Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris

Verbinding maken met database mysql

naar pagina "Selectie op Wandelroute, Fietsroute, Autoroute of Inventaris ".
naar pagina "Tegels op Locatie".

AMSTERDAM Centrum. AMS-C2a
Damrak/Rokin en Spuistraat/NieuweZijds. Postcode 1012.
In deze groep zijn 117 betegelingen opgenomen.
1)
Id=358

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: SST-03  Adres. 1012AB, Amsterdam, Centrum, Stationsplein 13 en 15

Plaats. Buiten; Centraal Station.

Omschrijving. Er bevinden zich aan de buitengevel van het Centraal Station een vrij groot aantal tegeltableaus. Bouwdatum: 1889 Staat: Zeer goed Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de grond. Voor details is een verrekijker aan te raden.

Productie.  Ontwerper: Architect van het CS: P. J. H. Cuypers. Fabriek: Villeroy & Boch, Mettlach; François Gillet, Parijs (wijzerplaten van klok en windwijzer)

Informatie.   Monumentnummer: 5681 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Elke wijzerplaat van klok en windwijzer bestaat uit vier lavaplaten.

2)
Id=1514

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: SST-06  Adres. 1012AB, Amsterdam, Centrum, Stationsplein 10

Plaats. Binnen; In het "Noord en Zuid Hollandsch Koffiehuis" (Smits Koffiehuis).

Omschrijving. Twee tegel tableaus, een betegelde schouw en een betegeld trappenhuis. Dit gebouw was vroeger het stationsgebouw voor de tramlijnen naar Purmerend en Volendam. Men kon hier op een bootje stappen naar het tramstation aan de noordzijde van het IJ. Daar vertrokken de trams van de Noord-Zuid Hollandsche Tramweg Mij. Bouwdatum: 1931 (blauw / wit tableau)

Productie.  Fabriek: Plateelbakkerij Delft (sepia tableau).

Informatie.

3)
Id=4524

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: SST-03  Adres. 1012AB, Amsterdam, Centrum, Stationsplein

Plaats. Buiten; in tunnel ('Cuyperspassage') voor voetgangers en fietsers onder het Centraal Station door.

Omschrijving. De tunnel (110 m lang) is gedeeltelijk met 77.730 tegels (elk 13 cm x 13 cm) betegeld. Bouwdatum: 2015 (voltooid) Toegankelijkheid: Vrij toegankelijk.

Productie.  Ontwerper: Irma Boom Schilder: Jouke Jongstra en Fokke Hamstra Fabriek: Tichelaar, Makkum.

Informatie.   Website: https://www.tichelaar.nl/projecten/10/fiets-en-voetgangerstunnel-een-zeegezicht-aan-het-ij-amsterdam Commentaar: De tunnel werd op zaterdag 21 november 2015 voor het publiek geopend. Het tegeltableau is gebaseerd op een tegeltableau van Cornelis Boumeester (1680-1730). Dit tableau, ''s Lands Schip Rotterdam en de haringvloot' uit de periode 1700-1720, toont een schip met op de achtersteven het Wapen van Rotterdam. Dit tegeltableau bevindt zich in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol (Holland Boulevard; zie 1118CP op deze website). De kunstenares heeft het Wapen van Rotterdam vervangen door het Wapen van Amsterdam voor het tegeltableau in de tunnel. Het oorlogsschip is in de tunnel driemaal te zien. Van noord naar zuid: zeer vaag, vaag en zeer scherp. Zie 'Tegel 42', blz. 46 t/m 51 voor een artikel van Francine Stoffels over dit onderwerp. Wegwijzer: Aan de westkant van het Centraal Station.

4)
Id=3494

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012AE, Amsterdam, Prins Hendrikkade 85

Plaats. Binnen;  Ingang heren WC van Café Batavia

Omschrijving. Ingang van de heren WC's is geheel betegeld met blauw witte tegels. Elke tegel bevat een voorstelling met in een cirkel de omschrijving: zoals Melkmeisje, kaasmakerij etc. en daaronder: Anno 1900 Bouwdatum: 1910-1920 Staat: goed Toegankelijkheid: openbaar toegankelijk café

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518460 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Bouwkundige documentatie: http://rijksmonumenten.nl/monument/518460/handelskantoor+gebouw+batavia/amsterdam/ Commentaar: deze tegels worden niet genoemd in beschrijving monument.

5)
Id=359

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012AL, Amsterdam, Centrum, Oudezijds Kolk 1

Plaats. Buiten; boven het water aan de buitengevel; tegenover Oudezijds Kolk 1.

Omschrijving. Reclame in vier delen (alleen drie hier gepresenteerd): H. Vettewinkel / en Zonen / Verf en Vernis / Fabriek Bouwdatum: 1899 (jaar van verbouw) Staat: Hier en daar wat licht beschadigd. Toegankelijkheid: Zeer goed zichtbaar vanaf openbare weg.

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Monumentnummer: 518457 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Het signatuur van 'Holland' is te vinden op het tableau met 'en ZONEN' en wel in de rechter onderhoek.

6)
Id=1548

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012AP, Amsterdam, Centrum, Zeedijk 21

Plaats. Binnen; Aan een binnenwand van een café.

Omschrijving. Afbeelding van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij in Den Haag.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 6507 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Zie ook Nieuwmarkt 32 en 34 in Amsterdam.

7)
Id=1770

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012AR, Amsterdam, Centrum, Zeedijk 39A

Plaats. Binnen; In restaurant "De Portugees".

Omschrijving. Een groot aantal tegeltableaus.

Productie.

Informatie.

8)
Id=360

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012BV, Amsterdam, Centrum, Barndesteeg 25

Plaats. Buiten; aan de buitengevel.

Omschrijving. Met: VEREENIGING TOT HEIL DES VOLKS.  Bouwdatum: 1915? Staat: Goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanuit de steeg.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Vroeger (ca. 1952) o.a. een voorbereidende school; tegenwoordig (2008) een soort opvangcentrum. Linker twee foto's van Marc Stegeman.

9)
Id=6477

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012CE, Amsterdam, Centrum, Oude Hoogstraat 10.

Plaats. Buiten; Links en rechts van de étalage.

Omschrijving. Twee vertikale stroken met goud en blauwe tegels.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

10)
Id=1528

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012CP, Amsterdam, Centrum, Nieuwe Doelenstraat 20

Plaats. Buiten; hoog aan de gevel.

Omschrijving. Een tableau in gres-techniek met O & B. Bouwdatum: Tussen 1904 en 1913.

Productie.  Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Monumentnummer: 904 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Over deze betegeling, zie TEGEL 46 (2018), 34-40, 'Decoratieve grestegels van Rozenburg (1904-1914)', deel 2, door Arno Weltens, blz. 40. O & B op het half-ronde tableau betekenen Ontvang- en Betaalkas. Dit bedrijf is later, samen met de Associatie-Cassa, opgegaan in de Kas-Associatie, N.V. Binnen vierkante tegeltjes in patronen op de vloer. Hiervan geen foto.

11)
Id=708

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012CS, Amsterdam, Centrum, Nieuwmarkt 32 en 34 ('t Loosje)

Plaats. Binnen; aan de wanden van een nu restaurant.

Omschrijving. Zes verschillende tableaus w.o. een zeer grote.  Staat: Goed.  Toegankelijkheid: Goed.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 3860 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

12)
Id=3041

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012CS, Amsterdam, Nieuwmarkt 32 (lokaal 't Loosje)

Plaats. Binnen; op de vloer van het voorste gedeelte van de publiekruimte.

Omschrijving. Vloerbetegeling, patroon van z.g. 'krakelingen'.

Productie.

Informatie.   Website: http://www.loosje.nl/  Monumentnummer: 3860 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: In het boek WARSZAWSKIE GORSECIKI ZANIKAJĄCE, door Hanna Faryna-Paszkiewicz & Zuzanna Fruba (Warschau: Wydawnictwo Nisza; 2013), wordt de oorsprong van krakelingen, in het Pools 'gorseciki' (corsetjes), aan Nederland toegeschreven: "Punktem wyjścia do ich rozpowszechnienia, także w Polske, była Holandia [...] w ostatnich latach drugiej dekady XX wieku" (blz. 13; 'uitgangspunt voor hun verspreiding, ook in Polen, was Nederland [...] in de laatste jaren van het tweede decennium van de 20e eeuw'). Op blz. 57 van dit boek staat een foto van de krakelingen van deze locatie (fotograaf Gertie Jaquet).

13)
Id=5183

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012CS, Amsterdam, Centrum, Nieuwmarkt 32 ('t Loosje)

Plaats. Binnen; in 't Loosje

Omschrijving. Zes tegeltableaus aan de wanden; krakelingen op de vloer.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 3860 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto's van Marc Stegeman. Zie de andere twee registraties van dit pand op deze website.

14)
Id=361

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012CZ, Amsterdam, Centrum, Kloveniersburgwal 86

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel.

Omschrijving. Gebouw verbonden aan het v.m. Binnengasthuis. Men vertelde mij dat hier de keuken was. Thans een winkel of i.d. Bouwdatum: 1908 Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de openbare weg.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518309 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

15)
Id=362

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012DR, Amsterdam, Centrum, Oudezijds Achterburgwal 86

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel.

Omschrijving. Het bedrijf Dankmeijer & Ronday was een expeditiebedrijf. Het schijnt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dit perceel nog gebruikt werd als paardenstalling. Het telefoonnummer van dit bedrijf was in 1915 N546. Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Zeer goed zichtbaar ofschoon het tableau wat moeilijk te lezen is vanwege de gebruikte kleur combinaties.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 100 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

16)
Id=6494

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012ED, Amsterdam, Centrum, Oude Doelenstraat 10.

