Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris

Verbinding maken met database mysql

naar pagina "Selectie op Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris ".
naar pagina "Tegels op Locatie".

UTRECHT UTR-02
Betegelingen in de wijk Noordwest in de Gemeente Utrecht met de postcodes beginnende met 3513, 3551, 3552, 3553, 3554 of 3555.
In deze groep zijn 12 betegelingen opgenomen.
1)
Id=4943

Routecode: UTR-02   - Adres. 3512AB, Utrecht, Amsterdamsestraatweg 59-61

Plaats. Buiten; op vloer van portiek.

Omschrijving. Geometrische patronen, van z.g. 'krakelingen'.

Productie.

Informatie.  Commentaar: In het boek WARSZAWSKIE GORSECIKI ZANIKAJĄCE, door Hanna Faryna-Paszkiewicz & Zuzanna Fruba (Warschau: Wydawnictwo Nisza; 2013), wordt de oorsprong van krakelingen, in het Pools 'gorseciki' (corsetjes), aan Nederland toegeschreven: "Punktem wyjścia do ich rozpowszechnienia, także w Polske, była Holandia [...] w ostatnich latach drugiej dekady XX wieku" (blz. 13; 'uitgangspunt voor hun verspreiding, ook in Polen, was Nederland [...] in de laatste jaren van het tweede decennium van de 20e eeuw').

2)
Id=840

Routecode: UTR-02   - Adres. 3513AL, Utrecht, Pijlsweerd, Amsterdamsestraatweg 114

Plaats. Buiten; Omlijsting van de winkelpui. Ook in de winkel waren 3 tableaus zichtbaar , waarvan sinds 1987 twee afgedekt en een (Afrikaans dorpstafereel-zie foto) verkocht. Deze verwezen naar de exotische gebieden waar producten van betrokken werden.

Omschrijving. Groene majolica betegeling met in de bovenste hoeken de “slakkenhuis” tegel zoals Westraven die maakte. Art-deco achtige tegelelementen toegevoegd met een tintje geel en rood in zwart kader. De interieur-tableaus waren gemaakt conform de onderglazuur techniek. Bouwdatum: ca 1910  Staat: Enigszins beschadigde pui vanwege gasgevelkachel-doorvoer. Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.  Fabriek: Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Het pand stamt uit 1910 maar is mogelijk pas van (bouw-)keramiek voorzien in 1926. Toen begon F.Sidler een exotisch fruit cq.bananenhandel, mogelijk in relatie met de nabij gelegen veiling van het Paardenveld en als handelaar/verkoper van de West-Indische bananen import-compagnie. Het grootste tableau is professioneel verwijderd en hoogstwaarschijnlijk in een museum beland.

3)
Id=803

Routecode: UTR-02   - Adres. 3513BC, Utrecht, Pijlsweerd, Weerdssingel WZ 28, Hoek Singelstraat

Plaats. Buiten; Juist onder het grote raam van de eerste verdieping.

Omschrijving. Madonna met kind in pasteltinten, 3x3 tegels op centrale positie van een natuurstenen brede band over hele gevellengte met de tekst MATRI BONI CONSILII (Moeder van Goede Raad) Links onder op het tableau staat de fabrieksnaam Westraven.  Bouwdatum: Vóór 1900 Staat: Goed  Toegankelijkheid: Openbare weg

Productie.  Fabriek: Gebr.Ravesteijn, per 1908 Westraven

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl/ Commentaar: Bij de verbouwing van woonhuis naar patronaatsgebouw voor meisjes van de Augustinusparochie in 1911 is het tableau aangebracht. Literatuur: artikel verschenen in Oud Utrecht juni 2004, door van Schaik. M.Hermens: Faïence- en tegelfabriek Westraven.

4)
Id=4707

Routecode: UTR-02   - Adres. 3513EX, Utrecht, Oudenoord 340-440 - v.m. huisvesting Concordia Verzekeringsmaatschappij

Plaats. Buiten; tussen raam eerste en raam tweede verdieping & tussen raam tweede en raam derde verdieping, uiterst links in de gevel

Omschrijving. Twee (van vier, de andere twee zitten uiterst rechts in de gevel) tegeltableaus met afbeeldingen in hoog-reliëf. De website https://erfgoedstem.nl/wp-content/uploads/2016/04/selectie-naoorlogse-architectuur-en-stedenbouw.pdf (geraadpleegd 17.042016) omschrijft drie van de vier afbeeldingen als "de arbeid, het sparen, de gezondheidszorg"; welk tegeltableau nu specifiek bij welk onderwerp hoort (& waarom het vierde tegeltableau onaangeduid blijft) is niet duidelijk. Beide tegeltableaus zijn rechtsonder gesigneerd, A. v.d. PLAS Bouwdatum: 1940

