Westraventegels.

31)
Id=3556

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06b  Adres. 3512BN, Utrecht, Janskerkhof 30

Plaats. Buiten; in zijmuur

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Isaac Ouwater Het Janskerkhof te Utrecht 1779 origineel Centraal Museum Utrecht schenking Stichting DE Plantage. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve.

Productie.  Ontwerper: (Isaac Ouwater, 1748-1793) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

32)
Id=3559

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06b  Adres. 3512JG, Utrecht, via poort aan Servetstraat, tussen huisnummers 3 en 7, Flora's Hof

Plaats. Buiten; helemaal rechts achterin Flora's Hof in muur aan de hof gelegen pand

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Jan de Beijer Het Bisschopshof te Utrecht vanaf de binnenplaats 1744 origineel: Het Utrechts Archief schenking ANWB Fonds. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Jan de Beijer, 1703-1780(?)) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

33)
Id=3560

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06b  Adres. 3512JM, Utrecht, Voetiusstraat 6 hoek Achter de Dom

Plaats. Buiten; in gevel langs Voetiusstraat

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Jan Hendrik Verheyen Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk 1829 originee Centraak Museum Utrecht schenking Utrechtse Sociëiteit De Constructieve. Gevolgd door het logo van Sociëiteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Jan Hendrik Verheyen, 1778-1846) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

34)
Id=3565

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06b  Adres. 3512KJ, Utrecht, Brigittenstraat 17

Plaats. Buiten

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Bovenin het tableau is een banier opgenomen (vermoedelijk bij wijze van toevoeging aan het originele kunstwerk) met de tekst: origineel: Het Utrechts Archief Dirk van der Burg De binnenzijde van de Maliepoort en het huis Lepelenburg, 1770 Schenking "Centrum Utrecht" Vereniging van zelfstandige ondernemers in de binnenstad. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Dirk van der Burg, 1721-1773) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

35)
Id=3561

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06b  Adres. 3512NM, Utrecht, Korte Nieuwstraat 6A-B

Plaats. Buiten

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Folpert van Ouwen Allen De Dom te Utrecht, gezien vanuit de Korte Nieuwstraat 1655 origineel Centraal Museum Utrecht schenking Stichting Carel Nengerman Fonds. Gevolgd door het logo van Sociëteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Folpert van Ouwen Allen, 1635-1715)  Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.

36)
Id=3563

Routecode: UTR-SDC   - Optionele tweede Routecode: UTR-06b  Adres. 3512NN, Utrecht, Hamburgerstraat 7

Plaats. Buiten

Omschrijving. Een tegeltableau uit een serie van veertien georganiseerd door de 'Sociëteit De Constructieve'. Tekst op informatiebordje: Jan de Beijer Gezicht op de Hamburgerstraat met De Lutherse Kerk 1746 origineel Museum Boijmans Van Beuningen schenking Stichting Elise Mathilde Fonds, kfHein-fonds, RDO Balije van Utrecht en DR. Oudendalstichting. Gevolgd door het logo van Sociëiteit De Constructieve

Productie.  Ontwerper: (Jan de Beijer, 1703-1780(?)) Fabriek: Maatwerktegels, De Meern

Informatie.  Wegwijzer: Een kleine versie, bestaande uit één enkele tegel, hangt in één van de ruimtes in de bijgebouwen naast de Lutherse kerk, Hamburgerstraat 11-13.