Plaats. Binnen;  in winkel.

Omschrijving. Vloerbetegeling.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

17)
Id=1529

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012EZ, Amsterdam, Centrum, Oudezijds Voorburgwal 229

Plaats. Buiten; Vrij laag aan de gevel.

Omschrijving. NAAML. VENN. PURPERHOEDENVEEM

Productie.

Informatie.  Commentaar: Het gebouw wordt nu gebruikt door de Universiteit van Amsterdam.

18)
Id=5176

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012GB, Amsterdam, Centrum, Langebrugsteeg 3

Plaats. Buiten; tussen 2 en 3 hoog.

Omschrijving. Mozaïek met DE SWAEN JUWELIER

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

19)
Id=7757

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012HW, Amsterdam, Centrum, Warmoesstraat 61.

Plaats. Buiten; hoog aan de gevel.

Omschrijving. Drie tegeltableaus m.b.t. bier. Vroeger was hier een café (op de begane grond).

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

20)
Id=1897

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012HX, Amsterdam, Centrum, Warmoesstraat 71

Plaats. Buiten; Gevelkeramiek

Omschrijving. KLEINE-KINDEREN BEWAARPLAATS PRINSES JULIANA ANNO 1911 Bouwdatum: 1911

Productie.

Informatie.

21)
Id=6088

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012JA, Amsterdam, Centrum, Warmoesstraat 119

Plaats. Buiten; aan de gevel tussen de begane grond en 1 hoog en tussen 1 en 2 hoog.

Omschrijving. Elf tableaus: drie tableaus (met 1883 / NICO SNEL / 1900) tussen de begane grond en 1 hoog en acht tableaus tussen 1 en 2 hoog. Bouwdatum: 1900? Staat: Wat beschadigd.

Productie.  Fabriek: De Distel, Amsterdam

Informatie.  Commentaar: In dit pand was een theehandel gevestigd. Foto's van Marc Stegeman.

22)
Id=363

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012JJ, Amsterdam, Centrum, Warmoesstraat 112, 114 en 120

Plaats. Buiten; vijf terracotta panelen aan de buitengevel.

Omschrijving. Afbeeldingen van het Damrak, de Warmoesstraat en de Papenbrugsteeg in 1911. Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518417 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Aan de achtergevel van de Effectenbeurs op het adres Beursplein 5.

23)
Id=6495

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012JL, Amsterdam, Centrum, Damstraat 25.

Plaats. Binnen;  in winkel.

Omschrijving. Vloerbetegeling.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

24)
Id=15

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012JW, Amsterdam, Beursplein 1,3 / Café beurs van Berlage

Plaats. Binnen

Omschrijving. Drie tableaus (verleden, heden en toekomst) in sectieltechniek; ontwerp Jan Toorop Bouwdatum: 1900

Productie.  Ontwerper: Jan Toorop Fabriek: De Porceleyne Fles

Informatie.   Website: http://www.koppellink.org/c/zoekpagina-C.asp?Idnr=k63n  Monumentnummer: 437 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Historische documentatie: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/07/niemand-ontsnapt-aan-zijn-tijd-a4166581 Commentaar: Foto's van Frans Woons.

25)
Id=16

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012JW, Amsterdam, Beursplein 1,3 / Toren met wijzerplaten

Plaats. Buiten

Omschrijving. Sectielwijzerplaten - spreuken Albert Verwey. Noordgevel: DUUR UW UUR. Zuidgevel: BEIDT UW TYD. Bouwdatum: 1900

Productie.  Fabriek: Joost Thooft & Labouchere, Delft

Informatie.   Website: http://www.koppellink.org/c/zoekpagina-C.asp?Idnr=k63n  Monumentnummer: 437 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

26)
Id=6814

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012JW, Amsterdam, Beursplein 5 - Effectenbeurs

Plaats. Binnen

Omschrijving. Het gebouw van de Effectenbeurs vertoont in de interieurs diverse min of meer opulente betegelingen. Een gedetailleerde beschrijving is niet voorhanden gekomen. Mogelijk zijn vloeren betegeld met graniver-tegels. Bouwdatum: 1910-1913 Toegankelijkheid: De Effectenbeurs is normaal gesproken voor het publiek niet toegankelijk. Er zijn rondleidingen, via https://www.aex.nl/amsterdam-exchange-experience (bezocht 03.09.2019), maar dan mag er niet gefotografeerd worden.

Productie.  Ontwerper: architect Effectenbeurs: Josephus Theodorus Joannes (Joseph, of Jos) Cuypers (1861-1949)  Fabriek: (zie 'Commentaar' hierna)

Informatie.   Monumentnummer: 518417 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Uit HET NIEUWS VAN DEN DAG: KLEINE COURANT (online via delpher.nl): "De diverse terra-cotta's werden geleverd door de Delft-aardewerkfabriek De Porceleine [sic] Fles, P. E. Martin te Zeist en de Tegelfabriek „Westraven" te Utrecht". Indien er graniver op vloeren ligt (foto 3), is dat geleverd door Glasfabriek Leerdam. Omdat er geen foto's in het gebouw mogen worden gemaakt, zijn hier afbeeldingen gereproduceerd uit BEURSPLEIN 5: EEN KAPITAAL MONUMENT door Cherelt Kroeze en Jenny Schellekens (red) (Amsterdam: Stichting Vereniging voor de Effectenbeurs; 2e druk, 2000), blz. 69, 72, 92-93; deze afbeeldingen geven slechts een schamele weergave van de grote rijkdom aan betegelingen in de Effectenbeurs.

27)
Id=6700

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012JZ, Amsterdam, Centrum, Walenpleintje 159 (Waalse Kerk).

Plaats. Binnen

Omschrijving. Vloerbetegelingen.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

28)
Id=5499

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012KL, Amsterdam, Centrum, Rokin 89

Plaats. Buiten;  in raambogen.

Omschrijving. Een tableau met LOODGIETERIJ en eentje met DE OUDE LOODMIJN

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 4992 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Mogelijk van de N.V. Rouppe van der Voort die ook gevestigd was op het adres Singel 302 in Amsterdam-C. Foto's van Marc Stegeman.

29)
Id=4149

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012KL, Amsterdam, Centrum, Rokin 69

Plaats. Buiten; hoog aan de buitengevel.

Omschrijving. Mozaiek met THE MARINE INSURANCE COMPANY LIMITED en een afbeelding van een zeilschip. Bouwdatum: 1901 (waarschijnlijk)

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518463 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

30)
Id=7741

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012KP, Amsterdam, Centrum, Rokin 115 ('Station Rokin').

Plaats. Binnen; achter de glazen pui.

Omschrijving. Zes gebogen mozaïeken. Bouwdatum: 1928 (gebouw).

Productie.

Informatie.  Commentaar: Aan de pui twee wapenschilden en vier beelden. Foto's van Marc Stegeman.

31)
Id=1600

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012KR, Amsterdam, Centrum, Rokin 10.

Plaats. Buiten; aan de gevel.

Omschrijving. Geometrische patronen.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

32)
Id=1231

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012KT, Amsterdam, Centrum, Rokin 36

Plaats. Buiten; Aan de gevel in de (nauwe) Gapersteeg.

Omschrijving. Met o.a. HENRI JULLIEN HORLOGERIE EN GROS

Productie.

Informatie.  Commentaar: Sectiel techniek. Tableau wat moeilijk te fotograferen.

33)
Id=695

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012KV, Amsterdam, Centrum, Rokin 44

Plaats. Buiten; Aan de gevel.

Omschrijving. H. DRIJFHOUT & ZOON Staat: Goed.  Toegankelijkheid: Goed.

Productie.

Informatie.

34)
Id=364

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012KW, Amsterdam, Centrum, Rokin 80

Plaats. Buiten; Aan de gevel. Links in het Nederlands; rechts in het Engels.

Omschrijving. Kunsthandel E. J. van Wisselingh & Co. Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf straat.

Productie.  Fabriek: De Porceleyne Fles - Delft.

Informatie.   Monumentnummer: 518455 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Gebouw vroeger de Nieuwezijds Kapel (afgebroken in 1908). Nu: uitgangscentrum "The Amsterdam Dungeon".

35)
Id=1676

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012KZ, Amsterdam, Centrum, Rokin 92 - 96

Plaats. Binnen; Deze sigaren winkel van P.G.C. Hajenius heeft een zeer indukwekkend interieur.

Omschrijving. Aan tegels / tegeltableaus slechts wat rijtjes tegels. Bouwdatum: 1914 Toegankelijkheid: De winkel is open voor het publiek.

Productie.  Fabriek: Porceleyne Fles, Delft

Informatie.   Monumentnummer: 518452 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Buiten een prachtige gevelsteen.

36)
Id=1530

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012LE, Amsterdam, Centrum, Rokin 140

Plaats. Binnen; In trappenhuis van Maison de Bonneterie.

Omschrijving. Mozaïeken geschonken door personeel t.g.v. van het 75-jarig bestaan van de winkel.  Bouwdatum: 1964 Toegankelijkheid: De winkel is sinds 24 augustus 2014 dicht.

Productie.  Ontwerper: Wijnberg

Informatie.   Monumentnummer: 5024 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

37)
Id=714

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012LJ, Amsterdam, Centrum, Damrak 26

Plaats. Buiten; Aan de gevel

Omschrijving. UTRECHT (drie keer; twee keer in het steegje langs het gebouw).