Productie.  Ontwerper: Adrianus Marie van der Plas (1899-1974) Fabriek: Tiglia / Russel-Tiglia, Tegelen

Informatie.  Commentaar: De architecten van het pand, de gebroeders Everhardus Hubertus Antonius (Evert) Kraaijvanger (1899-1978) en Herman Maria Joseph Hubert (Herman) Kraaijvanger (1903-1981), deden vaker een beroep op A.M. van der Plas om hun gevels op te luisteren. Wegwijzer: Voor de andere twee tegeltableaus, uiterst rechts in de gevel, zie aparte registratie.

5)
Id=4708

Routecode: UTR-02   - Adres. 3513EX, Utrecht, Oudenoord 340-440 - v.m. huisvesting Concordia Verzekeringsmaatschappij

Plaats. Buiten;  tussen raam eerste en raam tweede verdieping & tussen raam tweede en raam derde verdieping, uiterst rechts in de gevel

Omschrijving. Twee (van vier, de andere twee zitten uiterst links in de gevel) tegeltableaus met afbeeldingen in hoog-reliëf. De website https://erfgoedstem.nl/wp-content/uploads/2016/04/selectie-naoorlogse-architectuur-en-stedenbouw.pdf (geraadpleegd 17.042016) omschrijft drie van de vier afbeeldingen als "de arbeid, het sparen, de gezondheidszorg"; welk tegeltableau nu specifiek bij welk onderwerp hoort (& waarom het vierde tegeltableau onaangeduid blijft) is niet duidelijk. Beide tegeltableaus zijn rechtsonder gesigneerd, A. v.d. PLAS; bij het bovenste tegeltableau staat daaronder nog - moeilijk leesbaar TIGLIA; & tussen A. v.d. PLAS en TIGLIA misschien nog RUSSEL of RUSSEL-. Bouwdatum: 1940

Productie.  Ontwerper: Adrianus Marie van der Plas (1899-1974) Fabriek: Tiglia / Russel-Tiglia, Tegelen

Informatie.  Commentaar: De architecten van het pand, de gebroeders Everhardus Hubertus Antonius (Evert) Kraaijvanger (1899-1978) en Herman Maria Joseph Hubert (Herman) Kraaijvanger (1903-1981), deden vaker een beroep op A.M. van der Plas om hun gevels op te luisteren. Wegwijzer: Voor de andere twee tegeltableaus, uiterst links in de gevel, zie aparte registratie.

6)
Id=890

Routecode: UTR-02   - Adres. 3513TH, Utrecht, Pijlsweerd, 1e Daalsedijk 192

Plaats. Buiten; Tussen de begane grond en de 1e verdieping.

Omschrijving. De belettering in drie delen staat centraal op drie uitgerolde perkamentrollen. In hoofdletters , links: ANNO, midden: St.Bellesinischool en rechts:1913. Opvalt dat de beginletters A, S, B en het cyfer 1 in rood en de overige tekens in zwart uitgevoerd zijn. De achtergrond is azuur en de decoraties aan weerszijden van eikentakken met blad en eikels zijn wat kleur betreft schakerend van geel naar bruin. De tekst valt duidelijk op ten opzichte van de overige decoratie.  Bouwdatum: 1913 Staat: Redelijk. Een gasgevelkachel-doorvoer heeft op een zeer ongelukkige plaats in de belettering 6 tegels toegetakeld. Het gat is dichtgepleisterd waardoor het toch minder opvalt.

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl  Bouwkundige documentatie: http://www.documentatie.org  Commentaar: Op het binnenterrein was een school gebouwd en om die beter toegankelijk te maken werden 2 huizen gesloopt aan de straatzijde en kwam er in 1913 het poortgebouw voor in de plaats, bestaande uit een bovenwoning voor de bovenmeester en een onderdoorgang. Gebouwd in neo-renaissance stijl door architect I.A.Ebbers. Stefanus Bellesini werd op 25 november 1774 geboren in de Italiaanse stad Trento. Hij trad in 1790 toe tot de Augustijnen te Bologna en deed zijn studies in Rome. Door de troebelen van de Franse revolutie werd het onmogelijk in een religieuze gemeenschap te leven. Hij keerde terug naar zijn geboorteplaats waar hij inspecteur van het onderwijs werd.

7)
Id=1179

Routecode: UTR-02   - Adres. 3551BW, Utrecht, Ondiep , Ondiep-Zuidzijde 6

Plaats. Buiten; Boven de toegangsdeur aan de voorzijde van het gebouw.

