Selectie op Postcode

Verbinding maken met database mysql
naar pagina "Tegels op Locatie".
Voor een selectie op Postcode: toets een of meerdere tekens van de Postcode in het invoervak (voorbeelden: 101 - 1071 - 1056G - 1056GL).
Voor de volledige lijst gerangschikt op Postcode: laat het invoervak blank (beginsituatie).
 
Volgende       >>>    <<<  Vorige     
Gevraagde Postcode: 1052CG    ===> 2 betegelingen gevonden
1)
Id=332

Adres. 1052CG, Amsterdam, Nassaukade 13  Route: ELE-EX  Optionele tweede Route: AMS-W2a

Plaats. Buiten; wandbetgelingen in het portiek, aan de blinde muren ter weerszijden van de twee buitendeuren, een klein stukje omlopend langs de binnenkant van de voormuur.

Omschrijving.  Aan beide zijden bestaat de betegeling van onder naar boven uit: een plint van zwarte tegels; een geometrisch patroon van gele tegels, met daartussen horizontale biezen van zwarte tegels, en om en om een blauwe tegel ter bekroning; een rand van cloisonné tegels, met een soort golfpatroon; een veld gele tegels met in het midden: links een cloisonné tegel met een haan, rechts een cloisonné tegel met een hond, beide 103 mm x 103 mm en beide afgezet aan weerszijden en aan de bovenkant met een paarsblauwe tegel.  Bouwdatum: Het pand dateert van rond 1880; de tegels moeten later zijn aangebracht.  Staat: Prima.  Toegankelijkheid: Vrij toegankelijk; goed zichtbaar vanaf het openbare trottoir.

Productie.   Ontwerper: L.E.F. Bodart (vermoedelijk)  Fabriek: De Porceleyne Fles

Informatie.   Commentaar: Binnen de kaders van de non-figuratieve wandbetegelingen vallen de accenten links en rechts op de haan en de hond. Deze zijn belangwekkend ter vergelijking met Haan & Hond op de electriciteitshuisjes van KEM / PEN in Noord-Holland (maar NIET in Amsterdam). De tegels hier zijn kleiner (10 x 10) en de voorstellingen ook anders - de hond meer dan de haan. Een specifieke relatie van deze tegels, of het pand Nassaukade 13, met de (tegels op de) electriciteitshuisjes is (nog?) niet kunnen worden vastgesteld. De tegels worden vermeld, onder toeschrijving aan De Porceleyne Fles resp. L.E.F. Bodart, in CLOISONNÉ TEGELS VAN DE PORCELEYNE FLES. CATALOGUS 1995, van Bert Pols. Ook de overige panden in het rijtje (oplopende nummers) bevatten min of meer fraaie lambriseringen met betegelingen.

2)
Id=433

Adres. 1052CG, Amsterdam, Oud-West, Nassaukade 17  Route: AMS-W2a

Plaats. Buiten; In portiek.

Omschrijving.  Links drie flamingo's; rechts drie ganzen.  Staat: Goed  Toegankelijkheid: Goed te zien vanaf de openbare straat.

Productie.   Fabriek: Distel - Amsterdam

Informatie.   Commentaar: Detail foto's van Marc Stegeman.