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518300 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

38)
Id=17

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012LK, Amsterdam, Damrak 37

Plaats. Buiten

Omschrijving. portiek / trappenhuis / vloer Bouwdatum: 1905

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.   Monumentnummer: 518424 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto's van Frans Woons. Betegeling traplambrizering is afkomstig van Holland, Utrecht.

39)
Id=701

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012LL, Amsterdam, Centrum, Damrak 48

Plaats. Buiten; in portiek.

Omschrijving. Geometrische voorstelling.

Productie.

Informatie.

40)
Id=18

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012LP, Amsterdam, Damrak 93 - Café De Roode Leeuw

Plaats. Buiten

Omschrijving. Pilaren met carduustegels Bouwdatum: 1909

Productie.  Fabriek: De Distel

Informatie.  Commentaar: De eerste foto is van Frans Woons. De tweede foto is van Marc Stegeman die twee foto's aan elkaar plakte. Zie ook een nieuwere lemma van dit adres betreffende een vloerbetegeling.

41)
Id=6945

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012LP, Amsterdam, Centrum, Damrak 93 (Café-restaurant 'De Roode Leeuw' tevens 'Hotel Amsterdam').

Plaats. Binnen; Recent (2019) aangebrachte vloerbetegeling. Betegeling aan kolommen.

Omschrijving. Veelkleurige vloerbetegeling met rode leeuw. Carduustegels aan kolommen.

Productie.  Fabriek: De Distel, Amsterdam (carduustegels). Winckelmans (Frankrijk) (vloertegels behalve de leeuw).

Informatie.  Commentaar: De firma Albarello in Menaam (Friesland) heeft sommige van de carduustegels nagemaakt en deze geplaatst waar het nodig was. Zie ook een oudere lemma van dit adres. De vloertegels (behalve de rode leeuw) worden beschreven als cross noir, cabochons blanc en gris perle. Foto's van Marc Stegeman.  Wegwijzer: Het tableau met de rode leeuw komt éénmaal voor en wel dicht bij de in- / uitgang.

42)
Id=5090

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012LW, Amsterdam, Centrum, Beurspassage 1

Plaats. Buiten; plafond, wanden en vloer van de nieuwe Beurspassage.

Omschrijving. Allerlei voorstellingen. Veel wandtegels dragen goud. Bouwdatum: 2016 Staat: Nieuw. Toegankelijkheid: Openbaar toegankelijk.

Productie.  Ontwerper: Hans van Bentem, Arno Coenen en Iris Roskam Fabriek: Maatwerktegels, De Meern (sommige tegels; mogelijk alle).

Informatie.  Commentaar: De nieuwe passage is begin december 2016 geopend. Het mozaïek aan het plafond is getiteld ‘Amsterdam Oersoep’. Voor de postcode is de postcode van de v.m. (bredere) passage gebruikt. Wegwijzer: De passage verbindt de Nieuwendijk (naast 183) met het Damrak (naast 70).

43)
Id=1177

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012LZ, Amsterdam, Centrum, Nieuwendijk 15.

Plaats. Buiten; aan de buitengevel.

Omschrijving. Zes tegeltableaus met lelie-achtige figuren.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

44)
Id=1632

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-GRU  Adres. 1012MA, Amsterdam, Centrum, Nieuwendijk 35

Plaats. Binnen; Aan de binnenwand van een broodwinkel.

Omschrijving. Eenvoudige versieringen.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 3754 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Dit was vroeger de eerste De Gruyter winkel in Amsterdam en de vijfde De Gruyter winkel in Nederland. Geopend op 1 maart 1902. Toen werd dit stukje van de Nieuwendijk de "Korte Nieuwendijk" genoemd.

45)
Id=3023

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012MD, Amsterdam, Nieuwendijk 129 (café Van Beeren)

Plaats. Binnen

Omschrijving. Vloerbetegeling, patroon van 'krakelingen'.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 3775 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: In het boek WARSZAWSKIE GORSECIKI ZANIKAJĄCE, door Hanna Faryna-Paszkiewicz & Zuzanna Fruba (Warschau: Wydawnictwo Nisza; 2013), wordt de oorsprong van krakelingen, in het Pools 'gorseciki' (corsetjes), aan Nederland toegeschreven: "Punktem wyjścia do ich rozpowszechnienia, także w Polske, była Holandia [...] w ostatnich latach drugiej dekady XX wieku" (blz. 13; 'uitgangspunt voor hun verspreiding, ook in Polen, was Nederland [...] in de laatste jaren van het tweede decennium van de 20e eeuw').

46)
Id=5451

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012MK, Amsterdam, Centrum, Nieuwendijk 2

Plaats. Binnen; in Café Joselito.

Omschrijving. Een modern tegeltableau van waarschijnlijk Spaanse oorsprong (bier reclame) en een ouder Nederlands tegeltableau (gezicht op Marken).

Productie.  Fabriek: Plateelbakkerij Delft (het tableau van Marken).

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

47)
Id=1168

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012MT, Amsterdam, Centrum, Nieuwendijk 174 en 176

Plaats. Binnen; Tegel mozaïek (4 maal) in Hema winkel.

Omschrijving. • SNELBUFFET •

Productie.

Informatie.

48)
Id=7779

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012MT, Amsterdam, Centrum, Nieuwendijk 172.

Plaats. Buiten; in de raambogen.

Omschrijving. 'Diagonale' tegeltjes.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

49)
Id=7780

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012MT, Amsterdam, Centrum, Nieuwendijk 180.

Plaats. Buiten; aan de gevel boven de etalages.

Omschrijving. Tegelstroken.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

50)
Id=1674

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: ALS-GRU  Adres. 1012NX, Amsterdam, Centrum, Kalverstraat 1

Plaats. Buiten; Buiten aan de gevel.

Omschrijving. Gevel keramiek.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518431 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

51)
Id=2828

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012PG, Amsterdam, Centrum, Kalverstraat 58

Plaats. Binnen; bij de ingang tot de kerk 'De Papegaai'.

Omschrijving. Vier mozaïeken.  Bouwdatum: 1932 Toegankelijkheid: Te zien als de kerk open is.

Productie.  Ontwerper: Antoon Molkenboer (1872-1960).

Informatie.   Monumentnummer: 2147 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Historische documentatie: http://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur-sport/monumenten/monumenten-0/gebouwen-gebieden/beschrijvingen Commentaar: In de kerk nog een met tegels gelambrizeerde trap. Foto's van Marc Stegeman.

52)
Id=365

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: PRO-FR  Adres. 1012PH, Amsterdam, Centrum, Kalverstraat 92

Plaats. Binnen; In restaurant 'David en Goliath', behorende bij het Amsterdams Historisch Museum.

Omschrijving. Zeer groot tableau met een hertenjacht. Blauw en wit. Bouwdatum: 1707 Staat: Zeer goed, gerestaureerd.

Productie.  Ontwerper: Vrij naar verschillende prenten geschilderd. Schilder: Willem van der Kloet Fabriek: De Twee Romeinen - Amsterdam, op dat moment eigendom van schilder Willem van der Kloet.

Informatie.  Commentaar: Gereconstrueerd in 1992. Grootste tableau van Nederland (?) (13 x 45 tegels; 1,70 m x 5,85 m). Voor meer informatie zie o.a. 'Ons Amsterdam', juni 1992, blz. 153. Publicatie aan dit tableau gewijd: 'Vormen uit Vuur', nr. 144, 1992, 1. Wegwijzer: Het tableau is overgeplaatst naar het Museum Princessehof in Leeuwarden.

53)
Id=7909

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012PH, Amsterdam, Centrum, Kalverstraat 78.

Plaats. Buiten; bij de ingang tot een winkel.

Omschrijving. Vloerbetegeling van tegeltjes met de tekst JOHAN KESTING & Co. Staat: Gedeeltelijk versleten.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 2149 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

54)
Id=8016

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012PM, Amsterdam, Centrum, Sint Luciënsteeg 24.

Plaats. Buiten; aan de gevel.

Omschrijving. Vier betegelde raambogen. Bouwdatum: 1885 (volgens jaartal aan de gevel).

Productie.

Informatie.  Commentaar: De rechter foto bestaat uit twee foto's die samengevoegd zijn. Foto's van Marc Stegeman. Wegwijzer: Het pand loopt van de Sint Luciënsteeg tot aan de Nieuwezijds Voorburgwal. De tegels zijn te zien aan de gevel aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

55)
Id=726

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012PV, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Kolk 6 en 8

Plaats. Buiten; aan de gevel.

Omschrijving. Nu onleesbaar tableau vanwege later aangebrachte reclame.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Tussen 2009 en 2014 zijn reclameborden enz. weggehaald zodat nu het hele tegeltableau, dat de percelen 4, 6 en 8 beslaat, te lezen is. Het tableau leest: EIERHANDEL J.T. JANSEN EN ZOON EIERHANDEL

56)
Id=727

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012PV, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Kolk 1

Plaats. Buiten; Aan de gevel.

Omschrijving. LIKEURSTOKERIJ "DE WILDEMAN" V..H LEVERT EN CO.

Productie.

Informatie.

57)
Id=736

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012PV, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Kolk 4

Plaats. Buiten; aan de buitengevel.