Omschrijving. Beletterd tableau met koperkleurige tekst LUMAX tegen zeegroene, majolica achtergrond met goudkleurige omlijsting binnen zwarte reliëftegel. Bouwdatum: 1918 Staat: Perfect. Toegankelijkheid: Openbare weg.

Productie.

Informatie.   Website: http://www.hkth.nl Commentaar: Drukkerij Lumax (vrij vertaald: Licht)van de Katholieke Arbeidersvakbond drukte allerlei vakbondsbladen, katholieke periodieken, boeken en nog veel meer. In de jaren dertig haalde ze ook de katholieke Volkskrant in huis en het beroemde kunstenaarstijdschrift De Gemeenschap. Let op het prachtige mozaïek in de nokgevel.

8)
Id=4990

Routecode: UTR-02   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 3551BW, Utrecht, Ondiep-Zuidzijde 6 - v.m. RK drukkerij & uitgeverij Lumax

Plaats. Buiten; bovenin de gevel

Omschrijving. Mozaïek met diverse met de drukkerij en het boekenvak verbonden voorstellingen gedomineerd door een ouderpaar dat voorleest aan een kind

Productie.  Ontwerper: architect van het pand: Van Schaik (= A.J. van Schaik 1865-1944?)

Informatie.  Commentaar: Het gebouw heeft boven de hoofdingang een tegeltableau, LUMAX, en in de gevels aan Ondiep en aan Mariëndaal wordt in de gevelvlakken tussen de ramen op de eerste en op de tweede verdieping het metselwerk van bakstenen afgewisseld met tegels van dezelfde groene kleur als die welke de fond van het tegeltableau vormen. De bouw van het pand is uitgevoerd door Bredero's Bouwbedrijf, de onderneming die in de jaren 1930 de driehoekige BBB-tegels aanbracht op BBB-woningen: de inventaris 'BBB-NL' op deze site. De ontwerper van de BBB-driehoek, L.M.A. Kuitenbrouwer / Albert Kuyle, was betrokken bij het bij Lumax gedrukte tijdschrift DE GEMEENSCHAP.

9)
Id=3357

Routecode: UTR-02   - Adres. 3551CE, Utrecht, Noord, Amsterdamsestraatweg 283

Plaats. Binnen; Boven een van de deuren in de centrale hal van het vm. kantoor van het slachthuis.

Omschrijving. Reliëftableau, aangeboden door het personeel t.g.v. het 50-jarig jubileum op 1 augustus 1951. Bouwdatum: 1951 Staat: Perfect. Toegankelijkheid: Tijdens kantoortijden van het Utrechts gemeentelijk wijkbureau Noordwest

Productie.  Ontwerper: Van der Sluys Fabriek: Westraven

Informatie.

10)
Id=4987

Routecode: UTR-02   - Adres. 3551CG, Utrecht, Amsterdamsestraatweg 293

Plaats. Buiten; in vloer van portiek.

Omschrijving. Vloerbetegeling, z.g. 'krakelingen'.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Deze krakelingen zijn groter dan (1.5 à 2 maal zo groot als) wat elders voorkomt; vgl. de schoen (schoenmaat 42) op foto 3. In het boek WARSZAWSKIE GORSECIKI ZANIKAJĄCE, door Hanna Faryna-Paszkiewicz & Zuzanna Fruba (Warschau: Wydawnictwo Nisza; 2013), wordt de oorsprong van krakelingen, in het Pools 'gorseciki' (corsetjes), aan Nederland toegeschreven: "Punktem wyjścia do ich rozpowszechnienia, także w Polske, była Holandia [...] w ostatnich latach drugiej dekady XX wieku" (blz. 13; 'uitgangspunt voor hun verspreiding, ook in Polen, was Nederland [...] in de laatste jaren van het tweede decennium van de 20e eeuw').

11)
Id=2821

Routecode: UTR-02   - Adres. 3552HM, Utrecht, Marnixlaan 362.

Plaats. Buiten; in de viaducten in de Marnixlaan bij het Zandpand (Marnixbrug).

Omschrijving. Tien tegeltableaus met elk twee beesten / vogels.  Bouwdatum: 2003

Productie.  Ontwerper: Eline Janssens en Margot Berkman.

Informatie.  Commentaar: Het gebruikte adres is dat van een school vlak bij de viaducten. Het project is getiteld 'Sisters in Paradise'.

12)
Id=5055

Routecode: UTR-02   - Adres. 3553EH, Utrecht, Amsterdamsestraatweg 559

Plaats. Buiten; in de voorgevel

Omschrijving. Winkelgevelbetegeling

Productie.

Informatie.