Omschrijving. Tableau dat onleesbaar is gemaakt met bruine verf. Verf voor 2014 verwijderd. Zie ook de andere entry voor dit tegeltableau op deze site.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Volgens de telefoonboeken van 1915 (telefoon nummer N4975) en 1950 (telefoon nummer 44975) was op dit adres de eierhandel van de Fa. J. T. Jansen & Zn gevestigd. Mogelijk vormen de tableaus op Nieuwezijds Kolk 4, 6 en 8 één tableau.

58)
Id=7764

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012RB, Amsterdam, Centrum, Paleisstraat 17.

Plaats. Buiten; vloerbetegeling in portiek.

Omschrijving. Mozaïek met ringen met daarin JCD (initialen van J.C. Dommering; 1855-1936). Bouwdatum: 1886

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 4052 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Historische documentatie: https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/b1bfc729-9536-4a2e-5870-c846752e5399 Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

59)
Id=725

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012RC, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 23

Plaats. Buiten; Aan de gevel.

Omschrijving. HK DYKSTRA (laag aan de gevel) en GLASINDUSTRIE (hoog aan de gevel; in geel; daaronder, in witte letters, N.V. GLASHANDEL). Bouwdatum: 1909 (volgens gevelsteen) Staat: Het onderste tableau wat vervormd (door verzakking gebouw?).

Productie.

Informatie.

60)
Id=366

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012RE, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 67 ('t Kasteel van Aemstel).

Plaats. Buiten; aan de buitengevel.

Omschrijving. Tenminste vier tableaus w.o. enige zeer fraaie. Vroeger het gebouw van het dagblad en drukkerij 'De Tijd'; nu INK hotel. Bouwdatum: 1904 Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.  Ontwerper: Th.Molkenboer Fabriek: Holland, Utrecht (misschien)

Informatie.   Monumentnummer: 518330 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Linksonder op tableau tekst leesbaar: Th.Molkenboer en rechtsonder:Del 1904. Foto's van Marc Stegeman.

61)
Id=3587

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012RL, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 291

Plaats. Buiten; in boog boven étalage en deur.

Omschrijving. Twee medallions met bakkers; korenaren en korenbloemen.  Staat: Wat tegeltjes zijn verdwenen.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Voormalige bakkerij. Linker foto van Marc Stegemen. De overige twee foto's van Noortje Eijkelboom.

62)
Id=1070

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012RV, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 312

Plaats. Buiten; Hoog aan de buitengevel.

Omschrijving. Versieringen plus het jaartal 1913. Bouwdatum: 1913 Toegankelijkheid: Wat verscholen achter bomen.

Productie.

Informatie.

63)
Id=737

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012RW, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 334

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel.

Omschrijving. A.C.ENGELBERTS & CO EFFECTEN COUPONS PROLONGATIEN ASSURANTIEN

Productie.

Informatie.

64)
Id=8015

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012RZ, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 4-10.

Plaats. Buiten; tussen begane grond en 1 hoog.

Omschrijving. Gevelreclame in drie delen: LINOLEUMS, MEUBELSTOFFEN en TAPIJTEN. Uitgevoerd als mozaïeken in tegeltjes of steentjes. Bouwdatum: 1900-1904 (vermoedelijk) Staat: Gebarsten en de letters zijn vervaagd.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Het gebouw werd 'Het Eind van de Wereld' genoemd. De mozaïeken zijn waarschijnlijk geplaatst in opdracht van Mathieu Daemen, eigenaar van de zaak. Linker foto: Een collage van de drie mozaïeken nadat ze gereinigd zijn (Herfst 2021). Foto's van Marc Stegeman.

65)
Id=367

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: ASD-s1  Adres. 1012SE, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 68 en 70

Plaats. Buiten; aan de buitengevel.

Omschrijving. Zes zeer grote tableaus. Gebouw nu 'De Amsterdamsche School'; een soort middelbare school. Bouwdatum: 1901 Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Overzichtsfoto van Olga Harmsen.

66)
Id=368

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012SH, Amsterdam, Centrum, Nieuwezijds Voorburgwal 112

Plaats. Buiten; Aan de buitengevel. Het tableau met de bloemen zes maal herhaald.

Omschrijving. In totaal 8 tableaux; 6 met bloemen, 2 met spreuken. Staat: Goed; mogelijk wat lichte schade. Toegankelijkheid: Goed zichtbaar vanaf de straat.

Productie.  Fabriek: Holland, Utrecht

Informatie.

67)
Id=19

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012SJ, Amsterdam, Nieuwezijds Voorburgwal 178, 180

Plaats. Binnen

Omschrijving. Tegelfriezen in interieur van restaurant ´Die Port van Cleve´. Bouwdatum: 1887

Productie.  Ontwerper: A. Le Comte Schilder: Leon Senf Fabriek: Joost Thooft & Labouchere, Delft (Porceleyne Fles)

Informatie.   Monumentnummer: 5988 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: In de hal van het gebouw nog een ingeraamd tegeltableau t.g.v. het 50-jarige bestaan (in 1920) van 'Die Port van Cleve'. Foto's van Frans Woons.

68)
Id=1568

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012SZ, Amsterdam, Centrum, Kattengat 1

Plaats. Buiten; Aan een zijgevel van het 'Renaissance Hotel' dat gebouwd is op de plek waar 'De Arbeiderspers' (AP) zat.

Omschrijving. Man, vrouw en kind in sectiel techniek op een achtergrond van kleine, donkere tegels. Bouwdatum: 1929 of 1931 Staat: Er zijn wat tegeltjes verdwenen.

Productie.  Ontwerper: Johan van Hell

Informatie.  Commentaar: Dit werk is behouden van het, in 1973, gesloopte gebouw van 'De Arbeiderspers' ('De Rode Burcht') dat op het adres Hekelveld 15 zat. Hier werden boeken en het socialistise-democratise dagblad 'Het Volk' gedrukt. Na de bevrijding van mei 1945 werd de naam van 'Het Volk' in 'Het Vrije Volk' veranderd. Bij het tegeltableau bevindt zich een plaquette met deze tekst: De beeldengroep "De vruchtbaarheid van den Arbeid" van Johan van Hel, eertijds een geschenk van het Nederlands Verbond van Vakverenigingen en De Sociaal Democratische Arbeiderspartij herinnert aan het gebouw van De Arbeiderspers, dat op deze plaats stond van 1937-1972. De naam Johan van Hel is onjuist en moet Johan van Hell zijn. Zie het boek van Caroline Roodenburg (red.) 'Johan van Hell; 1889-1952' uitg. Warnsveld: Terra Nova; 2005. Daar leest men op blz. 31 'Een opdracht voor het nieuwe gebouw van de Arbeiderspers zorgt in 1931 voor afleiding. Van Hells idealisme is onverminderd als hij het tegeltableau Vruchtbaarheid van de arbeid ontwerpt. Man, vrouw en kind symboliseren het streven van opeenvolgende generaties naar het licht van een betere wereld.' Wegwijzer: Te zien vanuit de Engelsesteeg.

69)
Id=3042

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012TA, Amsterdam, Centrum, Koggestraat 9

Plaats. Buiten; Vrij hoog aan de gevel.

Omschrijving. Mozaïek met ‘T KOGGESCHIP

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

70)
Id=6486

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012TE, Amsterdam, Centrum, Lijnbaanssteeg 10.

Plaats. Binnen;  in een slagerij.

Omschrijving. Ingeraamd tegeltableau gebaseerd op het schilderij 'De Stier' van Paulus Potter.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

71)
Id=6042

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012TH, Amsterdam, Centrum, Torensteeg 7

Plaats. Buiten;  in portiek van een winkel.

Omschrijving. Versiering. Staat: Het pand wordt gerenoveerd (2018) en wat tegels zijn verdwenen.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Het is te hopen dat de bestaande tegels gespaard blijven. Foto's van Marc Stegeman.

72)
Id=7740

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012TP, Amsterdam, Centrum, Martelaarsgracht 2.

Plaats. Binnen; in café ‘De Karpershoek’.

Omschrijving. Een tegeltableau met 'De Martelaarsgracht omstreeks 1800' en een eenvoudige wandbetegeling.

Productie.

Informatie.

73)
Id=5805

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012TW, Amsterdam, Centrum, Spuistraat 60

Plaats. Binnen;  aan de wanden van een winkel.

Omschrijving. Vier Amsterdamse stadsgezichten. Links: de v.m. Haringpakkerstoren. Midden: Oude Kerk (links) en Westerkerk (rechts). Rechts: de Nieuwezijds Voorburgwal (voor de demping). Niet getoond: de Oude Kerk. Bouwdatum: 1928

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 5633 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: In 1928 was hier een vleeshouwerij gevestigd. Een vijfde tegeltableau, met de Schreierstoren, is verdwenen. Foto's van Noortje Eijkelboom en verbeterd door Marc Stegeman.

74)
Id=369

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VC, Amsterdam, Centrum, Singel 33.

Plaats. Buiten; Aan de gevel.

Omschrijving. Geometrisch patroon tussen ramen. Staat: Zeer goed. Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de straat.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

75)
Id=6521

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VP, Amsterdam, Centrum, Spuistraat 245.

Plaats. Buiten; boven de ingang en op een hoger niveau.

Omschrijving. Een terracotta betegeling met DE PHOENIX en 14 kleinere terracotta betegelingen.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

76)
Id=5845

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VR, Amsterdam, Centrum, Spuistraat 275

Plaats. Binnen;  aan de wanden en op de tafelbladen van restaurant 'Haesje Claes'; op drie verdiepingen.

Omschrijving. Twee stadsgezichten w.o. eentje met de tekst 'Nieuw Amsterdam A.D. 1656'. Verder wand versieringen en tafelbladen.

Productie.

Informatie.

77)
Id=2973

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VT, Amsterdam, Spuistraat 210 (Bungehuis)

Plaats. Binnen; in vloer van voorhal

Omschrijving. Geometrisch patroon  Bouwdatum: c. 1931 Staat: Hier en daar zijn tegeltjes verdwenen  Toegankelijkheid: Tijdens openingsuren van het gebouw, in gebruik bij Universiteit van Amsterdam

Productie.  Ontwerper: architecten: A.D.N. van Gendt (1870-1932) en W.J. Klok (1885-1957) Fabriek: Glasfabriek Leerdam (indien graniver)

Informatie.   Monumentnummer: 518486 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Waar tegeltjes verdwenen zijn, zijn in het cement afdrukken achtergebleven die sterk doen denken aan wat er in dat opzicht bekend is omtrent graniver tegeltjes. Over graniver tegels, zie bijv. Thimo te Duits, GEPERST GLAS UIT LEERDAM (Leerdam: Glasmuseum Leerdam / Assen: Drents Museum; 1991), blz.en 27-29, 58-59, 104-107, 150-151. Graniver tegels lijken veelal te zijn toegepast in geometrische en/of abstracte patronen: in scheepsinterieurs zijn deze inmiddels verloren gegaan, en ze zijn wellicht nog het beste te zien in het kantoorgebouw van NLsche Handel Mij aan Vijzelstraat Amsterdam (arch. K.P.C. de Bazel; thans Stadsarchief) en in Jachthuis St Hubertus Hoenderloo (arch. H.P. Berlage).  Wegwijzer: In de gangen en in het trappenhuis van het Bungehuis is een opulente weelde van toepassingen van 'gewone' keramiektegels te zien, met o.a. Maurotegels op de vloer.

78)
Id=3308

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VT, Amsterdam, Centrum, Spuistraat 210 (Bungehuis)

Plaats. Binnen; op de vloer en aan de muren.

Omschrijving. Op de vloer van de hal maurotegels. Aan de wanden de gebruikelijke tegels. Toegankelijkheid: Toegang via een portier.

Productie.  Fabriek: De Porceleyne Fles, Delft (maurotegels)

Informatie.   Monumentnummer: 518486 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

79)
Id=5801

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VT, Amsterdam, Centrum, Spuistraat 172

Plaats. Binnen;  onmiddelijk rechts nadat men het gebouw binnen getreden is.

Omschrijving. Tegeltableau met: 1806 (Wapen van Amsterdam) 1906 AANDENKEN AAN HET HONDERDJARIG BESTAAN DER ASSOCIATIE CASSA DEN 10EN MAART 1906 AAN HAAR BESTUUR AANGEBODEN DOOR HET PERSONEEL. In de vier hoeken de (vroegere) locaties van de bank en de periodes daar gevestigd: 1806 • KEIZERSGRACHT No 132 • 1808, 1808 • HEERENGRACHT No 54 • 1818, 1818 • HEERENGRACHT No 187 • 1901 en 1901 • HEERENGRACHT No 179 • 1906. Bouwdatum: 1906 Toegankelijkheid: De lobby van het gebouw (vroeger de Kas-Associatie; nu hotel The Duchess) is vrij toegangkelijk.

Productie.  Fabriek: De Distel, Amsterdam

Informatie.   Monumentnummer: 518453 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Op dit tableau attent gemaakt door Noortje Eijkelboom.

80)
Id=728

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VV, Amsterdam, Centrum, Spuistraat 226

Plaats. Buiten; 

Omschrijving. Gevel versiering.

Productie.

Informatie.

81)
Id=1232

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VX, Amsterdam, Centrum, Spuistraat 274

Plaats. Binnen; Hoog aan de wanden van een bakkerswinkel.

Omschrijving. Diverse voorstellingen m.b.t. tot de productie van brood. Bouwdatum: 18e eeuw, voorgevel vernieuwd in 1898  Staat: Heel goed. Toegankelijkheid: Overdag door de week, als de bakkerswinkel open is.

Productie.  Schilder: Daniel Harkink, gesigneerd DH Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Monumentnummer: 518458 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: De jugendstil voorgevel van architect Gerrit van Arkel bevat een tegel-tableau, 5 tegels hoog, 10 breed, korenaren voorstellend.

82)
Id=1599

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VX, Amsterdam, Spuistraat 274

Plaats. Buiten;  aan de gevel.

Omschrijving. Een tableau van 5 x 10 tegels met een korenschoof.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518458 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

83)
Id=3025

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VX, Amsterdam, Spuistraat 334 (café De Zwart)

Plaats. Binnen

Omschrijving. Vloerbetegeling, patroon van z.g. 'krakelingen'.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 5661 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: In het boek WARSZAWSKIE GORSECIKI ZANIKAJĄCE, door Hanna Faryna-Paszkiewicz & Zuzanna Fruba (Warschau: Wydawnictwo Nisza; 2013), wordt de oorsprong van krakelingen, in het Pools 'gorseciki' (corsetjes), aan Nederland toegeschreven: "Punktem wyjścia do ich rozpowszechnienia, także w Polske, była Holandia [...] w ostatnich latach drugiej dekady XX wieku" (blz. 13; 'uitgangspunt voor hun verspreiding, ook in Polen, was Nederland [...] in de laatste jaren van het tweede decennium van de 20e eeuw'). Op blz. 58 en blz. 61 van dit boek staan foto's van de krakelingen van deze locatie (fotograaf Gertie Jaquet).

84)
Id=3026

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012VX, Amsterdam, Spuistraat 334 (café De Zwart)

Plaats. Binnen; rondom de bar, bij wijze van verhoging om 'de voeten op te rusten

Omschrijving. In tegels uitgevoerde reclame voor jenever van Meder: NEDERLAND is MEDERLAND / SCHIEDAM

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 5661 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

85)
Id=6496

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012VZ, Amsterdam, Centrum, Raamsteeg 6.

Plaats. Binnen; in winkel.

Omschrijving. Vloerbetegeling met rond mozaïek.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 4769 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto van Marc Stegeman.

86)
Id=1076

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012WL, Amsterdam, Centrum, Singel 361

Plaats. Buiten; in portiek.

Omschrijving. Tegeltableaus in het ingangportiek van een woning. Betegeld vloertje. Bouwdatum: Gezien de bouwstijl van de villa tussen 1880 en 1910

Productie.

Informatie.  Commentaar: Het linker tableau is links onder gesigneerd met HL. Initialen van de schilder?

87)
Id=6356

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012WL, Amsterdam, Centrum, Singel 383

Plaats. Buiten; in portiek.

Omschrijving. Wandbetegeling.

Productie.

Informatie.  Commentaar: Foto's van Marc Stegeman.

88)
Id=6313

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012WV, Amsterdam, Centrum, Begijnhof 37 en 38

Plaats. Binnen;  in het gangetje dat het Spui met het Begijnhof verbindt.

Omschrijving. Kleine vloertegels en grotere wandtegels.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 374 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Foto van Marc Stegeman.

89)
Id=370

Routecode: AMS-C2a   - Optionele tweede Routecode: XYZ-MOZ  Adres. 1012WX, Amsterdam, Centrum, Spui 15

Plaats. Buiten; Aan de gevel; op drie nivo's.

Omschrijving. Mozaïeken op drie verdiepingen; de bovenste moeilijk te fotograveren vanwege gebladerte. Om de hoek, in de Voetboogstraat, een mozaïek met o.a. ZUM BARBAROSSA Staat: Goed. Toegankelijkheid: Te zien vanaf de straat. De bovenste waarschijnlijk redelijk te zien als loofboom kaal staat ('s winters).

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 518439 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: De foto van het mozaïek met ZUM BARBAROSSA is door Jaap Zwart genomen.

90)
Id=8482

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012ZA, Amsterdam, Binnengasthuisstraat 9 - v.m. administratiegebouw Binnengasthuis

Plaats. Buiten; midden bovenin de voorgevel

Omschrijving. Een ingebakerd kind, samengesteld uit segmenten ('tegels') van ongeglazuurde terracotta. Bouwdatum: 1914 (volgens bagviewer.kadaster.nl); 1916 (volgens https://amsterdamopdekaart.nl)

Productie.  Ontwerper: Willem Coenraad Brouwer (1877-1933) Fabriek: W.C. Brouwer

Informatie.   Monumentnummer: 518310 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl  Historische documentatie: https://amsterdamopdekaart.nl/1850-1940/Binnengasthuisstraat/9 (bezocht 28.09.2022)  Commentaar: Het ingebakerde kind verwijst allicht naar het in 1991 gesloopte deel van het complex waarin een kinderkliniek was gehuisvest. De toeschrijving aan W.C. Brouwer is ontleend aan PUBLIEKE WERKEN : HOEKSTEEN VAN DE AMSTERDAMSE SCHOOL 1915-1935 door Pim van Schaik (Amsterdam: Sloterkade; 2018), blz. 17.

91)
Id=3429

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012ZJ, Amsterdam, Centrum, Damrak 243 (Beurs van Berlage)

Plaats. Binnen; in de Graanbeurs.

Omschrijving. Langwerpige tableaus m.b.t. het graan afgewisseld door rijtjes vierkante tableaus met korenschoven. De tableaus zitten vrij hoog.  Toegankelijkheid: Op zaterdagochtend is er een rondleiding door het gebouw tegen betaling.

Productie.  Ontwerper: Jan Toorop Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Monumentnummer: 437 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Op dit type tegeltableau attent gemaakt door Marc Stegeman.

92)
Id=3430

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012ZJ, Amsterdam, Centrum, Damrak 243 (Beurs van Berlage)

Plaats. Binnen; in de Effectenbeurs.

Omschrijving. Rechthoekige tegeltableaus afgewisseld door rijtjes vierkante tableaus met 'munten'. Hoog aan de muren; slecht verlicht.

Productie.  Ontwerper: Jan Toorop Fabriek: Rozenburg

Informatie.   Monumentnummer: 437 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl Commentaar: Op dit type tegeltableau attent gemaakt door Marc Stegeman.

93)
Id=3431

Routecode: AMS-C2a   - Adres. 1012ZJ, Amsterdam, Centrum, Damrak 243 (Beurs van Berlage)

Plaats. Binnen; in de 'Grote Zaal'.

Omschrijving. Klok met wijzerplaat in sectieltechniek.

Productie.

Informatie.   Monumentnummer: 437 ; toets dit Monumentnummer in het veld Monument- of Complexnr op de website: http://monumentenregister.nl

94)
Id=8252

Routecode: AMS-M-O   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AB, Amsterdam, Stationsplein - metrostation

Plaats. Binnen; op de wand van een hal / trappenhuis bij de drie oostelijke in-/uitgangen

Omschrijving. Patroon van haken, stippen en strepen, in rode tegels op wand met witte tegels. Bij de renovatie, 2016-2018, van metrostations aan de 'Oostlijn' van het Amsterdamse metro-netwerk (oorspronkelijk 1973-1982) werd naar een gezamenlijke identiteit van de stations gestreefd, met name door toepassingen van dezelfde soort(en) betegelingen. Dit patroon maakt daarvan deel uit. Het gaat om zestien van de 21 Oostlijn-stations: Bullewijk; Centraal Station; Diemen Zuid; Gaasperplas; Gein; Holendrecht; Nieuwmarkt; Reigersbos; Spaklerweg; Strandvliet; Van der Madeweg; Venserpolder; Verrijn Stuart; Waterlooplein; Weesperplein; Wibautstraat. Bouwdatum: 2016-2018

Productie.  Ontwerper: René Knip (* 1963) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum (deels?; zie 'Commentaar')

Informatie.   Website: https://www.tooko.archi/projecten/groupa-metro-oostlijn-amsterdam/ (bezocht 03.02.2022)  Bouwkundige documentatie: https://wijnemenjemee.nl (zie 'Commentaar' voor volledige link)  Historische documentatie: https://www.atelierreneknip.nl/work/oostlijn/ (bezocht 23.04.2022) Commentaar: De website van Tichelaar, https://www.tichelaar.nl/nieuws/12/renovatie-metro-oostlijn-amsterdam (bezocht 01.04.2022), vermeldt, "De wandtegels worden (deels) geproduceerd en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar Makkum" - waarbij het niet perse duidelijk is of "deels" alleen op "geproduceerd" slaat, of zowel op "geproduceerd" als op "geglazuurd". Op de website https://wijnemenjemee.nl/oostlijn/nieuws/vraag-van-de-volger-waarom-zit-er-een-spatie-in-een-aantal-stationsnamen/ (bezocht 01.04.2022) wordt een aantal aspecten van de betegelingen in detail toegelicht. Wegwijzer: Er vallen in metrostation Centraal Station tenminste zeven toepassingen van tegels te onderscheiden; zie de respectievelijke registraties.

95)
Id=8253

Routecode: AMS-M-O   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AB, Amsterdam, Stationsplein - metrostation

Plaats. Binnen; boven de roltrappen van en naar de perrons voor metrolijnen 51, 53, 54.

Omschrijving. Een in rode tegels, op een wand van witte tegels, uitgevoerd patroon van elkaar kruisende lijnen, onderbroken door cirkels - waarschijnlijk een toespeling op een kaart met metrolijnen en metrohaltes. Bij de renovatie, 2016-2018, van metrostations aan de 'Oostlijn' van het Amsterdamse metro-netwerk (oorspronkelijk 1973-1982) werd naar een gezamenlijke identiteit van de stations gestreefd, met name door toepassingen van dezelfde soort(en) betegelingen. Dit patroon maakt daarvan deel uit. Het gaat om zestien van de 21 Oostlijn-stations: Bullewijk; Centraal Station; Diemen Zuid; Gaasperplas; Gein; Holendrecht; Nieuwmarkt; Reigersbos; Spaklerweg; Strandvliet; Van der Madeweg; Venserpolder; Verrijn Stuart; Waterlooplein; Weesperplein; Wibautstraat. Bouwdatum: 2016-2018

Productie.  Ontwerper: René Knip (* 1963) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum (deels?; zie 'Commentaar')

Informatie.   Website: https://www.tooko.archi/projecten/groupa-metro-oostlijn-amsterdam/ (bezocht 03.02.2022)  Bouwkundige documentatie: https://wijnemenjemee.nl (zie 'Commentaar' voor volledige link)  Historische documentatie: https://www.atelierreneknip.nl/work/oostlijn/ (bezocht 23.04.2022) Commentaar: De website van Tichelaar, https://www.tichelaar.nl/nieuws/12/renovatie-metro-oostlijn-amsterdam (bezocht 01.04.2022), vermeldt, "De wandtegels worden (deels) geproduceerd en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar Makkum" - waarbij het niet perse duidelijk is of "deels" alleen op "geproduceerd" slaat, of zowel op "geproduceerd" als op "geglazuurd". Op de website https://wijnemenjemee.nl/oostlijn/nieuws/vraag-van-de-volger-waarom-zit-er-een-spatie-in-een-aantal-stationsnamen/ (bezocht 01.04.2022) wordt een aantal aspecten van de betegelingen in detail toegelicht.  Wegwijzer: Er vallen in metrostation Centraal Station tenminste zeven toepassingen van tegels te onderscheiden; zie de respectievelijke registraties.

96)
Id=8254

Routecode: AMS-M-O   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AB, Amsterdam, Stationsplein - metrostation

Plaats. Buiten; bij de in-/uitgang vanaf / naar Kamperbrug en Oosterdokskade

Omschrijving. Naamtableau, met letters van rode tegels op een wand met witte tegels: CENTRAAL STATION. Bij de renovatie, 2016-2018, van metrostations aan de 'Oostlijn' van het Amsterdamse metro-netwerk (oorspronkelijk 1973-1982) werd naar een gezamenlijke identiteit van de stations gestreefd, met name door toepassingen van dezelfde soort(en) betegelingen. Dit naamtableau maakt daarvan deel uit. Het gaat om zestien van de 21 Oostlijn-stations: Bullewijk; Centraal Station; Diemen Zuid; Gaasperplas; Gein; Holendrecht; Nieuwmarkt; Reigersbos; Spaklerweg; Strandvliet; Van der Madeweg; Venserpolder; Verrijn Stuart; Waterlooplein; Weesperplein; Wibautstraat. Bouwdatum: 2016-2018

Productie.  Ontwerper: René Knip (* 1963) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum (deels?; zie 'Commentaar')

Informatie.   Website: https://www.tooko.archi/projecten/groupa-metro-oostlijn-amsterdam/ (bezocht 03.02.2022)  Bouwkundige documentatie: https://wijnemenjemee.nl (zie 'Commentaar' voor volledige link)  Historische documentatie: https://www.atelierreneknip.nl/work/oostlijn/ (bezocht 23.04.2022) Commentaar: De website van Tichelaar, https://www.tichelaar.nl/nieuws/12/renovatie-metro-oostlijn-amsterdam (bezocht 01.04.2022), vermeldt, "De wandtegels worden (deels) geproduceerd en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar Makkum" - waarbij het niet perse duidelijk is of "deels" alleen op "geproduceerd" slaat, of zowel op "geproduceerd" als op "geglazuurd". Op de website https://wijnemenjemee.nl/oostlijn/nieuws/vraag-van-de-volger-waarom-zit-er-een-spatie-in-een-aantal-stationsnamen/ (bezocht 01.04.2022) wordt een aantal aspecten van de betegelingen in detail toegelicht. Wegwijzer: Er vallen in metrostation Centraal Station tenminste zeven toepassingen van tegels te onderscheiden; zie de respectievelijke registraties.

97)
Id=8255

Routecode: AMS-M-O   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AB, Amsterdam, Stationsplein - metrostation

Plaats. Buiten; bij de in-/uitgang vanaf / naar Kamperbrug / Open Havenfront

Omschrijving. Naamtableau, met letters van rode tegels op een wand met witte tegels: CENTRAAL. Bij de renovatie, 2016-2018, van metrostations aan de 'Oostlijn' van het Amsterdamse metro-netwerk (oorspronkelijk 1973-1982) werd naar een gezamenlijke identiteit van de stations gestreefd, met name door toepassingen van dezelfde soort(en) betegelingen. Dit naamtableau maakt daarvan deel uit. Het gaat om zestien van de 21 Oostlijn-stations: Bullewijk; Centraal Station; Diemen Zuid; Gaasperplas; Gein; Holendrecht; Nieuwmarkt; Reigersbos; Spaklerweg; Strandvliet; Van der Madeweg; Venserpolder; Verrijn Stuart; Waterlooplein; Weesperplein; Wibautstraat. Bouwdatum: 2016-2018

Productie.  Ontwerper: René Knip (* 1963) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum (deels?; zie 'Commentaar')

Informatie.   Website: https://www.tooko.archi/projecten/groupa-metro-oostlijn-amsterdam/ (bezocht 03.02.2022)  Bouwkundige documentatie: https://wijnemenjemee.nl (zie 'Commentaar' voor volledige link)  Historische documentatie: https://www.atelierreneknip.nl/work/oostlijn/ (bezocht 23.04.2022) Commentaar: De website van Tichelaar, https://www.tichelaar.nl/nieuws/12/renovatie-metro-oostlijn-amsterdam (bezocht 01.04.2022), vermeldt, "De wandtegels worden (deels) geproduceerd en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar Makkum" - waarbij het niet perse duidelijk is of "deels" alleen op "geproduceerd" slaat, of zowel op "geproduceerd" als op "geglazuurd". Op de website https://wijnemenjemee.nl/oostlijn/nieuws/vraag-van-de-volger-waarom-zit-er-een-spatie-in-een-aantal-stationsnamen/ (bezocht 01.04.2022) wordt een aantal aspecten van de betegelingen in detail toegelicht.  Wegwijzer: Er vallen in metrostation Centraal Station tenminste zeven toepassingen van tegels te onderscheiden; zie de respectievelijke registraties.

98)
Id=8256

Routecode: AMS-M-O   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AB, Amsterdam, Stationsplein - metrostation

Plaats. Buiten; bij de in-/uitgang vanaf / naar Prins Hendrikkade

Omschrijving. Naamtableau, met letters van rode tegels op een wand met witte tegels: CENTRAAL STATION. Bij de renovatie, 2016-2018, van metrostations aan de 'Oostlijn' van het Amsterdamse metro-netwerk (oorspronkelijk 1973-1982) werd naar een gezamenlijke identiteit van de stations gestreefd, met name door toepassingen van dezelfde soort(en) betegelingen. Dit naamtableau maakt daarvan deel uit. Het gaat om zestien van de 21 Oostlijn-stations: Bullewijk; Centraal Station; Diemen Zuid; Gaasperplas; Gein; Holendrecht; Nieuwmarkt; Reigersbos; Spaklerweg; Strandvliet; Van der Madeweg; Venserpolder; Verrijn Stuart; Waterlooplein; Weesperplein; Wibautstraat. Bouwdatum: 2016-2018

Productie.  Ontwerper: René Knip (* 1963) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum (deels?; zie 'Commentaar')

Informatie.   Website: https://www.tooko.archi/projecten/groupa-metro-oostlijn-amsterdam/ (bezocht 03.02.2022)  Bouwkundige documentatie: https://wijnemenjemee.nl (zie 'Commentaar' voor volledige link)  Historische documentatie: https://www.atelierreneknip.nl/work/oostlijn/ (bezocht 23.04.2022) Commentaar: De website van Tichelaar, https://www.tichelaar.nl/nieuws/12/renovatie-metro-oostlijn-amsterdam (bezocht 01.04.2022), vermeldt, "De wandtegels worden (deels) geproduceerd en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar Makkum" - waarbij het niet perse duidelijk is of "deels" alleen op "geproduceerd" slaat, of zowel op "geproduceerd" als op "geglazuurd". Op de website https://wijnemenjemee.nl/oostlijn/nieuws/vraag-van-de-volger-waarom-zit-er-een-spatie-in-een-aantal-stationsnamen/ (bezocht 01.04.2022) wordt een aantal aspecten van de betegelingen in detail toegelicht. Wegwijzer: Er vallen in metrostation Centraal Station tenminste zeven toepassingen van tegels te onderscheiden; zie de respectievelijke registraties.

99)
Id=8257

Routecode: AMS-M-O   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AB, Amsterdam, Stationsplein - metrostation

Plaats. Binnen; op de wanden aan de overkant van de sporen vanaf het perron voor de lijnen 51, 53, 54.

Omschrijving. Naamtableaus, met letters van rode tegels op een wand met witte tegels: CENTRAAL STATION. Bij de renovatie, 2016-2018, van metrostations aan de 'Oostlijn' van het Amsterdamse metro-netwerk (oorspronkelijk 1973-1982) werd naar een gezamenlijke identiteit van de stations gestreefd, met name door toepassingen van dezelfde soort(en) betegelingen. Deze naamtableaus maken daarvan deel uit. Het gaat om zestien van de 21 Oostlijn-stations: Bullewijk; Centraal Station; Diemen Zuid; Gaasperplas; Gein; Holendrecht; Nieuwmarkt; Reigersbos; Spaklerweg; Strandvliet; Van der Madeweg; Venserpolder; Verrijn Stuart; Waterlooplein; Weesperplein; Wibautstraat. Bouwdatum: 2016-2018

Productie.  Ontwerper: René Knip (* 1963) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum (deels?; zie 'Commentaar')

Informatie.   Website: https://www.tooko.archi/projecten/groupa-metro-oostlijn-amsterdam/ (bezocht 03.02.2022)  Bouwkundige documentatie: https://wijnemenjemee.nl (zie 'Commentaar' voor volledige link)  Historische documentatie: https://www.atelierreneknip.nl/work/oostlijn/ (bezocht 23.04.2022) Commentaar: De website van Tichelaar, https://www.tichelaar.nl/nieuws/12/renovatie-metro-oostlijn-amsterdam (bezocht 01.04.2022), vermeldt, "De wandtegels worden (deels) geproduceerd en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar Makkum" - waarbij het niet perse duidelijk is of "deels" alleen op "geproduceerd" slaat, of zowel op "geproduceerd" als op "geglazuurd". Op de website https://wijnemenjemee.nl/oostlijn/nieuws/vraag-van-de-volger-waarom-zit-er-een-spatie-in-een-aantal-stationsnamen/ (bezocht 01.04.2022) wordt een aantal aspecten van de betegelingen in detail toegelicht. Wegwijzer: Er vallen in metrostation Centraal Station tenminste zeven toepassingen van tegels te onderscheiden; zie de respectievelijke registraties.

100)
Id=8258

Routecode: AMS-M-O   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AB, Amsterdam, Stationsplein - metrostation

Plaats. Binnen; langs wanden van de hal die het perron van de lijnen 51, 53, 54 en het perron van lijn 52 verbindt.

Omschrijving. Een patroon van rode tegels, op wanden met witte tegels, dat min of meer gestileerd mensen / metropassagiers lijkt weer te geven. Bij de renovatie, 2016-2018, van metrostations aan de 'Oostlijn' van het Amsterdamse metro-netwerk (oorspronkelijk 1973-1982) werd naar een gezamenlijke identiteit van de stations gestreefd, met name door toepassingen van dezelfde soort(en) betegelingen. Dit patroon maakt daarvan deel uit. Het gaat om zestien van de 21 Oostlijn-stations: Bullewijk; Centraal Station; Diemen Zuid; Gaasperplas; Gein; Holendrecht; Nieuwmarkt; Reigersbos; Spaklerweg; Strandvliet; Van der Madeweg; Venserpolder; Verrijn Stuart; Waterlooplein; Weesperplein; Wibautstraat. Bouwdatum: 2016-2018

Productie.  Ontwerper: René Knip (* 1963) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum (deels?; zie 'Commentaar')

Informatie.   Website: https://www.tooko.archi/projecten/groupa-metro-oostlijn-amsterdam/ (bezocht 03.02.2022)  Bouwkundige documentatie: https://wijnemenjemee.nl (zie 'Commentaar' voor volledige link)  Historische documentatie: https://www.atelierreneknip.nl/work/oostlijn/ (bezocht 23.04.2022) Commentaar: De website van Tichelaar, https://www.tichelaar.nl/nieuws/12/renovatie-metro-oostlijn-amsterdam (bezocht 01.04.2022), vermeldt, "De wandtegels worden (deels) geproduceerd en geglazuurd door Koninklijke Tichelaar Makkum" - waarbij het niet perse duidelijk is of "deels" alleen op "geproduceerd" slaat, of zowel op "geproduceerd" als op "geglazuurd". Op de website https://wijnemenjemee.nl/oostlijn/nieuws/vraag-van-de-volger-waarom-zit-er-een-spatie-in-een-aantal-stationsnamen/ (bezocht 01.04.2022) wordt een aantal aspecten van de betegelingen in detail toegelicht.  Wegwijzer: Er vallen in metrostation Centraal Station tenminste zeven toepassingen van tegels te onderscheiden; zie de respectievelijke registraties.

101)
Id=8487

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012AS, Amsterdam, Zeedijk 63

Plaats. Buiten; rechts naast de rechter toegangsdeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code, en daaronder "I amsterdam" en www.iamqr.info. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/252; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Bet van Beeren[.] Bet [voluit: Elisabeth Maria] van Beeren (1902-1967) dreef hier van 1927 tot haar dood Café 't Mandje. Zij was openlijk lesbienne en maakte daarmee 't Mandje het eerste Amsterdamse homo-vriendelijke café. Vanuit heel de wereld bezochten mensen dit kleine café. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022) Commentaar: Zie ook: https://www.hmdb.org/m.asp?m=105163 (bezocht 09.10.2022); met een betere foto van dit tegeltableau dan de afbeeldingen hier.

102)
Id=8444

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012BZ, Amsterdam, Bethaniënstraat 19-21

Plaats. Buiten; helemaal rechts in de voorgevel.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/260; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Lucebert[.] Hier woonde in 1952-1953 de dichter Lucebert (Lubertus Swaanswijk, 1924-1994), voorman van de dichtersgroep de `Vijftigers´. Van zijn hand is de bekende dichtregel: `Alles van waarde is weerloos´. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

103)
Id=8472

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012CP, Amsterdam, Nieuwe Doelenstraat 26

Plaats. Buiten; links naast de ingang van het hotel.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/255; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Elisabeth van Oostenrijk[.] In het Doelenhotel was keizerin Elisabeth van Oostenrijk [(1837-1898)], bijgenaamd `Sisi´ (1884 en 1886) te gast. Het hotel werd in 1883 gebouwd op de plaats van de Kloveniersdoelen. Hier hing van 1642 tot 1715 Rembrandts [Rembrandt van Rijn (1609-1669)] schilderij De Nachtwacht [(1642)]. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022) Commentaar: Zie ook: https://www.hmdb.org/m.asp?m=105727 (bezocht 11.10.2022).

104)
Id=8473

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012CP, Amsterdam, Nieuwe Doelenstraat 18

Plaats. Buiten; rechts van de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/261; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Rembrandt[.] Hier stond het huis waar Rembrandt van Rijn (1609-1669) van 1635 tot 1638 woonde en werkte. Hij schilderde hier onder meer `De Hemelvaart van Christus´ [(1636)] voor stadhouder Frederik Hendrik [(1584-1647)]. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

105)
Id=8471

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012DB, Amsterdam, Oudezijds Achterburgwal 55

Plaats. Buiten; rechts naast de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/262; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Gerard Reve[.] Hier woonde van 1957 tot 1963 Gerard Kornelis van het Reve (1923-2006), dichter en schrijver. Zijn bekering tot het katholieke geloof in deze jaren beschreef hij in zijn roman `Moeder en Zoon´ (1980). Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

106)
Id=8445

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012DK, Amsterdam, Oudezijds Achterburgwal 197

Plaats. Buiten; links van de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/258; die URLwerkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Aletta Jacobs[.] Hier woonde van 1876 tot 1879 Aletta Jacobs (1854-1929), eerste Nederlandse vrouwelijke arts en voorvechtster van vrouwenrechten. Op haar studentenkamer in dit huis bereidde zij zich voor op haar artsexamen. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022) Commentaar: De foto's zijn tijdens zeer regenachtige omstandigheden genomen, en vaag vanwege vochtigheid van de lens van de camera.

107)
Id=8469

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012DL, Amsterdam, Oudezijds Achterburgwal 213

Plaats. Buiten; links van de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/250; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Caspar Barlaeus[.] Hier woonde en werkte Casparus Barlaeus (Caspar van Baerle, 1584-1648), dichter, humanist en hoogleraar aan het Amsterdamse Ath[a]eneum Illustre, de latere Universiteit van Amsterdam. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

108)
Id=8470

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012DL, Amsterdam, Oudezijds Achterburgwal 215

Plaats. Buiten; links van de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/269; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Gerardus Vossius[.] Hier woonde Gerardus Vossius (Gerrit Jansz Vos, 1577-1649), vermaard geschiedschrijver en humanist. In 1632 werd hij de eerste hoogleraar aan het Athen[a]eum Illustre, de latere Universiteit van Amsterdam. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

109)
Id=8475

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012EK, Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 69A

Plaats. Buiten; links van de voordeuren.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/259; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Cornelis Ketel[.] Hier woonde en werkte Cornelis Ketel (1548-1616), kunstschilder, bekend om zijn groepsportretten van de Amsterdamse schutterijen. Hij was een wegbereider voor de beroemde schutterstukken uit de 17e eeuw, waaronder De Nachtwacht [(1642)] van Rembrandt [Rembrandt van Rijn (1609-1669)]. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

110)
Id=8474

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012EN, Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 119

Plaats. Buiten; links van de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/264; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Peter Schat[.] Hier woonde Peter Schat (1935-2003), componist, schepper van eigentijds-klassieke opera’s en geëngageerd muziektheater. Hij ontwikkelde een harmoniesysteem dat hij toonklok noemde. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

111)
Id=8489

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012GS, Amsterdam, Lange Niezel 15

Plaats. Buiten; links van de linker toegangsdeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code, en daaronder "I amsterdam" en www.iamqr.info. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/266; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Jan Pietersz Sweelinck[.] Hier stond het ouderlijk huis van Jan Pietersz Sweelinck (1562-1621), beroemd renaissance-componist en organist van de Oude Kerk. Hij werd beschouwd als een indirecte leermeester via zijn leerlingen, van J.S. Bach. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022) Commentaar: Zie ook: https://www.hmdb.org/m.asp?m=131285 (bezocht 09.10.2022); met een betere foto van het tegeltableau dan de afbeeldingen hier.

112)
Id=8447

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012GT, Amsterdam, Lange Niezel 10

Plaats. Buiten; helemaal links in de voorgevel.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/256; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Andries de Graeff[.] Hier werd in het huis `De Keyzershoedt´ geboren Andries de Graeff (1611-1678), burgemeester van Amsterdam, kunstverzamelaar en beschermheer van de dichter Joost van den Vondel [(1587–1679)]. De Graeff was een van de machtigste Amsterdamse regenten uit de Gouden Eeuw. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

113)
Id=8446

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012GX, Amsterdam, Oudekerksplein 13

Plaats. Buiten; links van de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/267; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Salomon Verbeeck[.] Hier woonde van 1666 tot zijn dood de musicus Salomon Verbeeck (1632-1685), stedelijke beiaardier van de Oudekerkstoren. Aan hem en het beroemde klokkenspel van François Hemony wijdde Vondel [Joost van den Vondel (1587–1679)] zijn gedicht `Op de klokmuziek te Amsterdam´. Bouwdatum: vanaf c. 2010 Staat: Tegel 2 is in het halverwege, waar de tegel ongeveer op zijn dikst is, gescheurd - de tegel meet in dikte bovenaan 10 mm, in het midden 12.5 mm en onderaan 10 mm. Toegankelijkheid: Als de luiken voor de ramen zijn geopend, gaat het tegeltableau verscholen achter één van de luiken.

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022) Commentaar: Zie ook: https://www.hmdb.org/m.asp?m=131286 (bezocht 11.10.2022).

114)
Id=8490

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012HA, Amsterdam, Oudekerksplein 56

Plaats. Buiten; rechts van de toegangsdeuren.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code, en daaronder "I amsterdam" en www.iamqr.info. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/257; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Jan Pieter Heije[.] Hier werd Dr. Jan Pieter Heije (1809-1876) geboren, arts, componist en dichter. Hij schreef kinder- en volksliedjes, zoals onder andere `Er zaten zeven kikkertjes´, `De zilveren vloot´ en `Zie de maan schijnt door de bomen´.  Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

115)
Id=8488

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012HV, Amsterdam, Warmoesstraat 39

Plaats. Buiten; links naast de toegangsdeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code, en daaronder "I amsterdam" en www.iamqr.info. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/268; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Joost van den Vondel[.] Hier woonde van 1631 tot 1650 Joost van den Vondel (1587-1679), 'Prins der Nederlandse dichters'. Hij dreef hier een zijde- en kousen-winkel en schreef er zijn beroemdste toneelwerk, de Gijsbrecht van Aemstel (1638). Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022) Commentaar: Zie ook: https://www.hmdb.org/m.asp?m=131301 (bezocht 09.10.2022).

116)
Id=8468

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012KN, Amsterdam, Rokin 85

Plaats. Buiten; rechts van de voordeur.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/251; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Max Beckmann[.] Hier woonde van 1937 tot 1947 de Duitse schilder Max Beckmann (1884-1950), wiens werk door de Duitsers als `entartet´ werd beschouwd. De grafiekserie Day and Dream uit 1946 verbeeldt de oorlog en het leven in Amsterdam in oorlogstijd.  Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers (vermoedelijk) Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022)

117)
Id=8494

Routecode: iamqr.i   - Optionele tweede Routecode: AMS-C2a  Adres. 1012LL, Amsterdam, Damrak 59 hoek Onze Lieve Vrouwesteeg

Plaats. Buiten; in de zijgevel langs Onze Lieve Vrouwesteeg.

Omschrijving. Tegeltableau dat vermoedelijk min of meer nauw verwant is aan een project dat beoogde met aantrekkelijke informatie, c.q. informatie-dragers, toeristen uit het centrum van Amsterdam naar locaties in de buitenwijken te lokken. Het gaat om drie vierkante tegels boven elkaar: een tegel met een rood kruis, wat verwijst naar de drie kruizen in het wapen van Amsterdam; een tegel met een Nederlandse tekst en een Engelse tekst over de locatie; een tegel met een gekantelde QR-code, en daaronder "I amsterdam" en www.iamqr.info. De QR-code leidt, al dan niet indirect, naar iamqr.info/254; die URL werkt dan vervolgens niet. De tweede tegel heeft als Nederlandse tekst: Casparus Commelin[.] Hier stond de boekhandel van Casparus Commelin (1636-1693), boekverkoper, krantenuitgever en stadshistorieschrijver van Amsterdam. Beroemde buren (aan het Damrak) waren de kaartenmakers en uitgevers Blaeu, Janssonius, Elzevier en Pers. Bouwdatum: vanaf c. 2010

Productie.  Ontwerper: Reclamebureau EdenSpiekermann / Studio Parkers Fabriek: Kon. Tichelaar, Makkum

Informatie.   Website: https://www.edenspiekermann.com/insights/explore-a-different-amsterdam/ (bezocht 30.08.2022)  Historische documentatie: https://www.studioparkers.nl/over-parkers/ (bezocht 05.09.2022) Commentaar: Zie ook: https://www.hmdb.org/m.asp?m=131282 (bezocht 11.10.2022).